Epicentre De Jong
Frenkie, titular de nou ahir contra Estònia, torna de l’aturada per seleccions amb el bitllet per a l’Eurocopa a la butxaca des de dissabte i amb un cabàs d’elogis més dins la maleta
No supera la quinzena d’internacionalitats amb l’absoluta i no fa ni mig any que és a Barcelona, però ja resulta del tot inimaginable concebre una Holanda o un Barça sense la seva batuta
Holanda va tancar ahir contra Estònia (5-0) la fase de classificació per a la pròxima Eurocopa del 2020. Una maneta de gols per abaixar definitivament la persiana en aquest grup C. Passa com a segona al darrere d’Alemanya (6-1 contra Irlanda del Nord). El combinat de Ronald Koeman s’havia jugat les garrofes tres dies abans a Belfast. L’empat a zero aconseguit al Windsor Park contra Irlanda del Nord havia certificat ja dissabte l’obtenció del bitllet per a la selecció oranje. Holanda torna a una gran cita després de les seves absències destacades en el mundial de Rússia i en l’anterior Eurocopa de França. L’univers del futbol no podia deixar-se perdre el talent de Frenkie de Jong en el pròxim europeu. Talent o la “peça del trencaclosques”, la “baula perduda” o “regal de Déu”. Aquests són només alguns dels elogis que ha rebut De Jong durant aquesta última aturada de la lliga per part de la premsa que cobreix el dia a dia de la selecció holandesa. Un país rendit a un futbolista. Sorprèn, en part, tractant-se d’un jugador que no ha superat encara la barrera de la quinzena d’internacionalitats amb l’absoluta en partit oficial.
De Jong enamora al seu país i enamora a Barcelona, ja des de molt abans que es consumés el seu fitxatge pel Barça. Totes aquelles expectatives dipositades en ell al seu dia s’han traduït ara en un amor real. També per a Ernesto Valverde. Amor a primera vista. L’holandès és absolutament indiscutible en els esquemes del Txingurri. De Jong ha estat titular en 15 dels 16 partits oficials que ha jugat l’equip aquesta temporada. En la lliga iguala Piqué en titularitats (11). El central català és l’únic futbolista de camp de la primera plantilla del Barça que el supera quant a minuts jugats: 948 minuts De Jong; 990 minuts Piqué. L’holandès només ha començat des de la banqueta en un únic partit. Va ser al Camp Nou contra el Vila-real, i fins i tot aquell dia acabaria tenint protagonisme en el segon temps.
El club dels cinc
Millors encara són els seus registres a Europa. Frenkie de Jong és un dels cinc indiscutibles en la Champions per a Valverde. Ell, Ter Stegen, Piqué, Lenglet i Semedo són els cinc únics jugadors que han jugat tots els minuts en la màxima competició continental (360 minuts). I d’aquesta llista, dos dels seus membres perdran aquest honor en el pròxim partit al Camp Nou contra el Borussia de Dortmund, el dia 27. És el cas del sancionat Gerard Piqué i del lesionat Nélson Semedo.
El club sempre ha entès l’aposta per De Jong com un fitxatge estratègic. També Valverde en totes les seves aparicions de mesos enrere parlava d’ell com un “projecte de futur a llarg termini”. Però l’impacte del futbolista en el joc de l’equip des del minut 1 ha aclaparat a tothom. El seu ha estat un aterratge ferm. Res de període d’adaptació. Idees clares i enorme personalitat als 22 anys. Com va pronosticar Andoni Zubizarreta erròniament en el cas de Vermaelen, De Jong sí que ha estat un fitxatge de “rendiment immediat”.
La comparació amb els altres tres fitxatges juga a favor seu. Junior i Neto viuen en un evident segon pla i només Griezmann podria presentar certa batalla pel que fa a presència en l’equip –una titularitat menys que De Jong en la lliga–, però les prestacions del francès –no en l’àmbit defensiu– estan per ara molt per sota del que s’esperava. De tots dos, Frenkie és qui està més a prop de la versió esperada. Ha aterrat al Camp Nou amb els dos peus. Influeix en el joc, s’ofereix, desembussa i trenca línies amb les seves transicions marca de la casa. Dinamisme pur. Només Piqué i Lenglet, els dos centrals titulars de l’equip, han connectat més passades que ell. De Jong ha completat 644 passades en dotze jornades (698 totals), segons dades oficials de la Lliga. És el tercer migcampista amb més intervencions de la competició, al darrere d’Éver Banega (701 passades completades) i Dani Parejo (686).
Comodí al cub
Valverde li va allargar la mà ja en el primer compromís oficial de la temporada, en un camp que el tècnic coneix perfectament com és San Mamés. Aquell dia el Barça va sortir amb un mig del camp atrevit amb De Jong, Sergi Roberto i Aleñá. De tots tres, només l’holandès ha conservat el lloc. En els 16 partits oficials que l’equip ha jugat aquesta temporada, Valverde ha usat fins a vuit alineacions diferents pel que fa al cas concret del mig del camp i De Jong ha estat l’única variable fixa en l’equació, com a pivot, com a interior per l’esquerra o com a interior per la dreta. Vàlid en totes tres posicions, sigui en el rol de 4 o més avançat i permutant el perfil. La norma no falla: De Jong i dos més.
Amb un calendari tan atapeït com el que té el Barça des d’ara fins a Nadal, la incògnita és saber quan gosarà Ernesto Valverde fer entrar el nom de De Jong en la roda de rotacions. Potser dissabte a Butarque. Hi convida el desgast que ha tingut De Jong amb Holanda en aquesta tercera aturada per seleccions i el fet de visitar el camp del cuer. El partit contra el Dortmund i la visita al Wanda esperen a la cantonada.