Opinió

Catalunya i el dret a competir

I els que dominen fan tot el possible per mantenir els seus privilegis

La selecció catalana femenina s’enfrontarà avui amb la del Brasil en els quarts de final del campionat mundial de futsal de l’AMF que es disputa a Balaguer. Molt probablement, el combinat català quedarà eliminat i no podrà continuar lluitant per conquerir un títol que va aconseguir l’any 2008 en l’edició que es va fer a Reus. Passi el que passi, la competició que es disputa a Balaguer és una bona ocasió per demostrar que l’esport català és ben viu i que també hi ha vida més enllà dels grans esports mediàtics, els grans organismes esportius i les megacompeticions en què cada cop importen més els diners que l’esport en si mateix.

Si la selecció catalana femenina competeix aquestes dies a Balaguer és perquè forma part de l’associació internacional que aixopluga la competició. I no és la FIFA, sinó l’AMF. L’Associació Mundial de Futsal és un organisme privat, com la FIFA, com el COI, que des de l’any 2002 regula la pràctica del futsal en l’àmbit internacional. És l’hereva de FIFUSA, que es va fundar el 1971 i que durant anys va litigar amb la FIFA per l’ús del terme futbol sala. El 1986, la FIFUSA va decidir nomenar futsal al seu esport, un terme que posteriorment la FIFA també es va apropiar.

És evident que l’AMF al costat de la FIFA és poca cosa, igual que la FEF al costat de la UEFA o la Federació Catalana de Futbol Sala al costat de la FEF, però tenen tot el dret a existir i aquest ja és el tercer mundial femení que organitzen. I Catalunya l’organitza i hi participa perquè la Federació Catalana de Futbol Sala n’és membre de ple dret des del 2006. I no s’hi val a menystenir-ho tot comparant-ho amb la FIFA. L’AMF té un centenar de membres i a Balaguer estan competint les seleccions del Brasil, l’Argentina, els Estats Units, França, Itàlia, Austràlia, Colòmbia, Suïssa, el Paraguai, la Xina i Sud-àfrica al costat de la catalana. Un total de dotze seleccions entre les quals no hi ha pas Freedonia. Ja que hi som, la FIFA té un mundial de futbol sala masculí, però no femení. Des de l’any 2010, es disputa un torneig anomenat Women Futsal World Tournament, autoritzat per la FIFA però que no és una competició oficial seva. L’última edició es va jugar el 2015 a Guatemala amb vuit seleccions (el Brasil, Rússia, Espanya, Costa Rica, l’Iran, el Japó, Guatemala i Portugal). Si hi havia algú que volia fer acudits amb el fet que un campionat mundial es jugui a Balaguer, que compti fins a deu i compari els participants en els dos campionats abans de fer cap acudit.

El que passa és que ja hem oblidat que l’estructura de l’esport es va formar a partir d’entitats privades que es van unir per desenvolupar-lo. I els que dominen fan tot el possible per mantenir els seus privilegis.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)