Barça

Els viatges de Nujeen

Campanya de Nadal 2017. El Barça va presentar ahir la història de la jove refugiada que va haver de marxar de Síria en cadira de rodes i que ha complert el somni de conèixer Leo Messi i visitar el Camp Nou

D’Alep a Colònia i de Colònia a Bar­ce­lona, amb la pri­mera parada al Camp Nou. Així s’ha com­plert El somni de Nujeen. És el títol del mini­do­cu­men­tal que relata la història d’un viatge, “el millor” de la seva vida, com reco­neix la mateixa pro­ta­go­nista, Nujeen Mus­tafá, i que ahir es va pre­sen­tar a l’audi­tori 1899 per donar el tret de sor­tida a la cam­pa­nya de Nadal 2017 del Barça.

Fa poc més de dos anys, aquesta noia kurda, que ara ja en té 18 i que és una de les mili­ons de vícti­mes de la guerra de Síria obli­ga­des a fugir de casa seva, pujava a una llanxa per empren­dre un camí que la va por­tar a recórrer gai­rebé 5.000 quilòmetres. El destí, Ale­ma­nya. Entre­mig, tota una odis­sea plena d’entre­bancs que per a molts ha aca­bat de la pit­jor manera, i que en el cas de la Nujeen, tenia la difi­cul­tat afe­gida de la paràlisi cere­bral que li impe­deix cami­nar. La seva ger­mana, Nas­rine, va ser l’encar­re­gada d’empènyer la seva cadira de rodes al llarg de mig Europa i gai­rebé una desena de fron­te­res, amb l’objec­tiu d’empren­dre una nova vida al país teutó, al cos­tat de dos ger­mans més.

Allu­nyada dels seus pares, que es van haver de que­dar a mig camí, a Tur­quia, la Nujeen va tre­pit­jar per pri­mer cop l’escola a Ale­ma­nya, ja que a Alep vivia en un cinquè pis sense ascen­sor i li era impos­si­ble anar a classe amb nor­ma­li­tat. Va ser a través de la tele­visió, sobre­tot, i d’inter­net, on va apren­dre, entre mol­tes altres coses, un anglès més que nota­ble que la va aju­dar, a ella i als seus, en el llarg camí emprès des de Síria. La seva història, que va fer la volta al món, es narra amb detall en el lli­bre Nujeen, escrit per ella mateixa i la peri­o­dista Chris­tina Lamb, que també va col·labo­rar en l’auto­bi­o­gra­fia Jo soc la Malala. A les pàgines del lli­bre, Nujeen no amaga la seva passió pel Barça, que li ve des que tenia 5 anys, tipa de sen­tir la seva ger­mana gran, afi­ci­o­nada de l’etern rival. També comenta que la seva gran il·lusió era poder conèixer Leo Messi, un somni que encara que li semblés difícil, ha pogut com­plir.

A través de la Fun­dació Barça, com­pro­mesa fer­ma­ment amb el drama dels refu­gi­ats –ha posat en marxa ini­ci­a­ti­ves per a refu­gi­ats de bra­cet d’orga­nit­za­ci­ons com ACNUR, Open Arms i Creu Roja, i també pro­gra­mes sobre el ter­reny a Grècia, el Líban i Itàlia–, s’ha fet rea­li­tat. “Què hi fa aquí l’auto­car del Barça?”, va pre­gun­tar la Neu­jeen quan el va veure aparèixer per casa seva, conduït pel Manu, el xòfer del pri­mer equip. Poc espe­rava que hi havia de pujar per lle­gir un mis­satge de Gerard Piqué, que la con­vi­dava a viat­jar a Bar­ce­lona per veure en directe el par­tit con­tra el Celta i conèixer de prop la plan­ti­lla blau­grana. Començava lla­vors un viatge, un altre, de prop de 18 hores i 1.360 quilòmetres, que va ser­vir també per començar una bonica amis­tat amb el Manu, un d’aquells molts tre­ba­lla­dors anònims que repre­sen­ten els valors del club.

A la seva arri­bada a la Ciu­tat Com­tal, la Nujeen volia anar direc­ta­ment al Camp Nou, on la va rebre el pre­si­dent, Josep Maria Bar­to­meu, amb qui hi va haver un inter­canvi de pre­sents: ella el va obse­quiar amb el seu lli­bre i ell, amb la seva insígnia per­so­nal del club. No va poder cele­brar una victòria con­tra el con­junt gallec, però un cop l’àrbi­tre va xiu­lar el final del matx, va arri­bar la tan desit­jada hora de conèixer Piqué i Ter Ste­gen, dos dels juga­dors que han par­ti­ci­pat direc­ta­ment en aquesta història ino­bli­da­ble. L’endemà va poder salu­dar més cracs: Ini­esta, Luis Suárez, Raki­tic i, és clar, Messi. Tot ple­gat, ho va recor­dar ahir, emo­ci­o­nada pel que va viure fa uns dies, a més de des­criure’s a ella mateixa: “La Nujeen Mus­tafá és una noia nor­mal que somia com qual­se­vol altra. És una fan enorme del Barça que ha pas­sat per coses molt difícils a la vida i que no es creu que sigui aquí.” Tam­poc oblida el sex­tet del 2009 ni el tri­plet del 2015, en què va viure “els dies més feliços” de la seva vida, a més de des­ta­car, con­vençuda, que “el Barça és més que un club perquè ajuda a com­plir els som­nis”.

DES DE COLÒNIA

L’autocar del Barça va anar a buscar la Nujeen a Alemanya i allà va començar una bonica amistat

UNA BLAUGRANA MÉS

“El Barça és més que un club perquè ajuda a complir els somnis”, assegura la jove aficionada

Satisfacció pel premi a millor fundació

X.S.

Maria Vallès, directora general de la Fundació Barça, va assistir també a l’acte d’ahir i a més de destacar el cas de Nujeen com un exemple de superació i alhora com una mostra de “com la fundació pot ajudar la vida de les persones”, va explicar també amb detall els diversos programes engegats d’ajuda als refugiats, a més de recordar que “arriben a més d’un milió de nens i nenes beneficiaris”. Maria Vallès també va voler recordar, i en aquest sentit, mostrar la seva satisfacció pel reconeixement internacional que va rebre la setmana passada la Fundació Barça, que va ser premiada com a millor fundació de l’any per Peace&Sports, en un acte celebrat a Mònaco i presidit pel príncep Albert II. Un èxit arran de la tasca en la promoció de la protecció i el suport psicosocial dels nens i joves refugiats i l’execució de projectes en el terreny per millorar la qualitat de vida d’aquests infants i adolescents, potenciar la prevenció i resolució de conflictes i afavorir la inclusió i la integració social. També el Patronat de la fundació, que es va reunir dimecres, ho va valorar molt positivament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.