Opinió

Opinió

La Generalitat finança les federacions espanyoles

El període del 2004-2010 ha sigut, sens dubte, l’època més brillant pel que fa a la projecció internacional de l’esport català, amb més de 21 disciplines esportives reconegudes directament per les internacionals, i una administració, la catalana, abocada a donar suport a les seves federacions.

Des del 2010 no hem vist reconeguda cap altra disciplina, i sí que hem vist amb tristesa com algunes federacions que havien assolit l’objectiu de ser reconegudes per les seves internacionals perdien aquest dret, bàsicament per una estratègia de les federacions espanyoles per expulsar-les, sumat a una manca de suport econòmic per part de la Generalitat. A més, cal recordar que el pressupost de suport a les federacions catalanes s’ha retallat en un 70% respecte del 2010, fet que ens ha afeblit enormement. Més encara tenint en compte que les espanyoles no només han recuperat el finançament públic d’abans de la crisi, sinó que han assolit més de 200 milions durant aquesta crisi de la Covid-19 via LaLiga. Hem passat d’una relació d’iguals el 2010, a una diferència abismal el 2020.

El que no ens podíem imaginar és que la Generalitat de Catalunya, sense ni tan sols consultar les federacions esportives catalanes ni la UFEC, passés de donar suport a la internacionalització de l’esport català a signar convenis i finançar les federacions espanyoles. El text al qual hem pogut tenir accés gràcies a l’ADESP (la UFEC espanyola), ja que la Generalitat encara no ha penjat en el seu portal el conveni signat ni ens l’ha fet arribar, és un atac frontal a les competències de les nostres federacions esportives i a la seva Unió, i trenca el marc competencial de l’autogovern.

A més, l’actual llei espanyola de l’esport (10/1990) estableix en el seu l’article 32.3 que només les federacions catalanes poden representar l’esport català, i espanyol a Catalunya, un àmbit en què tenim competències plenes.

Què fa el govern català fent comissions de treball amb les federacions espanyoles al marge de les catalanes? Què fa el govern assessorant-se per ADESP quan té la UFEC i les federacions catalanes? Què fa el govern pactant la formació amb les espanyoles quan és una competència de les catalanes? Què fa el govern potenciant ADESP (promotor de la llicència única espanyola), que ha sigut el gran enemic de moltes federacions catalanes?

Per reblar el clau, aquest acord suposa una despesa anual per a la Generalitat per a la seva realització a favor de les federacions espanyoles. Mentrestant, desenes de clubs i entitats passen misèries per falta de finançament.

Demanem al govern que rectifiqui; que no financi les federacions espanyoles i que torni al camí de suport i lleialtat a les entitats del nostre país.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)