Opinió

Els Jocs Paralímpics

La seva relació amb l'esport està inspirada per l'anhel de constant superació

Entre el 7 i el 18 de setembre es disputen a Rio de Janeiro els XV Jocs Paralímpics d'estiu. Es tracta d'un certamen que va associat a un metge jueu, Ludwig Guttmann. Fugint del nazisme es va establir al Regne Unit, on va introduir l'esport en la rehabilitació física de persones amb paraplegia. Després de la Segona Guerra Mundial, va organitzar a l'hospital Stoke Mandeville les primeres competicions esportives amb cadires de rodes. Serien l'embrió dels primers Jocs Paralímpics, que l'any 1960 es van celebrar a Roma. Guttmann va ser el gran impulsor de l'esport per a persones amb discapacitats, el seu baró de Coubertin (Joan XXIII dixit). El 1966 va ser nomenat Cavaller de l'Imperi Britànic per portar esperança als desesperats. Va contribuir decisivament al fet que l'esport acompanyés unes persones que havien estat condemnades a la marginació des de temps immemorials. Em congratulo que existeixin institucions que honorin la memòria de grans homes i dones. És el cas de la Fundació Institut Guttmann.

L'esport pot ser clau en els processos d'integració social de les persones amb discapacitats. A totes elles pot aportar grans beneficis físics, psíquics i morals. L'esport pot ser de molta ajuda si volem contribuir a la seva inclusió social. Cal crear les condicions perquè tinguin l'oportunitat de desplegar les seves possibilitats esportives. La seva relació amb l'esport està inspirada per l'anhel de constant superació. A voltes oblidem que no fan falta unes facultats psicofísiques portentoses per ser esportista. L'esport no és un patrimoni exclusiu d'una minoria d'homes i dones superdotats. L'esport ha d'estar al servei de les necessitats i capacitats específiques de cada persona. Només d'aquesta manera esdevindrà una font de salut i equilibri. L'esport ha de ser una possibilitat assumible per a tothom, un cabal flexible i ajustable a la nostra condició vital. Serà així com podrà contribuir a enriquir la nostra qualitat de vida. Com diu un dels principis fonamentals de l'olimpisme, tots els éssers humans tenim el dret fonamental d'accedir a l'esport. La praxi esportiva és una eina indispensable per desenvolupar plenament la nostra personalitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)