Barça

Barça-Atlético, en la supercopa

Els de Valverde s’enfrontaran als madrilenys el 9 de gener. València i Real Madrid jugaran l’altra semifinal un dia abans

La federació espanyola porta la competició a l’Aràbia Saudita tres anys per 120 milions d’euros

El Barça, actual campió de la competició, s’enfrontarà a l’Atlético de Madrid en la segona semifinal de la nova supercopa d’Espanya que es jugarà el dia 9 de gener. La primera la disputaran el Real Madrid i el València un dia abans. Així ho va determinar el sorteig que es va fer ahir a Madrid i en què van ser protagonistes un jugador de cada un dels quatre participants. Sergio Busquets va ser el representant blaugrana, compartint escenari amb Sergio Ramos, Saúl i Gayà.

També ahir la federació espanyola va fer oficial el que era un secret conegut per tothom, que aquesta supercopa es disputarà a l’Aràbia Saudita, concretament a Jeddah, una ciutat costanera propera a la Meca. La gran final es jugarà el 12 de gener. Els tres partits es disputaran a la Ciutat Esportiva Rei Abdullah. Aquell cap de setmana no hi haurà lliga ni a primera ni a segona divisió i es disputarà la segona eliminatòria de copa, que estan absents de jugar els quatre participants en aquesta nova supercopa.

L’elecció de la seu ha estat molt polèmica, principalment pel tracte que reben les dones en aquest país, que serà el marc d’aquest torneig els anys 2020, 2021 i 2022. El president de la federació espanyola, Luis Rubiales, va explicar primer què els ha portat a organitzar aquesta nova supercopa. “Des de feia temps buscàvem una millora en la salut dels futbolistes, un nou calendari. Hem fet una copa més dinàmica, a partit únic excepte les semifinals. Els clubs tenien problemes per jugar la supercopa a l’estiu perquè alguns jugaven competició europea. Podríem haver deixat de banda la supercopa i que no es jugués més, però vam decidir crear aquest torneig, una supercopa rendible i atractiva”, deia Rubiales, que va explicar que els futbolistes sí que van fer algunes peticions. Que no es jugués a gaires quilòmetres, que no hi hagués un canvi horari important i que les semifinals es juguessin els dies 8 i 9 de gener per poder passar a casa el dia de Reis.

El president de la federació espanyola deia que l’Aràbia Saudita compleix aquestes peticions, però justificava l’elecció com una eina de transformació de la societat saudita. “L’esport és una eina de transformació que s’està buscant en la societat de l’Aràbia Saudita. És un repte ajudar a fer que els nens i les nenes millorin a través de l’esport. Liderarem un pla estratègic ambiciós. Supervisarem una competició femenina que es farà allà. I hem aconseguit que les dones i els homes puguin anar a l’estadi en igualtat, amb la roba que vulguin i que seguin on vulguin”, deia Rubiales, que també veu en aquesta supercopa una manera de guanyar suport per a la candidatura conjunta que Espanya i Portugal volen presentar per organitzar el mundial del 2030.

Els diners

Així justificava Rubiales l’elecció de l’Aràbia Saudita –aspiraven també a organitzar-la la Xina, l’Índia i Qatar– com a seu de la supercopa espanyola. La veritat, però, és que han tingut molt a veure els 40 milions d’euros per any que ingressarà la federació espanyola de les autoritats saudites. D’aquests 40 milions, uns 13 se’ls quedarà la federació per invertir-los “en el futbol femení i el futbol no professional”. La resta es repartiran entre els quatre participants. Rubiales, que va admetre que els quatre clubs no van posar problemes perquè el torneig es jugués a l’Aràbia Saudita, sí que va explicar que un dels clubs no estava d’acord amb el repartiment dels diners. El president de la federació espanyola va explicar que ha donat a aquest club la possibilitat que hi hagi un arbitratge. L’equip que no hi està d’acord és el València, que ja es va mostrar contrari al canvi de format de la competició. El Barça i el Real Madrid tenen un fix de nou milions d’euros; l’Atlético de Madrid cobrarà uns sis milions i el València tres milions. Rubiales va explicar que tots els equips tenen el mateix fix, però que després hi ha una quantitat a ingressar que depèn de l’històric del club. El València, que ha acceptat l’arbitratge, no hi està d’acord perquè, entre altres coses, amb el canvi de format ha perdut el taquillatge si s’hagués jugat la competició igual que sempre. A més d’aquestes quantitats fixes, els semifinalistes ingressaran 800.000 euros; el finalista, 1.400.000 euros, i el campió, dos milions.

Fonts de la federació espanyola van reconèixer que el jugador del Barça Gerard Piqué, a través de la seva empresa Kosmos, va posar en contacte la federació amb les autoritats de l’Aràbia Saudita, però van deixar molt clar que no ha cobrat cap tipus de comissió.

Supercopa femenina

Un portaveu de la federació també va parlar de la supercopa femenina. La idea de la federació era fer coincidir aquest any les supercopes masculina i femenina, però la femenina haurà d’esperar després d’haver-se signat aquest contracte. De moment, la que havien de disputar la Real Sociedad i l’Atlético de Madrid queda ajornada i es disputarà en territori espanyol. La federació espanyola no descarta que en futures edicions es puguin disputar totes dues a l’Aràbia Saudita.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)