Seleccions

Si volem, podem

Dards. Després d'anys de treball i relacions internacionals, la federació catalana és reconeguda per la federació internacional gràcies a la defensa del fet diferencial que en fa el seu president

La Federació Catalana de Dards va ser reconeguda ahir a Castlebar (Irlanda) com a membre oficial de la federació mundial d'aquest esport (WDF). L'assemblea va aprovar la integració de Catalunya amb 18 vots a favor, vuit abstencions i dos vots en contra, un d'ells, lògicament, el de la federació espanyola, que havia delegat el vot al representant anglès. Aquesta és la segona federació catalana que comparteix seient amb l'espanyola en una federació internacional després que el 2007 va ser reconeguda oficialment la federació de bitlles. Ara mateix hi ha 21 federacions, algunes d'inactives, reconegudes en organitzacions internacionals. La WDF forma part de Sport Accord, una associació internacional de federacions que treballa des de Lausana en col·laboració amb el moviment olímpic.

El reconeixement no va estar exempt, com en altres casos, de cert suspens. La federació catalana, amb el suport de la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes i del govern (tant l'anterior com l'actual), feia quatre anys que treballava per convèncer el president de la WTF, el noruec Roy Price, i els diversos membres del fet diferencial d'aquest esport a Catalunya, molt més estructurat que a la resta de l'Estat.

Ahir, abans d'aprovar el reconeixement de Catalunya l'assemblea va votar sense cap problema l'ingrés de Jersey i Ucraïna. Uns minuts després, quan semblava que l'aprovació de Catalunya seria un mer tràmit, el representant de la delegació del Brasil va demanar la paraula per posar en dubte la qüestió al·ludint al problema polític que es generaria amb la incorporació d'un territori com el català. En aquell moment, els representats de la delegació catalana estaven fora de la sala en espera de ser informats del resultat de la votació. El portaveu de Sud-àfrica també va queixar-se, tot i que no de manera tan vehement com el seu col·lega brasiler. Va ser llavors quan el mateix president de la internacional, Roy Price, va fer un discurs contundent i convincent a favor del reconeixement de Catalunya. Price va recordar que el govern del país té una legislació pròpia en matèria d'esports, va nomenar la sentència del TAS que va establir jurisprudència a favor de les federacions que volen ser reconegudes i, per reblar el clau, va insistir a lloar el treball, l'estructura i els èxits de la federació catalana comparant-lo amb el desgavell de la federació espanyola.

El reconeixement permetrà que a partir d'avui mateix els components de la selecció que s'hi han desplaçat disputin el campionat del món d'aquest esport en què es poden enfrontar amb algun dels representants espanyols, un fet que el Consell Superior d'Esports espanyol prohibeix totalment aferrant-se a la seva ley del deporte.

Roy Price s'havia reunit a Barcelona el juliol passat amb el director del Consell Català de l'Esport, Albert Marco, que li va expressar el suport total del govern a la decisió de la federació de ser reconeguda. L'empenta definitiva per al reconeixement va arribar una mica abans, quan va ser escollida presidenta Raquel Holgado. Sergi Blázquez, membre de la plataforma pro seleccions, va passar a ser un dels vicepresidents i des d'aquesta posició va accelerar el procés. “Feia anys que hi treballàvem, amb l'anterior govern. Durant un temps es va encallar per problemes en la pròpia federació catalana, però finalment hem pogut celebrar un gran èxit ”, va explicar Blázquez, que amb Albert Marco va liderar la representació catalana a Irlanda.

Quan finalment es va confirmar el reconeixement, la delegació catalana va entrar a la sala i va ser rebuda amb una gran ovació dels presents. Els representants de l'Iran, a més a més, van convidar els catalans a jugar un torneig del seu país.

LA VOTACIÓ

18 països hi van votar a favor, vuit es van abstenir i Espanya hi va votar en contra

RECONEGUDES

Fisioculturisme
UIBBN
2002
Futbol australià
ARI
2004
Corfbol
IKF
2005
Futsal
AMF
Patinatge
CSP
Pitch & Putt
FIPPA
Raquetbol
IRF
Icestock
IFE
2006
Bitlles
FIQ
Fistball
IFA
2007
Twirling
WBTF
Karate
CKI
Rugbi lliga (rugbi XIII)
RLEF
2008
Futvòlei
FIFv
Tamborí
FIBT
Bicitrial
BIU
Curses de muntanya
ISF
Ball esportiu
UCWDC
2009
Rugby Touch
FIT
Fut-tennis
UNIF
2010
Dards
WTD
2011

Unes 1.300 llicències i 52 clubs federats

La Federació Catalana de Dards, fundada el 1990, té unes 1.300 llicencies de jugadors i 52 clubs federats arreu de Catalunya. La federació organitza competicions regulars com ara la lliga catalana o una de creada recentment, el Rànquing en la modalitat individual. La primera divisió de la lliga 2010/2011 va aplegar 11 equips, 10 de masculins i un de femení, i el títol va ser per al CD Ciutat de Reus. La competició del Rànquing 2011 es va començar a jugar el mes de juny i ja s'han disputat cinc tornejos. Aquesta competició individual es va crear amb la intenció que els jugadors pugin de nivell amb un seguit de tornejos i que acumulin uns punts per fer una llista de posicions i que ajudin a escollir els jugadors per a la selecció catalana. També organitza el campionat de Catalunya que enguany arribarà a la 21a edició. En aquest campionat català hi ha diverses modalitats: la de clubs, la d'equips, les individuals masculina i femenina, les parelles femenines, masculins i mixtes, i les tripletes mixtes. El català del 2011 es disputarà a Salou del 14 al 16 d'octubre i a banda d'aquestes modalitats per a jugadors federats hi haurà la novetat que es faran competicions obertes per a tothom que hi vulgui prendre part.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)