Dakar

Brabec guanya el pròleg en motos i Al-Attiyah, en cotxes

Motor. Entre els catalans, Nani Roma en cotxes i Santi Navarro en SSV comencen el Dakar amb una quinzena posició. Carlos Sainz i Lucas Cruz, actuals campions, punxen i cedeixen temps

Els onze quilòmetres de pròleg que es van disputar ahir a la ciutat de Jiddah en l’inici del Dakar van servir per decidir les posicions de sortida en la primera etapa d’avui. Els favorits hi van anar a buscar la victòria i una bona posició. El nord-americà Ricky Brabec (Honda), el campió de l’última edició, es va imposar en motos, i el qatarià Nasser al-Attiyah (Toyota), segon l’any passat, en cotxes.

Ricky Brabec va ser l’últim a sortir entre les motos. Va fer el millor temps, amb 6:01, i va superar per 6 segons el valencià Joan Barreda (Honda), que va acabar segon. El millor català va ser Oriol Mena (KTM), que va ocupar la 22a posició, a 38 segons del primer.

En els cotxes, Nasser al-Attiyah va començar a agafar avantatge respecte al madrileny Carlos Sainz i al seu copilot català, Lucas Cruz (Mini), guanyadors l’any passat. El qatarià va ser el més ràpid del dia en els onze quilòmetres de pròleg, amb 5:48. La sorpresa la va protagonitzar el sud-africà Brian Baragwanath (Century), que va ser segon amb el mateix temps. Carlos Sainz i Lucas Cruz van punxar en el segon quilòmetre, van cedir 36 segons en la meta i van entrar en la 28a posició. El millor català en cotxes va ser Nani Roma (Hunter), en el quinzè lloc, a 19 segons del primer. Pràcticament va estrenar la col·laboració amb el seu nou copilot, el francès Alexandre Winocq, per la baixa d’última hora de Dani Oliveras per la Covid-19. També van finalitzar en la quinzena plaça els catalans Santi Navarro i Marc Solà (Can-Am) en SSV. Van arribar a 23 segons del guanyador de la categoria de vehicles lleugers, el britànic Kris Meeke (PH-Sport).

En la modalitat de camions, la victòria va ser per al bielorús Siarhei Viazovich (Maz), que va superar per només un segon el seu compatriota Aliaksei Vishneuski (Maz). Els millors catalans van ser Àlex Aguirregaviria, Francesc Salisi i Pau Navarro (Mercedes), que van ocupar el lloc 24, a 2:23 del primer. En la modalitat de quads, no hi ha catalans en aquesta edició i la primera victòria va ser per al francès Alexandre Giroud (Yamaha), que va superar per un segon l’argentí Manuel Andújar (Yamaha). La primera etapa es disputarà avui entre Jiddah i Bisha, de 345 quilòmetres, i una d’especial de 277.

ELS PROTAGONISTES

M’ha costat més del que em pensava. Els automatismes no em sortien. En cada nota que deia l’Alex havia de pensar
Nani Roma
No sé si és el millor guanyar el pròleg. No era el que volia. Hi ha hagut fang del bo per les pluges de fa dos dies