Barça

JOSÉ IGNACIO GARMENDIA

EXPORTER DE L'EIBAR

“Vam posar un gra de sorra perquè l'Eibar sigui on és”

Satisfet del paper del club armer a primera divisió, l'exporter afirma que la seva generació va crear la base de l'èxit actual

Elogia el joc del Barça i creu que als blaugrana els pesa haver guanyat tant en el passat

Porter, carnisser, mite.
Garmendia va ser el porter d'un Eibar que va anar escalant categories de mica en mica fins a fer-se un lloc en el futbol professional. Tot i així, mai va deixar de treballar a la carnisseria Garmendia de Villabona, el seu poble. Era el negoci familiar i el va compaginar amb el futbol fins que va penjar els guants
Per als que ens ha costat sempre fer tres passades seguides, veure el Barça ens sembla meravellós

Començar i aca­bar la car­rera fut­bolística en un mateix club és, avui dia, una raresa. Hi ha diver­sos casos, també en equips d'elit, com Car­les Puyol al Barça, però un dels més dura­dors és història de l'Eibar. José Igna­cio Gar­men­dia (Villa­bona, 4 d'abril de 1960) va estar 19 tem­po­ra­des a l'equip basc, on va jugar des de ter­cera divisió fins a segona A i es va con­ver­tir en un dels fut­bo­lis­tes més esti­mats per l'afició armera.

Com va la vida com a fut­bo­lista reti­rat?
Va bé, real­ment. L'únic que ha can­viat és el fut­bol, perquè jo als matins tre­ba­llava en el negoci fami­liar, que era una car­nis­se­ria. Quan vaig dei­xar el fut­bol vaig seguir tre­ba­llant a la car­nis­se­ria, i encara hi tre­ba­llo.
El fet de ser car­nis­ser és un dels trets que més recorda la gent de vostè, perquè no és habi­tual que un fut­bo­lista pro­fes­si­o­nal tre­ba­lli. Li va ser difícil com­pa­gi­nar el fut­bol i la feina?
Va ser un dels meus trets, sí. Vaig començar a jugar a ter­cera i la majo­ria estudiàvem o tre­ballàvem, i ens entrenàvem a les set de la tarda, com la majo­ria d'equips de ter­cera. Per sort, vam anar pujant i ens vam plan­tar a segona, que era fut­bol pro­fes­si­o­nal, però nosal­tres no ho érem. Per a mi el fut­bol era una via d'esca­pa­ment, una manera de des­con­nec­tar. Quedàvem uns quants de l'equip per anar en cotxe junts fins a Eibar, i aquesta estona, entre­nar-se, estar amb els com­panys i anar veient que l'equip anava pros­pe­rant... era mera­vellós. No vaig anar a entre­nar-me mai amb des­gana. Em lle­vava a les set del matí per tre­ba­llar i em cos­tava, però pen­sava que després anava a entre­nar-me i ja està, era una joia. Era com qui va a córrer després de la feina. Jugàvem, l'equip anava pros­pe­rant, guanyàvem uns diners, ho passàvem molt bé... Érem joves i el cos tirava.
La seva feina com­porta un risc per a les mans, i vostè era por­ter. Algun cop un acci­dent labo­ral el va dei­xar sense jugar?
I tant. Em vaig fer alguns talls a les mans i em van haver de posar punts, i és clar, sent por­ter era més difícil. Però m'embe­nava el dit i enda­vant. Recordo espe­ci­al­ment un par­tit con­tra Las Pal­mas en què por­tava el dit embe­nat perquè m'havia fet mal i em va cos­tar jugar, però són coses que pas­sen. D'altra banda, he tin­gut molta sort amb les lesi­ons, no he tin­gut mai cap lesió greu, i mira que tre­ba­llant a la car­nis­se­ria i fent tants quilòmetres entre el meu poble i Eibar en tenia números.
També és recor­dat el gol que va mar­car vostè de por­te­ria a por­te­ria con­tra el Pon­te­ve­dra.
Sí, molta gent me'n parla. És d'aque­lles coses que, després de tants anys, la gent encara té mar­cada. I mira que quan el vaig mar­car no me'n vaig ado­nar. Vaig ser­vir en llarg, com sem­pre, van sal­tar diver­sos com­panys i va entrar. Jo pen­sava que l'havia tocat algú. De sobte tot­hom va venir a abraçar-me a mi i jo no ho ente­nia. “Que has mar­cat tu el gol”, em deien. El por­ter del Pon­te­ve­dra també era basc, Aran­gu­ren, i a ell li deuen recor­dar que va rebre el gol. És una anècdota dins un currículum ampli.
Molt ampli, perquè vostè va estar, ni més ni menys, que 19 tem­po­ra­des a l'Eibar.
Sí, 19 tem­po­ra­des entre ter­cera divisió i segona. Vam estar set anys a ter­cera, aca­bant sem­pre pri­mer o segon, però després quèiem en els play-off. A la setena vam acon­se­guir pujar a segona B, i va ser una de les ges­tes. Quan l'Eibar va pujar a pri­mera va ser una bomba, però en aque­lla època pujar a segona B després de tants anys va ser espec­ta­cu­lar, una gesta impres­si­o­nant. I des de lla­vors, tot ha anat cap amunt. Ara juguem con­tra el Barça! Recordo que quan anàvem al Mini­es­tadi després, com a premi, ens quedàvem al Camp Nou a veure el Barça. I ara juga aquí! Tots vam apor­tar el nos­tre gra de sorra perquè l'Eibar sigui on és ara. I amb seri­o­si­tat, hon­ra­desa i bona feina ha arri­bat a pri­mera i fent un bon paper.
Con­si­dera que l'Eibar és un exem­ple de com fer bé les coses?
Recordo que quan nosal­tres vam pujar a segona, alguns posa­ven en dubte si podíem estar gaire temps a la cate­go­ria, i l'equip va aca­bar sent-hi 17 anys. I crec que quan va pujar a pri­mera també va pas­sar, però la gent de la direc­tiva és gent que va viure també la nos­tra època i van aga­far l'equip a segona B i han anat fent les coses com calia. Ara con­ti­nuen amb la mateixa filo­so­fia. És el ter­cer any a pri­mera, i sem­bla que poden ser-ne qua­tre, i anys econòmica­ment molt bons per al club, que s'està donant a conèixer. Estic molt orgullós, no només per estar a pri­mera, sinó per com s'està fent tot.
Avui arriba el Barça. Dins el ves­ti­dor es viu com un par­tit més? O és espe­cial?
No crec que pugui ser un més. És el Barça, amb tot el que mou es nota en l'ambi­ent. A mi hi ha gent que em demana entra­des, gent de tot arreu. No és un par­tit més. El Barça mou molt més. Mal­grat l'hora i tot ple­gat, l'estadi estarà ple, és espe­cial. És un par­tit difícil, però preciós. Tot­hom em diu: “Coi, és que sem­pre gua­nya el Barça!” I jo els dic: “Sí, sí, però que l'any que ve torni a venir Messi a Ipu­rua.” Aquests par­tits són un premi per a tot­hom. Poder veure en directe fut­bo­lis­tes com els del Barça és màgic.
Com veu l'equip de Luis Enri­que?
Ara hi ha dub­tes, però el Barça va gua­nyar la lliga la tem­po­rada pas­sada! I a Angla­terra hi ha equips que poden aspi­rar a la Cham­pi­ons; i el Madrid també, tot i que fa anys que va a remolc del Barça. El Barça és un equip molt bo, però cada vegada és més difícil gua­nyar. Jo al meu equip no li exi­geixo gua­nyar, sinó que m'ho faci pas­sar bé. Quan veig que cri­ti­quen els juga­dors del Barça penso què dirien si ens hagues­sin vist jugar a nosal­tres [riu], perquè el que sem­bla més dolent del Barça és un feno­men. Però si asso­ciem el fut­bol a gua­nyar, lla­vors, és clar, hi ha con­trovèrsia, perquè no sem­pre es pot gua­nyar tot. Però el Barça con­ti­nua amb la seva filo­so­fia, i els par­tits del Barça són nor­mal­ment bons par­tits, amb gols, opor­tu­ni­tats... I si a més tens l'ocasió de veure Ney­mar, Ini­esta, Messi, Piqué... Després, gua­nyar és una altra història. En els últims anys, ha gua­nyat tant, que a la mínima que no gua­nyen sem­bla que ja són el mateix, però és que els altres equips també bus­quen com fer-te pes­si­go­lles. Però a mi m'agrada veure jugar el Barça, i m'omple. Per als que ens ha cos­tat sem­pre fer tres pas­sa­des segui­des, veure el Barça ens sem­bla mera­vellós.
Vostè va ser un fut­bo­lista d'un sol equip. Per què creu que ara és tan difícil de tro­bar això?
Tot ha can­viat molt. Jo no vaig tenir mai repre­sen­tant. En els últims anys em van tru­car alguns equips, però jo ja tenia la meva vida feta aquí i no vaig voler mar­xar. Però ara des de petits ja tenen repre­sen­tant que van bus­cant el millor per a ells. En el meu cas van coin­ci­dir molts fac­tors, i a més, espor­ti­va­ment, l'Eibar va com­plir tot el que podia somiar en el món del fut­bol. Per a nosal­tres, cada any que ens man­teníem a segona divisió era com gua­nyar la Cham­pi­ons. Era el zenit, t'omplia. Alguns van apro­fi­tar la situ­ació i van mar­xar, però la majo­ria ens vam que­dar perquè teníem la nos­tra feina aquí.
Creu que Leo Messi serà un d'aquests fut­bo­lis­tes d'un sol club i que es reti­rarà al Barça?
Crec que sí, que el que s'han donat mútua­ment, tant Messi al Barça com el Barça a Messi, ha de tenir un final idíl·lic. El vaig veure jugar amb 15-16 anys con­tra la Real Soci­e­dad juve­nil i no aixe­cava un pam de terra, era més cabell que fut­bo­lista, però et mera­ve­llava. Les per­so­nes, també en el fut­bol d'avui dia, tenen el seu cor i crec que Messi ha d'aca­bar al Barça. Seria fantàstic que acabés de la millor manera pos­si­ble els anys que li que­den, que són uns quants, al Barça. I sobre­tot que acabi bé, que últi­ma­ment no passa. Quan sigui, però que acabi bé. Per al fut­bol seria molt bonic. Perquè encara que no siguis del Barça, és increïble veure'l. Només amb dos con­trols i un mig gol ja val la pena. És un reclam mun­dial i l'Eibar té la sort que juga­dors com ell o Cris­ti­ano Ronaldo facin que aquesta lliga es vegi arreu del món, i per això li han tocat uns bons mili­ons per la tele­visió. “Són diners cai­guts del cel”, diuen els direc­tius de l'Eibar. I això és perquè hi és Messi. I per això crec que mereix aca­bar com un senyor, com el que ha estat fins ara, i que el Barça es porti amb ell com s'ha de por­tar. Perquè és bo per al fut­bol, per a la imatge, per als més joves.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)