Opinió

Una agència de viatges

El COI vol desmarcar
el Comitè Olímpic Rus de l'aparell de l'estat per poder justificar la seva decisió de no excloure tot l'equip

Durant els anys setanta i vuitanta del segle passat, quan l'esport espanyola –i català– no era pràcticament res a escala internacional, i en els Jocs Olímpics les medalles que es guanyaven eren comptades, va fer fortuna una expressió sobre el Comitè Olímpic Espanyol (COE) que deia que era com una mena d'agència de viatges que només treballava una vegada cada quatre anys.

La frase feia referència directa al fet que el COE era l'encarregat de formar els equips olímpics espanyols per anar als Jocs Olímpics –llavors els d'estiu i els d'hivern encara es feien el mateix any– i poca cosa més. L'expressió també carregava sobre un dels organismes esportius espanyols –els altres eren les federacions i la DND primer i el CSD, després– la manca de resultats en els Jocs, com a conseqüència de la manca de suport als esportistes, de la manca d'instal·lacions i de la manca de tantes i tantes coses. El pla de xoc –també anomenat pla ADO– per als Jocs de Barcelona va canviar les coses i el COE va anar agafant més importància social, si es pot dir així.

La referència a l'agència de viatges em va tornar a venir al cap diumenge quan llegia les explicacions del Comitè Olímpic Internacional (COI) sobre per què no excloïa dels Jocs de Rio la delegació russa i deixava la decisió en mans de les diferents federacions. El COI va emetre un document amb una sèrie del que va anomenar informacions generals per ajudar a entendre la seva decisió. Eren cinc preguntes amb les seves corresponents respostes. La segona era: Quin és el paper del Comitè Olímpic Rus en l'estructura esportiva russa? En la resposta es deia que l'organització de l'esport d'alt nivell a Rússia és responsabilitat del Ministeri d'Esports i que això comprèn la gestió i la responsabilitat dels centres de preparació dels equips i la coordinació amb les diferents federacions russes. “El CNO rus és l'encarregat d'organitzar i inscriure els equips russos que participen en els Jocs Olímpics i en altres competicions multiesportives com els Jocs Europeus. No està implicat en els programes de preparació dels esportistes.”

O sigui, que el Comitè Olímpic Rus del 2016
seria, segons ens explica el COI, una mena d'agència de viatges, semblant al que es deia del COE del final del franquisme i els primers anys de la transició. I si ho és el Comitè Olímpic Rus, també ho són la resta de comitès olímpics d'arreu del planeta?

El COI vol desmarcar el Comitè Olímpic Rus
de l'aparell de l'estat per poder justificar la seva
decisió de no excloure tot l'equip. L'Estat rus és una cosa i el comitè olímpic, una altra. Ja ho
sabíem. Imagino, doncs, que a la vila olímpica, la delegació russa hauria de penjar la bandera del seu comitè –a la foto ja es veu que no–, la mateixa que haurien d'honorar, mentre sona l'himne del comitè rus, els esportistes russos quan aquests pugin al podi. No serà així.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)