Més futbol

La Masia no es discuteix

La formació a tots els nivells del planter del Barça està molt ben considerada per representants de clubs d'arreu del planeta que han competit en el MIC

Els enquestats desvinculen el model blaugrana de la sanció de la FIFA, i més d'un proposa estudiar una revisió de la normativa respecte als fitxatges dels estrangers menors d'edat

El MIC és un niu de juga­dors de fut­bol de base. N'hi ha una con­cen­tració enorme, des d'ale­vins de fut­bol 7 fins a juve­nils, i d'arreu del món. Res que no hagi pas­sat cada any per set­mana Santa a la Costa Brava, des que els orga­nit­za­dors del tor­neig hi van ater­rar, el 2002. Aquesta cator­zena edició, però, és la pri­mera després d'una decisió impac­tant del màxim orga­nisme del fut­bol, la FIFA, que té efec­tes direc­tes cap a la con­fecció de la pri­mera plan­ti­lla –si no hi ha marxa enrere de la sanció anun­ci­ada de dos períodes sense poder fer fit­xat­ges–, però que al cap i a la fi té l'ori­gen en les con­trac­ta­ci­ons al plan­ter.

Uns quants res­pon­sa­bles tècnics de clubs de l'Estat i d'altres de fora, enques­tats per aquest diari, tenen opi­ni­ons diver­ses res­pecte a la idoneïtat de la nor­ma­tiva de la FIFA i també res­pecte a la mesura o des­me­sura de la sanció. La dis­cussió, però, s'acaba del tot a l'hora de valo­rar la Masia i el tre­ball de for­mació que s'hi fa, en l'aspecte espor­tiu però també en tots els altres. “Un fut­bol base exem­plar”, “un model que ha fun­ci­o­nat”, “un con­cepte de tre­ball que dóna pro­jecció al pri­mer equip”, “un refe­rent”, “un model per copiar-ne mol­tes coses” o “un mirall on reflec­tir-se que ha tras­pas­sat fron­te­res”. Són dife­rents mane­res d'expres­sar una mateixa idea, que tenen tant al cos­tat de casa (l'Espa­nyol), com una mica més enllà (el Vila-real, l'Elx, l'Ath­le­tic o el Màlaga). I molt més lluny, des del Para­guai (Liber­tad) fins a Austràlia (Ade­laida).

La nor­ma­tiva

L'elogi del fun­ci­o­na­ment de la Masia no està renyit, ni de bon tros, amb con­si­de­rar que s'ha de com­plir la nor­ma­tiva que la FIFA imposa res­pecte als fit­xat­ges de juga­dors estran­gers menors d'edat. Ho tenen molt clar la majo­ria de res­pon­sa­bles enques­tats, i n'hi ha que tro­ben bé que la regu­lació del màxim orga­nisme mun­dial. “Se n'ha fet una extra­li­mi­tació, gai­rebé com si es tractés de bes­tiar”, indica el coor­di­na­dor del plan­ter del Liber­tad para­guaià. Però no tot­hom està d'acord amb la nor­ma­tiva, i més d'un la can­vi­a­ria. “Hi ha molts clubs que fit­xen juga­dors i els donen mit­jans perquè puguin desen­vo­lu­par-se a tots els nivells”, explica Fran Navarro, entre­na­dor del juve­nil B de l'Espa­nyol. Manuel Ruano, tècnic del Màlaga juve­nil, va una mica més enllà i demana rebai­xar l'edat mínima per poder acti­var pro­fes­si­o­nals: “És una pena no poder-los fer pro­fes­si­o­nals fins als 16 anys. Seria bo poder-ho tenir més con­tro­lat.” El mala­gueny recorda amb un exem­ple –Bra­him, la perla del seu plan­ter, va fit­xar pel Manc­hes­ter City amb 14 anys després que el seu pare va accep­tar una oferta de feina– una de les excep­ci­ons a què s'aga­fen molts clubs potents per evi­tar vul­ne­rar la nor­ma­tiva.

Clubs en crei­xe­ment

El poten­cial econòmic marca mol­tes diferències –“amb 13 mili­ons de pres­su­post l'any, jo també faria mol­tes coses”, exposa amb enveja Manuel Ruano–, però en política de fit­xat­ges, no hi ha tanta distància. Almenys com a manual teòric, la majo­ria tenen clar que pri­mer han de mirar de con­tro­lar els juga­dors de la seva zona, però tam­poc es tan­quen a anar més enllà. El Vila-real, que ha anat poten­ci­ant el plan­ter, ha fit­xat molt a l'Amèrica del Sud, amb inver­si­ons altes en juga­dors encara ado­les­cents. El Màlaga, amb José Manuel Casa­nova, també estén la xarxa arreu de l'Estat. L'Elx, amb més modèstia, intenta créixer en una zona amb força com­petència. Un cas a part, i ben cone­gut, és l'Ath­le­tic, poc pre­o­cu­pat per la nor­ma­tiva. “Com que no tenim aquest pro­blema, no hi entrem”, diu Gon­zalo Suan­ces.

PABLO CAÑADA
COORDINADOR DEL VILA-REAL

1. Ni em sembla bé ni em sembla malament. Simplement, és una norma que hi és i que has de complir t'agradi o no. Quan es posen una sèrie de normes, penso que és pel bé dels jugadors; imagino que no és per caprici de ningú. I si hi és, entenc que s'ha de complir. 2. Comencem fixant-nos en els jugadors de la zona. Però per densitat de població, és un lloc petit. Anem ampliant a tot el territori estatal, i en edats ja més adultes, de fora de l'Estat i fora d'Europa, fins i tot. El nom que s'ha fet el Vila-real hi ajuda, sobretot a l'Amèrica del Sud. I treballant com s'està treballant el planter, el Vilareal és conegut arreu. 3. No ho sé perquè no tinc totes les dades. No sé on és l'error, en quin punt s'ha fallat. I suposo que el Barça ja posarà tots els mitjans per evitar la sanció. 4. És clar que el futbol de base del Barça és un dels millors del món. Dir que a la Masia es fan trampes em sembla desmesurat. El planter del Barça és molt més que tota aquesta polèmica. És un futbol de base exemplar, com el del Vila-real.

GONZALO SUANCES
ENTRENADOR DE L'ATHLETIC JUVENIL

1. Nosaltres no ho coneixem gaire perquè funcionem d'una manera peculiar. Com que no tenim aquest problema, no hi entrem. 2. La filosofia que tenim és la que coneix tothom, agafar gent del País Basc. Dur-los en alevins, infantils o cadets, i donar-los un procés d'adaptació. La majoria dels que tenim, des de petits, són biscaïns. Hi ha un pla estratègic al voltant dels equips biscaïns externs a Lezama, on tenim formadors que estenen aquest radi. 3. No puc opinar, perquè desconec si hi ha hagut precedents en altres clubs. I suposo que hi haurà un recurs i que el Barça, fins que no es demostri el contrari, serà innocent. De moment, no crec que hi hagi res ferm. 4. Hi ha un concepte de treballar amb jugadors joves, i entenc que és positiu. I em fa la sensació que donen projecció al primer equip. Oblidant-nos de la polèmica, crec que l'estructura del Barça afavoreix que els jugadors que han passat per la Masia tenen el seu progrés cap al primer equip. És la sensació que tenim a Bilbao.

FRAN NAVARRO
ENTRENADOR DE L'ESPANYOL JUVENIL

1. No estic d'acord amb la normativa. Perquè penso que hi ha molts clubs que fitxen jugadors joves i els donen molts mitjans perquè puguin desenvolupar-se no només esportivament, sinó també en l'àmbit personal. 2. Nosaltres intentem sobretot buscar jugadors que estiguin tan a prop com sigui possible de casa nostra. És la prioritat. 3. Penso que s'ha de revisar a fons, i que seria adequat mirar cas per cas. És possible que algun club no estigui fent bé les coses, però sí que n'hi ha molts que ho estan fent bé. Si ara això afecta el Barça, doncs també crec que s'haurà d'analitzar cas per cas. 4. Crec que és un model que estan fent servir que els està funcionant, i d'alguna manera és el referent del club. Al primer equip hi ha molts jugadors que han sortit de la Masia, i és un model que ha funcionat.

ROBERTO PAREDES
COORDINADOR LIBERTAD (PARAGUAI)

1. Crec que se n'ha fet una extralimitació, dels fitxatges de jugadors menors, gairebé com si es tractés de bestiar. Pel potencial dels clubs forts d'Europa i per la necessitat econòmica de clubs d'Àfrica, d'Amèrica o d'altres zones del planeta. Per tant, ja trobo bé que es reguli una mica. 2. Nosaltres busquem jugadors a tot Paraguai. Tenim una xarxa de captadors de talent per tot el país. També ens trobem, òbviament, amb el problema de no poder fitxar nois de l'estranger menors de 18 anys. 3. Jo crec que li ha tocat al Barça, però que si s'examinés una mica, es trobarien molts clubs europeus que han fet el mateix. Pot ser que hagin agafat el Barça com l'exemple d'un club gran, però és un avís per a tots. 4. Vaig tenir la sort de ser a la Masia el 2010, uns mesos abans de la inauguració, i em va semblar espectacular. Em vaig endur una gran impressió. De fet, nosaltres observem i copiem moltes coses. En l'aspecte organitzatiu, però també en la part esportiva.

MANUEL RUANO
ENTRENADOR DEL MÀLAGA JUVENIL

1. La normativa es va fer per evitar casos estranys. Si hi ha una norma, s'ha de complir. Nosaltres ho hem viscut amb Brahim, que se n'ha anat a Manchester a través d'una oferta de feina al pare. També crec que hi ha coses que es podrien canviar. És una pena no poder-los fer professionals fins als 16 anys. Seria bo poder-ho tenir més controlat. 2. Arran de l'arribada de Casanova, ha canviat. A l'equip hi ha jugadors d'arreu de l'Estat, tot i que primer mirem que tot el que hi ha bo de casa no se'n vagi. 3. A nosaltres ens van deixar sense jugar a Europa, tot i que crec que és pitjor que et deixin sense fitxar. Ja ho veurem. El Barça és el Barça, i veurem si es manté la sanció. 4. Amb 13 milions de pressupost, jo també faria moltes coses. Ho dic per l'enveja que poden treballar amb tots els mitjans. Amb diners, no és fàcil, però es pot fer. Sense diners, és impossible. El Barça té un model de formació, basat al 80% en captació. Agafen els millors de molts torneigs, i amb bon material és més fàcil treballar.

MICHAEL VALKANIS
ENTRENADOR DE L'ADELAIDA UNITED

1. Considero que és prou bona. Els clubs que volen fitxar jugadors joves saben que hi ha una normativa, i s'ha de tenir en compte. 2. A Adelaida és diferent. El futbol no té la importància d'Europa, i per a nosaltres és més complicat perquè no hi sol haver acadèmies. 3. La normativa és la normativa, i no la pots canviar. Però per al Barça no serà un problema, perquè té molt bons jugadors. Ja sé que afecta els fitxatges del primer equip, però al planter hi ha molt nivell, i pot ser una bona oportunitat per a aquests joves jugadors. Ja ho va demostrar Pep Guardiola, que va fer pujar jugadors que han rendit a un molt bon nivell. S'hi ha de creure. Hi ha jugadors que, si apostes per ells, poden créixer molt. 4. És especial. Per tot el que ha fet, per la seva filosofia, pels jugadors que hi han crescut. És un club amb molta història i una referència, i treballen molt bé amb el planter.

SERGIO PELLICER
ENTRENADOR DE L'ELX JUVENIL

1. És un tema prou complicat, i cal tacte per part de tothom, les federacions i els clubs. Tots han de tenir la mateixa idea, i la prioritat és el benefici i la formació dels jugadors, tant en el futbol com en l'aspecte personal. N'hi ha que, gràcies al futbol, poden tenir una bona formació. I els clubs forts els la poden proporcionar. 2. Tenim una zona amb molta competència, amb el València, el Vila-real i el Llevant. Estem intentant créixer agafant jugadors de la nostra zona, tot i que n'hi ha que, inevitablement, els perdem. La nostra filosofia és captar jugadors de la zona, de Múrcia, amb la il·lusió que n'arribin molts al primer equip. 3. Quan hi ha una sanció, és perquè alguna cosa s'ha fet de manera irregular, però crec que hi hauria hagut d'haver un filtre que hagués permès o no els fitxatges. El Barça treballa pensant en el millor per als jugadors. S'hauria d'haver actuat abans. 4. He tingut el gust de conèixer molta gent que ha estat a la Masia, i ha estat sempre un exemple, un mirall on reflectir-se tots els equips. És un model que ha traspassat fronteres, i han de continuar amb la mateixa idea. En formació i integració pels jugadors, és un exemple que molts han copiat.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.