Editorial

L’EDITORIAL

El VAR, justícia esportiva i espectacle

La implantació del vídeo d’ajuda a l’arbitratge en el mundial de Rússia marca un punt d’inflexió en l’acceptació del suport tecnològic en un esport tradicionalment reticent, per aquell anacronisme que sosté que la polèmica arbitral és la salsa del futbol. En termes de justícia esportiva, la seva efectivitat es demostra cada dia. Minimitza l’impacte de l’error humà i a partir d’aquest fet, no hi ha motiu prou resistent a la seva consolidació. Humanitza l’àrbitre, que passa a ser percebut com un actor capaç de rectificar quan comprova que ha errat, i no li treu cap autoritat –al capdavall, continua tenint l’última paraula, un cop fet el visionament– sinó que li estalvia pressió, aquella càrrega pròpia d’un error clamorós comès en la primera meitat que pesa com una llosa en la segona i que a vegades acaba en temptacions compensatòries.

A més, el VAR ja forma part de l’espectacle. El gest arbitral de dibuixar el rectangle amb els dits dona pas al nou minut d’or de la televisió, uns instants que generen expectació màxima. Quan l’efecte de la novetat es dissipi, el VAR deixarà alleujat l’equip beneficiat i resignat el rival, que, no obstant, tindrà més seguretat que la decisió és justa. Ho demostra la dada del mundial: de 17 accions revisades durant la primera fase, en 14 s’ha canviat la decisió inicial.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)