Opinió

Les virtuts del bàsquet

Cal tenir en compte que ser un bon jugador de bàsquet no només implica el respecte per les regles i l'adversari

L'esport no és només una praxi física, tècnica i tàctica. En qualsevol partit de bàsquet no únicament es posen a prova les forces, les habilitats i els talents; també hi podrem valorar el tarannà moral dels jugadors. Això és el que va pensar el pedagog Eladi Homs quan el 1912 va introduir aquest esport a casa nostra. Gràcies a un viatge pels Estats Units va descobrir les virtuts formatives de l'esport de la cistella. Homs havia travessat l'Atlàntic amb la finalitat d'estudiar noves experiències educatives. Cal tenir en compte que el bàsquet havia estat creat el 1891 pel canadenc James Naismith. Aquest pastor treballava en la YMCA Training School de Springfield (Massachusetts). El logotip de la YMCA (Young Men's Christian Association) és un triangle equilàter que recolza sobre un vèrtex, un símbol que expressa l'equilibri entre l'esperit, la ment i el cos. Com va dir el mateix Naismith: “Que el teu cos sigui fort, que la teva ment sigui clara, que els teus ideals siguin nobles.” Avui encara podem veure com alguns jugadors accepten i reconeixen obertament les faltes personals que cometen. Tal com explica Conrad Vilanou, es tractaria d'una reminiscència protestant, de quan es vivia la infracció de les regles com una culpa que havien de purificar públicament, davant dels àrbitres, el rival i el públic. Una actitud molt diferent de la reiterada negació de les faltes en altres esports, un fet que podem detectar cada cap de setmana als camps de futbol.

Cal tenir en compte que ser un bon jugador de bàsquet no només implica el respecte per les regles i l'adversari. També comporta una important tasca cooperativa, sense deixar de respectar la individualitat dins del grup. D'aquesta manera, aquest esport podrà ensenyar-nos a millorar les nostres relacions interpersonals. Com va dir Earvin Magic Johnson: “No preguntis què poden fer els teus companys per tu, pregunta què pots fer tu pels teus companys.” Atesa la seva condició de base, coneixia perfectament la importància de jugar al servei de l'equip. De fet, el playmaker de Los Angeles Lakers es va inspirar en les paraules de John F. Kennedy: “No preguntis el que el teu país pot fer per tu; pregunta el que tu pots fer pel teu país.” A l'entrada del gimnàs Antonio Magariños, integrat en l'Institut Ramiro de Maeztu (Madrid), un gran cartell anuncia el lema del Club Baloncesto Estudiantes: “Des del 1948 formant persones a través del bàsquet.” Aquesta entitat no només genera esportistes d'elit, sinó que ha contribuït a formar moltes generacions de nois i noies.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)