Ral·lis

Un Dakar tenyit de negre

L'argentí Martínez Boero, de 38 anys, perd la vida en un accident de moto

Marc Coma és segon en motos i Nani Roma, tretzè en cotxes

Al-Attiyah, vigent campió, té problemes mecànics i cedeix 9.50 minuts

L'etapa d'ahir en territori argentí, entre Mar del Plata i Santa Rosa de la Pampa, va estar tenyida de negre perquè un dels pilots del país amfitrió, l'Argentina, el motorista José Andrés Martínez Boero, va perdre la vida en un accident al quilòmetre 55, quan només li'n restaven dos per arribar a la meta, que li va produir un traumatisme de tòrax i una posterior parada cardíaca.

La primera víctima d'aquesta quarta edició sud-americana del ral·li fa que la llarga llista de gent que ha deixat la vida en la cursa augmenti i arribi a 59, entre participants, membres de mitjans de comunicació o seguidors des de la primera mort d'un participant (el motorista Patrick Dodin, el 1979 a Agadez al Níger).

Una de les crueltats de la història és que en la darrera piulada que va fer Martínez Boero, 10 hores abans de l'accident, va dir “Felicitats a tothom, moltíssimes gràcies pels missatges, ho donaré tot. El que no et mata, t'enforteix.” Era la segona vegada que el pilot argentí, fill del campió de turisme Carretera el 1982 –va assegurar que “vull homenatjar el meu pare” abans de prendre la sortida–, participava en el ral·li de resistència més dur del planeta. En l'altra edició en què va participar es va retirar després de la cinquena etapa, quan es va perdre al desert d'Atacama, ja dins de Xile, i va haver de ser rescatat per l'organització vuit hores més tard, penjat en un precipici després d'un accident, segons explica la pàgina oficial del Dakar.

Els catalans es fan veure

Pel que fa als 29 pilots que representen Catalunya en aquest Dakar, els protagonistes comencen a agafar posició ja a la zona de privilegi. Marc Comas, campió del ral·li en tres ocasion (2006, 2008 i 2011), es va situar en la segona posició darrere el xilè Francisco Chaleco López. El pilot d'Avià va superar un dels seus principals adversaris, el francès Cyril Despres (que també ha guanyat tres proves del Dakar igual com ha fet Marc Coma), a qui va superar en 1.34 minuts en només 57 quilòmetres de la primera etapa. La sorpresa va ser el castellonenc Joan Barreda Bort (Husqvarn), que va acabar sisè. D'altra banda, la catalana Rosa Romero va tornar ahir a córrer al Dakar cinc anys després de ser mare.

En cotxes, Nani Roma va cedir 2.20 minuts en la primera jornada del ral·li però no és preocupant. Qui sí que va tenir problemes inesperats va ser un dels grans favorits i el vigent campió, Nasser al-Attiyah, amb el català Lucas Cruz de copilot que ja va guanyar la prova fent parella amb Carlos Sainz, que va tenir problemes mecànics i va perdre més de nou minuts en la primera jornada. La sorpresa la va protagonitzar el pilot rus Leonid Novitskiy que es va convertir en el primer líder de la prova amb el seu mini, un cotxe que ocupa les tres primeres places de la classificació general.

En camions, el tàndem català format per Pep Vila i Moi Torrallardona, que també tenen Peter Van Eerd a l'equip, va assolir una meritòria setzena posició a menys de quatre minuts del líder.

782 quilòmetres més

Després de la gran afluència de públic que va convertir la primera etapa en un èxit, sobretot a Bahía Blanca, avui hi haurà la segona etapa, que es disputarà entre Santa Rosa de la Pampa i San Rafael i que tindrà un recorregut de 782 quilòmetres per a les motos i els camions i de 777 per als cotxes, amb 295 quilòmetres especials. Els pilots retran homenatge a José Andrés Martínez Boero, mort ahir en accident. La prova serà encara a l'Argentina abans d'entrar per terres de Xile i del Perú.

CLASSIFICACIONS

He anat amb precaució perquè hi havia molts sots i pols i molts espectadors
Cyril Despres
PILOT KTIM

ELS PROTAGONISTES

No m'esperava començar així, he après de l'any passat i vaig amb l'objectiu de vèncer
Francisco López
PILOT APRILIA
Ha estat un escalfament fantàstic per a nosaltres, encara que tenim una llarga jornada en què es poden començar a decidir coses
La primera especial ha estat impressionant, al costat del mar i amb belles dunes
Marc Coma
PILOT KTM
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)