Més esport

Surf

Genets a la cresta de l'onada

El cinema de surf va néixer amb les ‘beach party movies', i sovint ha servit d'excusa per ensenyar pit i cuixa i poc més

‘El gran dimecres', declaració d'amor de John Milius a l'especialitat, va marcar la pauta de tot el que vindria després

‘A scene at the sea', de Takeshi Kitano, és una illa, l'excepció que es desmarca de qualsevol model previ

Shi­geru, un jove sord, que tre­ba­lla d'escom­bri­aire, troba una taula de surf tren­cada entre la brossa, la repara com pot i es llança a con­que­rir les ona­des, amb el suport de la seva xicota, sorda com ell, i una mala traça que ini­ci­al­ment pro­voca la burla dels prac­ti­cants més expe­ri­men­tats que freqüenten la platja. El noi, però, per­se­vera i esdevé un més de la colla, par­ti­cipa en con­cur­sos –en el pri­mer, però, no hi arriba a com­pe­tir perquè no sent el seu nom quan el cri­den– i perd la resta del món de vista, feina inclosa. Amb aquesta sen­zi­lla pre­missa, menys diàlegs encara, una mirada ten­dra, ros­se­lli­ni­ana, envers els per­so­nat­ges i el mini­ma­lisme expo­si­tiu marca de la casa, Takeshi Kitano, dei­xant anar la seva passió pel mar, va cons­truir el seu ter­cer llarg­me­tratge, A scene at the sea (1991) i la que és, ni més ni menys, la millor pel·lícula de surf de sem­pre. I la menys con­ven­ci­o­nal: el ritme con­tem­pla­tiu de Kitano, més interes­sat a recrear el món de silenci en què viu la pare­lla pro­ta­go­nista i els ges­tos quo­ti­di­ans que defi­nei­xen l'amor, l'amis­tat, la fide­li­tat i la per­se­ve­rança, que no pas a plas­mar acrobàcies sobre les ona­des, se situa als antípodes dels exces­sos de tes­tos­te­rona habi­tu­als en el subgènere.

Com­pa­rin, si no, A scene at the sea amb l'altre gran film sur­fer estre­nat el 1991, l'infi­ni­ta­ment més popu­lar Li diuen Bodhi, de Kathryn Bige­low, sorollós acti­o­ner en què el surf és un esport de risc freqüentat per addic­tes a les descàrre­gues d'adre­na­lina. El film de Bige­low té només un parell de punts en comú amb el de Kitano. El pri­mer, que el pro­ta­go­nista també és ini­ci­al­ment un pas­se­rell que no sap ni pujar a la taula. Les moti­va­ci­ons de Johnny Utah, encar­nat per Keanu Ree­ves, estan, però, a anys llum de les de Shi­geru. De fet, ini­ci­al­ment no tenen tant a veure amb la passió pel mar com amb la feina: Utah és un fede­ral a la caça d'una banda d'atra­ca­dors que se sos­pita que són sur­fers. Així con­tac­tarà amb Bodhi, una mena de guru des­ca­mi­sat que deixa anar tòpics zen de pa sucat amb oli dis­se­nyat a mida d'un Patrick Swayze de cabe­llera oxi­ge­nada i amb qui Ree­ves com­pe­teix per veure qui revo­lu­ci­ona més les hor­mo­nes de les admi­ra­do­res. Li diuen Bodhi, mal­grat tot, no és una mala pel·lícula, però el que n'ha que­dat per al record no són les rei­te­ra­ti­ves esce­nes de surf, sinó les de cai­guda lliure i, sobre­tot, un parell de furi­o­ses seqüències d'acció. Nor­mal: Li diuen Bodhi no és cap surf movie, sinó un thri­ller amb surf, i això no ho can­via ni l'apo­calíptic final, en què, com en el film de Kitano –segon i últim ele­ment coin­ci­dent–, l'home es fon amb el mar. Això sí, nova­ment des de plan­te­ja­ments antitètics: el que Kitano reso­lia de forma essen­cial –una des­a­pa­rició en off, un adéu silenciós, una lírica reco­pi­lació de records–, aquí és pura hipèrbole, amb el guer­rer místic cara a cara amb l'onada defi­ni­tiva, pre­fe­rint un miti­fi­ca­dor final de Grand Guig­nol, com una Norma Des­mond aquàtica i hiper­mus­cu­lada, a l'oblit, la degra­dació i la renúncia a la lli­ber­tat que suposa la presó. Tot tan infla­mat com els bíceps de Swayze.

En les dues dècades que han pas­sat des dels films de Kitano i Bige­low, el millor que el surf ha ins­pi­rat a la gran pan­ta­lla ha estat una pel·lícula d'ani­mació de títol inequívoc: Bojos pel surf (2007), d'Ash Bran­non i Chris Buck, simpàtica comèdia pingüina que agita amb gràcia tots els tòpics del subgènere, inclòs l'aspecte hip­pie i des­pre­o­cu­pat que sovint s'asso­cia als genets de les ona­des, i que aquí es resol posant al campió reti­rat que torna per ensi­nis­trar un jove entu­si­asta i arrau­xat la veu i el posat de Jeff Brid­ges. És a dir, d'El nota, l'anti­he­roi fumeta i pen­jat d'El gran Lebowski.

Més enllà d'això i de la insulsa Soul sur­fer (2011), de Sean McNa­mara, melo­dramàtic cant a l'ins­tint de superació ins­pi­rat en el cas real d'una sur­fista a qui un tauró se li va crus­pir un braç, l'últim Hollywood ha usat el surf sobre­tot d'excusa per ense­nyar pit i cuixa. Les de Demi Moore i Came­ron Díaz a Els Àngels de Char­lie: al límit o les de la jove­na­lla pro­ta­go­nista de coses com ara En mans de Déu (1999), de Zal­man King, i En el filo de las olas (2002), de John Stockwell, carn de vide­o­club on l'exhi­bi­ci­o­nisme es com­bina amb intents de plas­mar l'èpica i plas­ti­ci­tat de l'espe­ci­a­li­tat tan mal­des­tres com els diàlegs i les inter­pre­ta­ci­ons.

La super­fi­ci­a­li­tat, en fi, ha regit en el cinema de surf des que, molt abans que el pri­mer vide­o­club, van néixer les beach party movies, ínfi­mes come­di­e­tes d'ado­les­cents que van esde­ve­nir feno­men de mas­ses des que a Amor en Hawaii (1961), de Nor­man Tau­rog, Elvis Pres­ley va sor­tir can­tant en banya­dor. La moda va cris­tal·lit­zar amb Escándalo en la playa (1963), de William Asher, pri­mera de la mitja dot­zena de films que Frankie Ava­lon, Elvis de saldo, i Annette Funi­ce­llo van pro­ta­go­nit­zar per a la pro­duc­tora de l'astut Roger Cor­man. No, no hi havia vide­o­clubs, però sí ses­si­ons dobles i auto­ci­nes, ter­ri­to­ris ido­nis per a aquests arte­fac­tes d'usar i llençar al cos­tat dels quals fins i tot una comèdia des­cafeïnada com Una vida sense por (1995), de Carl Prec­he­zer, prin­ci­pal apor­tació britànica al cinema de surf, sem­bla un film d'autor.

Aquest, el del cinema popu­lar més barat, era l'espai que el setè art reser­vava a l'esport de les ona­des en els anys sei­xanta. Aquest i el dels docu­men­tals de Bruce Brown, que era on es podien tro­bar espec­ta­cu­lars imat­ges reals de surf, sense super­po­si­ci­ons ni tru­cat­ges. El més famós, model i referència per a tots els poste­ri­ors, és The end­less sum­mer (1967), en què durant un any, estiu per­petu, se segueix dos sur­fis­tes al vol­tant del món que van a la recerca de l'onada defi­ni­tiva, la més gran, la més sal­vatge, la més difícil de caval­car.

Si The end­less sum­mer és el docu­men­tal sobre surf per anto­nomàsia, el film de ficció refe­ren­cial sobre el tema és El gran dime­cres (1978), de John Milius, expert genet de l'oceà, pel seu caràcter fun­da­ci­o­nal: per pri­mer cop, el surf cons­tituïa la base d'una pel·lícula que volia trans­me­tre no només els seus aspec­tes fes­tius, de cele­bració, sinó també el com­po­nent vis­ce­ral de des­a­fi­a­ment de l'home a la natura, ine­xis­tent en aque­lles ale­gres come­di­e­tes ado­les­cents. El gran dime­cres és la decla­ració d'amor del cine­asta al surf, ser­vida en for­mat de mani­fest gene­ra­ci­o­nal a cavall de l'èpica i la nostàlgia per un món per­dut, el de la joven­tut, el de la innocència. El gran dime­cres comença com si fos l'Ame­ri­can graf­fiti de Milius i acaba com una ele­gia, després d'haver seguit tres amics al llarg de diver­sos estius dels pri­mers sei­xanta a mit­jan dels setanta, quan es retro­ben per una caval­cada final enmig d'una mare­jada de mag­ni­tud lle­gendària. Les inten­ci­ons estan per sobre dels irre­gu­lars resul­tats, i la pel·lícula es va estim­bar, però amb els anys va esde­ve­nir film de culte, perquè allà ja hi era tot el que després –Kitano, pol opo­sat, a banda, és clar– ha esde­vin­gut recur­rent: els sur­fis­tes –de cos­sos per­fec­tes– com herois mitològics, el repte espor­tiu, el mar com a ter­ri­tori de puri­fi­cació, el mite de l'última ona i fins i tot Gary Busey, recu­pe­rat per Bige­low per inter­pre­tar el com­pany del pro­ta­go­nista en el seu Bodhi.

Hi ha, fins i tot, la lla­vor de la seqüència sur­fer més icònica de la història, que no està en cap film de surf: si a El gran dime­cres un dels pro­ta­go­nis­tes anava al Viet­nam, però mai no el veiem en el front, un any després, a Apo­calypse Now, de la qual va ser coguio­nista, Milius es va treure de la màniga el coro­nel Kil­gore (Robert Duvall), un fei­xista capaç d'orga­nit­zar un bom­bar­deig wag­nerià per poder caval­car ona­des de dos metres en ple cor de les tene­bres. Quan l'adver­tei­xen del risc, perquè el Viet­cong –Char­lie en argot– con­trola la zona, Kil­gore replica: “Char­lie no fa surf!” És un home que ha per­dut el món de vista, i un guer­rer dis­po­sat a tot per com­plir amb la fan­ta­sia defi­ni­tiva d'un cow­boy de l'oceà: aga­far la seva taula i fer surf sobre la fi del món.

Seqüela tardana
Bruce Brown ja feia una dècada que elaborava documentals de surf quan va rodar The endless summer. El cineasta va fer després documentals sobre esquí, motociclisme i esports de risc, i no va tornar al surf fins gairebé tres dècades després, amb The endless summer 2 (1994).
De les ones a l'era hibòria
A El gran dimecres surt, fent d'ell mateix, Gerry López, prestigiós surfista amic de Milius al qual el director donaria després el paper de Subotai a Conan, el bárbaro (1982). Milius, per cert, és el narrador a Between the lines (2008), de Scott Bass i Ty Ponder, un documental sobre surfistes en la guerra de Vietnam.
Herois fent equilibris (o el ridícul)
El surf ha donat peu a dues de les escenes d'acció més ridícules mai vistes en el cinema de Hollywood, amb Kurt Russell, o Snake Plissken, heroi nihilista i borni, i Pierce Brosnan, o James Bond, fent equilibris a la cresta de l'ona amb taules més o menys improvisades a 2013: Rescate en Los Angeles (1999), de John Carpenter, i a Mor un altre dia (2002), de Lee Tamahori.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)