Seleccions

Catalunya té el nivell

Catalunya s’exhibeix a Montilivi fent un grandíssim partit i passa per sobre de la selecció de Jamaica (6-0)

Deulofeu, amb un ‘hat-trick’, Bartra, Jutglà i Puado signen un marcador que podria haver estat més ampli

catalunya 6 jamAIcA 0

JAMAICA:Barnes (Addai, 56’); Talbott (Campbell, 23’), Topey, Letibeaudiere; Ximinies (Magee, 11’), Howell (Parris, 46’), Hutchinson (Turgott, 46’), Cousins (Chong, 75’), Thomas; Flemmings i Clarke-Harris (Brett, 63’). CATALUNYA:Edgar Badia (Cárdenas, 46’); Mingueza (Rubén Sánchez, 46’), Bartra (Salva Ferrer, 53’), Sergi Gómez (Edgar, 46’ (Arnau, 79’)), Àlex Moreno (Brian Oliván, 46’); Oriol Romeu (Alcaraz, 46’), Aleñá (Gumbau, 46’), Riqui Puig (Collado, 46’); Tello (Pere Milla, 46’), Cucurella (Puado, 46’) i Deulofeu (Jutglà, 53’). GOLS:1-0 (4’) Deulofeu. 2-0 (29’) Deulofeu. 3-0 (34’) Bartra. 4-0 (45’) Deulofeu. 5-0 (74’) Jutglà. 6-0 (89’) Puado, de penal.ÀRBITRE:Garcia Verdura.T.G.:Cap.PÚBLIC:6.124 espectadors a l’estadi de Montilivi.

Montilivi va viure una gran festa la tarda d’ahir. Ja de per si, cada vegada que juga la selecció es viu la festa del futbol català, però si a més és per veure exhibicions com les que es van veure ahir, la festa i l’alegria ja són completes. I és que Catalunya va golejar la selecció de Jamaica amb un contundent 5-0 que entra en la història de les màximes golejades que ha signat mai l’absoluta contra un altre combinat internacional.

És cert que Jamaica no és una de les grans potències futbolístiques, i que va venir a la cita sense els seus jugadors més importants, però el partit dels catalans va vorejar la perfecció. I no és gens fàcil quan l’equip només havia fet un entrenament ahir mateix al matí –més aviat una presa de contacte amb la gespa–. Però Catalunya ho va fer. Va realitzar uns noranta minuts molt i molt complets que demostren, una vegada més, que la selecció catalana té el nivell per ser una selecció oficial i jugar, sense res a envejar, contra les millors seleccions d’àmbit europeu i mundial. I això que ahir faltaven alguns dels jugadors més importants que podrien haver estat citats pel seleccionador, Gerard López. Sigui com sigui, ahir la superioritat de Catalunya va ser absoluta des dels primers minuts.

Sentenciat ben aviat

Gerard López va apostar per un onze inicial amb molt ADN Barça, ja que entre tots els titulars només el porter Edgar Badia no es va formar en les categories inferiors del club blaugrana. Potser per això els mecanismes van funcionar de meravella des dels primers minuts, sobretot la pressió. I és clar, Catalunya no va tardar gens a traduir la superioritat en avantatge en el resultat. En el minut 4 Deulofeu va tallar una passada del defensa cap al porter, de qui es va desfer amb un sol toc i va marcar l’1-0 a plaer. Va ser el primer del triplet de gols que va fer el de Riudarenes, el gran protagonista del partit. Les ocasions de Catalunya no es van deixar de succeir, però ningú va ser capaç d’aprofitar-les fins que va aparèixer la societat Riqui Puig-Aleñá-Deulofeu. El primer trencant la defensa amb una bona passada, el segon desmarcant-se i fent l’assistència perquè el tercer marqués gairebé a plaer. Així va arribar el 2-0 (29’) i, just abans del descans, el 4-0 (45’). Entre un gol i un altre, qui va fer el 3-0 va ser Bartra, amb una gran rematada de cap a una falta lateral centrada per Tello (34’).

Amb el 4-0 el partit estava dat i beneït i la segona part prometia ser una festa. Gerard López va canviar pràcticament tot l’onze en el descans, i això va fer que el partit perdés una mica de ritme, però els que van entrar també tenien ganes d’agradar-se. Sobretot Puado, que va ser un punyal durant tota la segona part per la banda esquerra, i Jutglà, un dels que va entrar a la llista a última hora. Entre ells dos van fabricar el cinquè gol català, en una gran acció de l’atacant de l’Espanyol que va donar el gol fet al davanter del filial del Barça (74’). Puado, generós en el 5-0, va tenir l’oportunitat de tancar la golejada des del punt de penal en el minut 89’ i no va perdonar, arrodonint una tarda màgica a Montilivi.

La golejada més àmplia des de l’any 1927

La victòria 6-0 contra la selecció de Jamaica passarà a la història com una de les victòries més contundents que ha aconseguit mai la selecció absoluta. En el record de l’era moderna queden les grans victòries que Catalunya va aconseguir el 1998 contra Nigèria a l’estadi Olímpic de Montjuïc (5-0) i el 2000 contra Lituània al Camp Nou (5-0), que ahir es van superar. Per trobar un partit amb victòria de Catalunya per sis o més gols de diferència cal mirar enrere fins al 1927, quan els partits de la selecció eren habituals contra territoris europeus i espanyols. El 16 de juny, concretament, Catalunya va guanyar 9-0 a una selecció de Brussel·les en un partit que es va disputar al camp de les Corts a Barcelona. Fa 95 anys.