Opinió

La navalla d'Occam

Que veiem conspiracions no invalida el fet que n'hi hagi, sobretot si aquesta és l'explicació més simple de la realitat

Les teories de les conspiracions són magnífiques per als guions cinematogràfics i per a les novel·les d'espies i d'històries sobre sonats que aspiren a dominar el món o a destruir-lo o les dues coses al mateix temps. Però la fèrtil imaginació que tenim els humans sobre les conxorxes que hipotèticament ens envolten no invalida el fet que n'hi hagi, i de tots colors. Els conspiradors normalment tenen poder, diners i influència política. Els conspirats assistim a l'obra que es representa a la nostra esquena observant com un cúmul de casualitats i coincidències que científicament són altament improbables per no dir impossibles gairebé sempre beneficien els mateixos o el mateix. En aquests casos, com va dir Guillem d'Occam, “l'explicació més simple sovint és la vertadera”.

Gerard Piqué ha tornat a assenyalar que a Madrid es mouen fils. I Marta Silva és la primera titella de la llista. Va ser nomenada advocada de l'Estat el gener del 2012 per Mariano Rajoy, president que dimarts xerrava distesament amb Florentino Pérez a Barcelona després de presentar un pla d'inversions per a Catalunya que beneficiarà sobretot ACS i les altres grans constructores espanyoles. Ahir, el periodista Santiago Segurola es queixava a RAC1 que no es pot empastifar la imatge del Real Madrid sense proves, referint-se a les declaracions de Piqué. Però l'única prova que diria que falta és una gravació del mateix Florentino amb Silva –com la de Jorge Fernández Díaz i Daniel de Alfonso– perquè tots els altres fets ja els tenim sobre la taula.

Silva va perseguir judicialment Messi, Neymar, Rosell i Bartomeu. Per a tots va demanar presó i multes astronòmiques davant la sorpresa d'altres juristes, sobretot per la velocitat amb què actuava. Que abans hagués estat secretaria de la junta de Florentino al Real Madrid només era, és clar, una casualitat. I que deixés aquest mateix càrrec just quan començaven a sortir les primeres informacions sobre els impostos desviats a paradisos fiscals de Cristiano Ronaldo, també. Que baixés precisament al vestidor del Madrid (sic) en un partit de la Champions a demanar a Cristiano una samarreta per als seus fills va ser, és clar, una altra casualitat. I suma que sumaràs.

Però les conspiracions en el futbol són una minúcia al costat de les que realment compten, les que s'executen en la política i l'economia. Silva és neboda de l'antic tresorer del PP Álvaro Lapuerta. No va moure cap dit contra ell quan va esclatar l'escàndol de la caixa B del PP davant la sorpresa (o potser no tant) de l'acusació popular.

Però no va ser l'únic conflicte d'interessos de Silva en el seu càrrec. El 2007, quan es va acusar l'empresa Sacyr de pagar una comissió d'uns 200.000 euros a la campanya de María Dolores de Cospedal a Castella-la Manxa a canvi d'un contracte públic, Silva era secretària general i del consell d'administració de l'empresa... Sacyr. El president del consell d'administració, Manuel Manrique, imputat en el cas de la caixa B del PP, va ser qui va fitxar Silva, que no va investigar mai res. Casualitats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)