Seleccions

El seleccionador es jubila

Johan Cruyff decideix tancar l'etapa com a entrenador de la selecció catalana tres anys després d'assumir-ne el càrrec

La federació somia en Guardiola per rellevar l'holandès, que s'acomiada el dia 2 a Cornellà-el Prat

Johan Cruyff ha dit que prou. Amb l'argument de la jubilació, ara que ha fet 65 anys, l'holandès ha decidit tancar el seu cicle com a seleccionador català. Deixa enrere –o deixarà, perquè s'acomiada en el partit que Catalunya jugarà contra Nigèria el dia 2 de gener– una etapa de poc més de tres anys al capdavant de la selecció. Un cicle amb quatre partits escortat pels millors jugadors del país.

Des que va deixar la banqueta del Barça, i malgrat no tornar a entrenar cap altre equip, Johan Cruyff no ha generat mai indiferència. Col·lecciona detractors i còmplices, crítics que en reneguen i culers que el tenen com un referent gairebé diví. Com no podia ser de cap altra manera, el seu nomenament com a seleccionador català va tenir molt de ressò. Els que en renegaven tenien com a argument principal el fet que l'holandès no parlés la nostra llengua. L'altre retret era el que suposadament s'enduia la seva fundació a canvi de la col·laboració del tècnic, sense sou. És innegable, però, que Cruyff és una de les patums del futbol mundial, amb la qual cosa la seva vinculació a la selecció assegurava un bon impacte.

“Estic molt orgullós d'haver pogut ser jugador, entrenador i seleccionador al país que m'ha acollit. Ser seleccionador ha estat la meva manera d'agrair al país i a la seva gent tot el que han fet per mi.” És la declaració que va fer en el moment d'anunciar el seu comiat Cruyff, que va assumir el càrrec durant el mandat de Jordi Casals. Amb l'ascens d'Andreu Subies (escollit president el març del 2011), la continuïtat del seleccionador va semblar perillar. Però res no va canviar. Fins que, un any i mig després, l'holandès ha decidit “tancar un cicle amb bon gust de boca”. Amb bones paraules, tant seves com de Subies, agraït que Cruyff hagi posat “el seu nom i la seva persona al servei del futbol català”.

El somni

Conscient que rellevar Cruyff serà complicat, la federació es planteja buscar un altre perfil de seleccionador. Sense gaire pressa per decidir-se, Subies té un somni que no es va amagar de fer públic el mateix dia de l'anunci de l'adéu de Cruyff. “Ens agradaria que Guardiola fos algun dia l'entrenador de la selecció. És la nostra il·lusió i també la de tot el futbol català.” Un repte, en qualsevol cas, agosarat.

Escenari i samarreta

El 2012 es tanca sense cap partit de la selecció absoluta. No és que se n'hagi prescindit, sinó que, per primer cop, la federació ha programat el tradicional partit de Nadal per més enllà de Cap d'Any. Serà el 2 de gener, contra Nigèria. Una cita que té el comiat de Cruyff com a al·licient i un parell de novetats més. La primera és l'escenari, ja que s'estrena Cornellà-el Prat, camp de l'Espanyol, com a seu. Fins ara, tots els partits de l'època moderna de la selecció –encetada amb un Catalunya-Bulgària el 1997-- s'havien disputat entre el Camp Nou i l'estadi Olímpic Lluís Companys, a part de la visita a Euskadi (a San Mamés) i un Catalunya-Costa Rica a l'Olímpic de Terrassa. L'altra estrena del dia 2 serà la peculiar indumentària que ha dissenyat Custo.

4
partits
haurà dirigit Johan Cruyff des que va assumir el càrrec de seleccionador català. Triomfs contra Argentina (4-2) i Hondures (4-0) i empat contra Tunísia (0-0). El quart serà el del seu comiat, el dia 2, contra Nigèria.
3
seleccionadors
han dirigit la selecció en l'època moderna. Àngel Alonso hi va estar deu anys (1995-2005) i Pere Gratacòs, del 2005 fins al 2009, abans de ser rellevat per Cruyff.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)