Seleccions

Bicitrial

Potència sense motor

La selecció catalana ha guanyat amb autoritat el dos últims campionats del món des que va ser reconeguda oficialment, el 2009, a la Xina

El pilot de Gavà s'ha convertit en el successor del mític Ot Pi i ja acumula vuit títols de campió del món

La federació espanyola el va rebutjar per haver competit amb els catalans

La de bicitrial es va convertir en la dinovena federació catalana reconeguda internacionalment l'agost de 2009 en el congrés de Pink Tang (Xina) i l'èxit es va plasmar assumint l'organització del mundial de l'especialitat disputat a Vilanova de Prades (Conca de Barberà) el 2010. La festa va ser completa perquè la selecció va obtenir el seu primer títol i Dani Comas va ser proclamat vencedor en la categoria més representativa, sumant el setè títol mundial dels vuit que atresora. Catalunya té el ple dret de participar en les competicions que organitza la BIU (Bike-trial International Union). La resta les du a terme la Unió Ciclista Internacional (UCI), l'organisme que regeix la resta del ciclisme mundial. La dualitat entre les dues direccions va generar polèmica, atiada per la federació espanyola, a partir de la irrupció internacional de Catalunya impulsada per l'Associació Catalana de Bicitrial. L'altre mundial organitzat per l'UCI al Canadà va desfermar la polèmica i va deixar clar, una vegada més, que als espanyols no els havia fet cap gràcia que Comas s'enlairés al capdamunt del campionat organitzat per la BIU defensant els colors de la senyera. Per tot això, no el van convocar, i llestos. Van adduir motius esportius, insuficients perquè Comas és el millor del planeta, i també van argumentar que no tenia la llicència en vigor, un fet impossible perquè acabava de ser campió del món. Com sempre en els esports minoritaris, l'enrenou va aixecar força més atenció que no pas els èxits esportius, però almenys va servir per desemmascarar la federació espanyola i per recordar que Comas és una figura d'aquest esport com ho havia estat el ja veterà Ot Pi, que ha estat campió del món dotze vegades, vuit cops campió de la copa del món i quatre vegades campió d'Europa.

La selecció catalana femenina de Vilanova de Prades la van formar les germanes Mireia Abant (campiona) i Gemma Abant,. També hi van ser Carla Caballé i Lúa Vizcaino. En la categoria sènior hi van prendre part Ferran Granollers, Dani Gómez, Rafa Tibau (un altre dels grans d'aquest esport en l'actualitat), David Morillo, Joan Busquet, Josep Vilalta, Joan Ginestà, Daniel Tapioles, Carlos López i Marc Salvatella

El bicitrial es practica amb una bicicleta especialment dissenyada per a aquesta modalitat esportiva. És un esport individual en què cada pilot ha de fer un recorregut, normalment en entorn natural, en el qual hi ha marcades una sèrie de zones amb obstacles. Aquests obstacles s'han de superar intentant no posar cap peu a terra. La llista d'esportistes catalans destacats és molt llarga, ja que Catalunya sempre ha estat bressol dels millors pilots del món. Els pioners catalans, quan encara s'anomenava trialsín, van ser Cèsar Cañas i Ot Pi, que van aconseguir 30 títols estatals entre tots dos. Aquesta disciplina esportiva va néixer cap a la meitat dels anys setanta entre Sabadell i Sant Feliu de Codines. Els joves volien imitar els seus ídols de la motocicleta de trial, i com que no tenien prou recursos van adaptar les seves bicicletes per poder fer trial a la muntanya.

Enguany, la segona prova del mundial es va disputar a Sant Miquel de Campmajor (Pla de l'Estany) i va aplegar 130 pilots. La primera s'havia de fer a la Xina, però es va suspendre per motius econòmics, i la segona no es va disputar al Japó a causa del terratrèmol. La tercera es va fer a Brezova (República Txeca) i la quarta, a Catalunya. La selecció catalana va revalidar el títol obtingut el 2010. En la categoria elit, Dani Comas va sumar el seu vuitè títol mundial, després de superar amb moltes dificultats el japonès Kazuki Terai. L'altre pilot català de la categoria elit va se el torrenc Àngel Batlle. En femení, Gemma Abant va obtenir el seu tercer títol, després d'haver estat proclamada vencedora els anys 2008 i 2009. La seva germana bessona, Mireia Abant, va ser subcampiona.

Ot Pi, el gran.

Fill de Pere Pi (l'únic pilot capaç de guanyar a l'Estat espanyol en les tres especialitats de motociclisme: velocitat, motocròs i trial) i Maria Isern, Ot Pi (Esplugues de Llobregat, 1970) va començar molt aviat en el món de les motos, participant, el setembre del 1977, en una prova de motocròs a Montornès del Vallès, amb una moto dissenyada pel seu pare, i al dia següent ho feia en una prova de trial. El 1982, Ot Pi va ser proclamat campió d'Europa en alevins, i amb tan sols 14 anys va aconseguir el subcampionat absolut amb la marca Monty (que seria ja la seva marca de tota la vida i que actualment regenta). Amb 15 anys va ser segon en el mundial absolut, i el 1987, amb 16 anys, va ser campió del món, el seu gran somni, i va començar a escriure el seu inabastable palmarès. El 1992, amb el naixement del bicitrial, va ser un dels seus millors anys, no va perdre cap cursa, va aconseguir tres rècords del món (salt al buit de 4,90 metres, salt de 22 persones sense rampa i salt d'altura, d'1,19 m) i va guanyar el campionat mundial en dues categories (Elit i Master). El 2003 va ser segon en el mundial, i durant 20 anys no va baixar del podi en competicions mundials i europees, tret del 1996, quan va quedar quart. Recentment ha publicat la seva biografia, en català i japonès, Ot Pi, l'empremta d'un pioner, i ha inaugurat el seu lloc web, focalitzat a l'ajuda de la reconstrucció del Japó (www.otpi.com).

1987
Ot Pi
Amb 17 anys va ser campió del món absolut.
2010
Catalunya
guanya el seu primer títol mundial a Vilanova de Prades.
2011
Catalunya
guanya el seu segon títol mundial a Sant Miquel de Campmajor, en la segona prova del campionat; la primera es va fer a la República Txeca.
Dani Comas
Al marge dels vuit títols mundials, Dani Comas (Gavà, 15/6/1981), el pilot oficial de la marca Monty, té 2 rècords del món i 4 rècords Guinness. També fa exhibicions arreu del planeta: Singapur, Finlàndia, Suïssa, Xile, Itàlia, Alemanya, França... Fa cursos per a nens i de comentarista tècnic de televisió.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)