Editorial

L’EDITORIAL

Rússia, un forat negre en l’esport mundial

Tot i que Rússia és formalment un estat democràtic homologat, ni Occident ha vençut completament el seus recels respecte a què es cou al Kremlin ni el mateix govern rus ha fet res per vèncer aquestes reticències i manté constantment les distàncies, tant a nivell d’aliances geopolítiques com en aspectes més elementals com el respecte als drets individuals.

Prejudicis? Influència de relats d’espies, opositors i enverinaments, fets provats per les víctimes i narrativa de ficció per al règim? Que tothom contesti, però és una evidència que sentències com la d’avui del TAS fan molt per alimentar les sospites que a Rússia manen els de sempre vestits de manera diferent i que no s’ha fet prou neteja, que no hi ha voluntat per fer-ne i que les velles maneres de fer estan tan incrustades en el poder que s’han blindat. Com a l’Estat espanyol, vaja, amb la diferència de l’alternança en el poder entre el PSOE i la dreta nostàlgica.

El TAS ha retallat de quatre a dos anys la prohibició a Rússia de competir en Jocs Olímpics i campionats del món. Tot i la rebaixa, fa l’efecte d’una gran plantofada al règim de Putin. Amb matisos: no podran competir en esports d’equips però sí els individuals, sempre que es representin a ells mateixos i no a Rússia. Continua semblant un càstig exemplar, però hi ha més precisions: no s’hi inclou l’Eurocopa de futbol del 2021 –que té només una seu de les 12 a Rússia– ni cap campionat d’Europa. Els jocs d’estiu i d’hivern queden afectats, però hi haurà esportistes russos que guanyaran medalles en totes dues cites, en proves individuals. Dels mundials, el de bàsquet, per exemple, no es disputa fins al 2023. I la prohibició que els dirigents i federatius russos assisteixin als campionats serà paper mullat si les autoritats locals els inviten.

Sembla talment que sigui una sentència de calculada inspiració política, vestida de càstig dur però que afecta més aviat poc al moll de l’os de l’esport rus. Malgrat que l’escàndol és de l’alçada d’un campanar –s’ha demostrat que el laboratori de referència de Moscou va manipular mostres de 145 esportistes sospitosos de formar part d’un pla de dopatge d’estat, entre el 2012 i el 2015– no deu ser qüestió de fer emprenyar del tot l’autoritari Vladímir Putin. El TAS li ha tocat el crostó a Rússia, però només una mica. Amb tot, si Moscou haurà estat útil.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)