Publireportatge

Nou protocol de protecció d’infants i adolescents en l’àmbit esportiu

També s’ha presentat la Guia breu “Esport segur. (Re) conèixer, parlar i actuar”, dues noves eines “molt potents” per al sector, elaborades pel Departament d’Esports

El conseller d’Esports, Berni Álvarez, ha presentat al Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat del Vallès el “Protocol marc de protecció d’infants i adolescents davant les violències en l’àmbit esportiu” i la Guia breu “Esport segur. (Re) conèixer, parlar i actuar” davant la presència de més de 150 persones del sector esportiu català.

El conseller ha assegurat que els dos documents són “eines molt potents” i ha apel·lat a la “responsabilitat del teixit esportiu català per fer-la servir” al costat de l’administració. Berni Álvarez ha afegit que és necessari que clubs, federacions, consells esportius, Ajuntaments i altres entitats tinguin clars aquests instruments i “l’aprofitin i li donin la importància que es mereix”.

El protocol, elaborat pel Consell Català de l’Esport i la Fundació Vicki Bernadet, neix amb la finalitat de tenir mecanismes que garanteixin la protecció d’infants i adolescents davant situacions de violència i de construir un entorn segur en l’àmbit esportiu per aquests col·lectius.

El document relaciona les diferents tipologies de violència que poden donar-se o detectar-se en un entorn esportiu i aborda com aplicar accions de sensibilització i prevenció, la detecció i la primera actuació, i pautes per intervenir un cop es coneix un cas de violència patit per una nena, nen o adolescent.

El Protocol és d’aplicació per a tot el personal, entitats o organismes que treballin o col·laborin en l’àmbit de l’activitat física i de l’esport per a infants i adolescents. Les entitats esportives hauran d’adaptar el protocol marc a les seves característiques pròpies i fer-ne difusió per que totes les persones vinculades que tinguin contacte amb menors el coneguin i ratifiquin.

Trencar el silenci sobre la violència sexual en l’esport

Pel que fa a la guia breu “Esport segur. (Re) conèixer, parlar i actuar”, es tracta d’un document que actualitza la guia publicada el 2020 pel Consell Català de l’Esport amb la col·laboració de la Universitat de Vic, i exposa de manera planera i visual el paper clau de les entitats esportives per conscienciar, visibilitzar i elaborar plans d’actuació que treballin en la prevenció, la detecció i l’abordatge de la violència sexual en contextos esportius.

Durant l’acte, també hi han intervingut el secretari general del Departament d’Esports, Abel García, així com representants d’entitats i organismes vinculats a aquest àmbit. Així, Rosa Llorens, especialista en igualtat en l’esport, ha exposat el model que s’aplica al BM Granollers; Araceli Jorba, mossa de la Unitat Central de Proximitat i Atenció a la Ciutadania del cos de Mossos d’Esquadra, ha donat eines i recursos del Pla de prevenció de l’activitat física i l’esport, i Susanna Soler, coordinadora del grup de recerca GISEAFE i professora de l’INEFC Barcelona, ha parlat sobre la relació entre espais segurs i igualtat i equitat.

Més informació:
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)