Seleccions

“Aquest esport difon la cultura catalana al món”

Bicitrial. El president de l'associació internacional, Hiroshi Hirano, parla d'un esport nascut a Catalunya

El president de la Biketrial International Union (BIU), el japonès Hiroshi Hirano, reconeix que aquest esport permet difondre la cultura catalana a tot el món. Hirano va parlar de la influència dels pilots catalans i del creixement d'aquesta especialitat en una entrevista en el web de la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes. “Jo sóc el que dirigeix aquest esport en l'àmbit mundial i el vull promocionar com a esport que té l'origen a Catalunya. L'esport i els seus creadors són d'aquí. Per a l'esport és molt important que se'n conegui l'origen. Sense origen no és un esport, és un joc, i això no és un joc”, va explicar Hirano, que treballa perquè el campionat del món del 2012, amb proves a França, Itàlia i Catalunya, sigui un èxit.

La Biketrial Associació Catalana (BAC) fa tres anys que està reconeguda internacionalment i per això es veu a tot el món com un esport que ha nascut a Catalunya. “L'esport va lligat a la cultura i nosaltres volem promocionar el bicitrial juntament amb la cultura catalana i fer que la gent conegui la realitat de Catalunya. És una bona oportunitat perquè la gent que el practica s'interessi per la cultura catalana. Penso que algú que practica judo s'interessarà per la cultura del Japó. Crec que el bicitrial ens permet difondre la cultura catalana a tot el món”, assenyala el japonès.

El campionat del món del 2012 ha guanyat una prova respecte del 2011, una mostra que l'esport continua en creixement tot i la competència de la Unió Ciclista Internacional, que també impulsa les seves pròpies proves de trial en bicicleta. “Va arribar un moment en què la situació econòmica no permetia fer grans competicions, però ens estem recuperant d'aquesta època, ja en podem tenir tres i espero que arribi el dia que en puguem tenir cinc”, afegeix Hirano, que manté l'esperança de portar una prova al seu país, el Japó, on l'afició pel bicitrial és molt gran. “Si tot va bé, l'any vinent ja estarem preparats. Aquest any, després del desastre del tsunami i la central nuclear de Fukushima, és impossible, les autoritats consideren que és massa perillós. Però si tot va bé, farem una prova el 2013.

L'objectiu de la BIU és internacionalitzar la modalitat arreu del món. “En les proves de trial convencional hi ha sis o set països, i en el bicitrial ja en som més de vint. Per aconseguir augmentar el nombre de participants hem d'enviar la informació de les proves amb més temps, abans de l'abril. Els últims dos anys vam fer-ho massa tard, i per aquest motiu molts països no van poder participar en les proves de Catalunya i de la República Txeca.”

Gràcies a l'esforç de molta gent podrem tenir tres proves de la copa del món aquest any
Hiroshi Hirano
PRESIDENT BIU
Catalunya és l'origen de l'esport i és on hi ha gent més experimentada, però hem d'intentar que vinguin més països i més pilots

Una selecció oficial des del 2009

La Biketrial Associació Catalana (BAC) va ser reconeguda de manera oficial per la BIU el 2009. Des de llavors, els pilots catalans ja poden competir internacionalment representant Catalunya en les competicions més rellevants.

Des de llavors, Catalunya ha encadenat dos títols mundials consecutius i victòries individuals de Dani Comas, el millor especialista de la història, i Gemma Abant.

Aquest any la prova del campionat del món de bicitrial designada a Catalunya es farà a Igualada el 26, 27 i 28 de juliol.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)