Ral·lis

Classificacions

Una errada de Latvala deixa Loeb al capdavant

Ral·li de Montecarlo. El pilot de Ford era líder i tenia 30.1 segons d'avantatge respecte al de Citroën quan va haver d'abandonar a l'últim tram de la primera etapa en sortir de la carretera

La primera jornada del ral·li de Montecarlo va ser breu, només quatre trams cronometrats, però no per això va deixar de fer honor a la tradició d'imprevisible que en més de cent anys de història i 79 edicions disputades –aquesta és la 80a– marca l'autèntic caràcter d'aquest ral·li. Per resumir-ho, Sébastien Loeb (Citroën DS3) i Dani Sordo (Mini JCW) van donar un cop d'efecte als seus rivals en la primera passada per la mítica especial de Le MoulinonAntraigues, la primera del mundial 2012. Inici diguem-ne lògic per a l'alsacià, sorprenent per al cantàbric i decebedor pels dos pilots oficials de Ford, Jari-Matti Latvala i Petter Solberg.

Poc després, el finlandès i el noruec, amb els mateixos pneumàtics de sec supertous i en bon estat malgrat la llargada del primer tram, van capgirar la situació en un sumptuós Burzet nevat, on Sébastien Ogier es va permetre signar el tercer millor temps al volant de l'Skoda Fabia S2000. I els pilots de Citroën? Doncs, simplement, no van encertar amb els pneumàtics, un mix entre els dos de clau que fins aquell moment duien al maleter i que van muntar en un eix i els de sec tous que van mantenir en l'altre. I Sordo? Res més que allò tan normal en aquestes condicions i que els francesos en diuen una touchette; un petit toc, una roda posterior trencada i un minut i cinc segons perduts respecte del líder.

Virtual empat entre Latvala i Loeb en el segon pas pel Moulinon, amb Hirvonen víctima de problemes als frens en la forta i llarga baixada i acumulant encara més retard al més d'un minut que havia cedit al tram anterior. I cop d'efecte a l'última cronometrada, quan el Ford Fiesta RS de Latvala, flamant líder amb 30.1 segons de marge sobre Loeb, va topar contra el mur d'un revolt glaçat, va rebotre i va caure uns metres més envall. Abandonament definitiu, ja que en aquest ral·li no s'admet l'aberració de reenganxar-se l'endemà a la cursa.

Un minut no és res.

La lectura del que va succeir ahir en només quatre trams dóna una bona idea de que encara que Loeb va acabar el dia amb més d'un minut d'avantatge sobre uns rivals encapçalats per Sordo –en l'última cronometrada va superar Solberg– aquesta diferència que en altres ral·lis seria poc menys que definitiva, a Montecarlo és relativa. Una errada en la tria dels pneumàtics o en trepitjar una placa de gel i tot en orris. La màgia d'aquest ral·li va permetre veure el virtuós Ogier ocupant el quart lloc al final del dia o el veterà François Delecour (49 anys) tancant l'etapa amb el segon millor temps al Burzet. Avui, sis altres trams.

Un minut d'avantatge respecte a Sordo no m'autoritza a la més mínima relaxació
Sébastien Loeb
CITROËN
Mikka [Anttila] m'ha cantat un revolt tancat i amb gel. No he valorat tot l'abast de la dificultat
Jari-Matti Latvala
FORD
Amb els pneumàtics de sec era molt fàcil cometre una errada en la neu. Jo n'he fet una de petita
Dani Sordo
MINI
1. Le Moulinon (36,87 km)
1r Loeb-Elena (Citroën DS3)
24:04.0
2n Sordo-Del Barrio (Mini JCW)
a 1.0
3r Hirvonen-Lehtinen (Citroën DS3)
a 14.9
4t Latvala-Anttila (Ford Fiesta)
a 22.2
5è Solberg-Patterson (Ford Fiesta)
a 34.4
2. Burzet (30,48 km)
1r Latvala-Anttila (Ford Fiesta)
21:28.2
2n Solberg-Patterson (Ford Fiesta)
a 28.6
3r Ogier-Ingrassia (Skoda Fabia)
a 31.3
4t Loeb-Elena (Citröën DS3)
a 52.7
5è Novikov-Giraudet (Ford Fiesta)
a 56.4
3. Le Moulinon (36,87 km)
1r Loeb-Elena (Citroën DS3)
23:47.0
2n Latvala-Anttila (Ford Fiesta)
a 0.4
3r Solberg-Patterson (Ford Fiesta)
a 1.5
4t Sordo-Del Barrio (Mini JCW)
a 8.3
5è Neuville-Gilsoul (Citroën DS3)
a 9.9
4. Burzet (30,48 km)
1r Loeb-Elena (Citroën DS3)
20:18.2
2n Delecour-Savignoni (Ford Fiesta)
a 35.4
3r Sordo-Del Barrio (Mini JCW)
a 42.3
4t Solberg-Patterson (Ford Fiesta)
a 53.4
5è Novikov-Giraudet (Ford Fiesta)
a 1:01.3
General. 1a jornada
1r Loeb-Elena (Citroën DS3)
1h30:30.1
2n Sordo-Del Barrio (Mini JCW)
a 1:04.2
3r Solberg-Patterson (Ford Fiesta)
a 1:05.2
4t Ogier-Ingrassia (Skoda Fabia)
a 2:21.1
5è Novikov-Giraudet (Ford Fiesta)
a 2:26.5
6è Hirvonen-Lehtinen (Citroën DS3)
a 2:30.0
7è Delecour-Savignoni (Ford Fiesta)
a 2:49.9
8è Campana-De Castelli (Mini JCW)
a 4:09.7
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.