Dakar

Els campions ja són líders

Motor. Sainz i Cruz comencen forts la lluita per revalidar el títol i guanyen la primera etapa del Dakar. Roma acaba sisè en cotxes, mentre que Farrés també és sisè en vehicles lleugers

Els campions de la passada edició del Dakar, Carlos Sainz i Lucas Cruz, van començar molt forts aquesta del 2021 i, després de guanyar la primera etapa, ja són els líders en cotxes. El madrileny i el seu copilot català van perdre temps en l’etapa pròleg per una punxada al seu Mini i, tot i sortir enrere –28a posició– en l’etapa entre Jibbah i Bisha, de 277 km d’especial, van aconseguir la victòria que els va situar líders de la general. Des dels primers quilòmetres, van imposar un ritme alt i van completar el recorregut en 3h05:56, superant per només 25 segons al seu company d’equip Stéphane Peterhansel. El francès també va ser molt regular i es va anar alternant amb el madrileny en el primer lloc als diferents punts de pas. L’etapa no va ser fàcil per a Carlos Sainz i Lucas Cruz, que van tenir una punxada i problemes amb el full de ruta que els va fer perdre quatre minuts, que després van poder recuperar. El pilot madrileny i el copilot català lideren la classificació general i tenen 8 segons d’avantatge sobre Stéphane Peterhansel. El tercer de la general és el txec Martin Prokop (Ford), tercer de l’etapa, que està a gairebé tres minuts (2:59).

El sud-africà Giniel de Villiers i el català Àlex Haro (Toyota) van estar entre els deu primers durant tota l’etapa, van acabar setens a 8:59 del guanyador i ocupen la mateixa posició en la general. Just al seu darrere en l’etapa i en la general estan el català Nani Roma i el seu copilot francès Alex Winocq (Hunter), que, en aquesta primera etapa, van anar millorant posicions a mesura que passaven els quilòmetres per acabar sisens a 9:39. El qatarià Nasser Al-Attiyah (Toyota), guanyador del pròleg, va cedir 12:34 i va ser el desè.

Price guanya en motos

’australià Toby Price (KTM), doble guanyador del Dakar, va ser el més ràpid en motos i es va emportar la victòria, amb 3h18:26. Va superar per 31 segons l’argentí Kevin Benavides (Honda) i per 32 l’austríac Matthias Walkner (KTM). L’australià lidera la general amb 23 segons sobre Kevin Benavides. L’últim campió i guanyador del pròleg, el nord-americà Ricky Brabec (Honda), va perdre temps els primers quilòmetres i va arribar 24a a 18:32 del primer i ocupa el mateix lloc en la general. El millor català va ser Oriol Mena (Rieju), que després d’una bona etapa va acabar en l’onzena posició a 8:29, mentre que el seu company d’equip Joan Pedrero (Rieju) va ser el dissetè a 12:37. En la general, Oriol Mena és el tretzè i Joan Pedrero, el vintè.

En vehicles lleugers, va guanyar la burgalesa Cristina Gutiérrez (OT3) i es va convertir en la primera dona que guanya una etapa des que l’any 2005 ho va aconseguir l’alemanya Jutta Kleinschmidt. Cristina Gutiérrez va superar per 1:41 el brasiler Reinaldo Varela (Can-Am), que va acabar segon. Els catalans Gerard Farrés i Armand Monleon (Can-Am) van ocupar la sisena posició, a 4:16 de la guanyadora. Van sortir des de la 26a posició, ja que no van fer un bon pròleg, però a poc a poc van anar millorant la posició i es van assentar entre els deu primers. Santi Navarro i Marc Solà (Can-Am) van finalitzar en la novena posició, a 12:49, després de fer una bona etapa en què es van situar tercers a cent quilòmetres de meta, i van cedir algunes places en la part final de l’etapa. Tots dos ocupen aquests llocs en la general.

TRIOMF FEMENÍ

Des de l’any 2005, no guanyava cap dona; Cristina Gutiérrez ho fa en vehicles lleugers

EL PROTAGONISTA

Malgrat tot, estem contents. Hem perdut quatre minuts per una punxada i problemes amb el llibre de ruta