Barça

La via de la pilota aturada

El Barça, immers en una inquietant crisi de joc, viu aferrat en aquests últims partits al rèdit majúscul que està sabent treure de les accions d’estratègia, unit també al talent de Leo Messi en els llançaments directes. Dels set últims gols de l’equip en la lliga, sis han arribat en accions d’aquest tipus

Comença el mambo. Dimecres aterra el Borussia de Dortmund al Camp Nou i diumenge visita de Griezmann i companyia al Wanda Metropolitano. El Barça afronta una setmana difícil en una situació privilegiada pel que fa a classificació. Líder en la lliga, empatat a 28 punts amb el Real Madrid, i amb tres de marge i un partit menys que l’Atlético, i líder també en el grup F de la Champions amb 8 punts, un més que els alemanys i quatre més que l’Inter. Però la realitat de la classificació tant en la competició domèstica com a Europa contrasta amb les sensacions que transmet l’equip des de fa ja bastants partits. L’últim exemple palpable, el pèssim partit que va fer l’equip de Valverde dissabte a Butarque. Victòria agònica per 1-2 i encara gràcies.

El Barça necessitarà molt més futbol que l’exhibit a Leganés per derrotar el Dortmund i l’equip del Cholo Simeone. En joc, deixar encarrilada la classificació per a la següent volta de la Champions i fugir de l’escenari d’haver-s’ho de jugar tot a una carta en una final al Giuseppe Meazza contra l’Inter en l’última jornada, i en joc també ampliar el forat amb l’Atlético i mantenir la lluita amb el Real Madrid fins al dia del clàssic. El Barça necessitarà una millor versió en aquests dos pròxims partits i necessitarà gol. Contra el Leganés va haver de ser el xilè Arturo Vidal qui fes el gol de la victòria, en un partit en què Valverde va usar cinc dels seus davanters. Inici de partit amb Dembélé, Suárez, Griezmann i Messi, i final del conte amb Dembélé, Suárez, Messi i Ansu Fati.

A Butarque, el Barça va rematar entre els tres pals en sis ocasions en total i va fer dos gols. Suárez (3), Messi (1), Dembélé (1) i Vidal (1). L’efectivitat entraria fins i tot dins de la normalitat. Els dos gols van arribar a través de la pilota aturada. I aquí és on rau el quid de la qüestió. Atenció a la dada: dels últims set gols que ha marcat l’equip, sis han estat a pilota aturada. Got mig ple: el Barça treu un rèdit increïble en accions d’aquest tipus i la carta de l’estratègia i la punteria de Leo Messi li serveixen per desencallar partits. Got mig buit: a l’equip li costa generar futbol i concretar accions de perill amb la pilota en moviment.

La incidència de Messi

I dins la dada, una altra dada: dels sis últims gols fets a pilota aturada, en cinc d’ells Messi hi ha tingut participació directa. L’única excepció, precisament el gol marcat per Arturo Vidal a Butarque. El xilè va aprofitar el rebot en les cames de Rubén Pérez per rescatar el Barça després d’un córner executat per Dembélé. En la resta, sempre Messi. L’argentí va intervenir en l’acció de l’1-1 contra el Leganés, va marcar tres dels quatre gols del dia del Celta i va marcar el gol de l’honor en el desastre del Ciutat de València. Contra el Llevant (3-1) i contra el Celta (4-1), dos gols des dels onze metres, superant Aitor Fernández i Rubén Blanco. Contra el conjunt ara entrenat per Óscar Garcia, dos gols més de falta directa, gairebé calcats, amb la cama esquerra. I contra el Leganés, servei de falta indirecta precís al cor de l’àrea perquè Luis Suárez superés de cap Pichu Cuéllar. Omnipresent Messi. El gol de Sergio Busquets en la golejada contra el Celta –un xut ras i sec des de fora de l’àrea– és l’únic que escapa de la norma d’aquests últims partits.

Abans, en la maneta contra el Valladolid, dos dels cinc gols que va fer el Barça aquell dia a Jordi Masip també van arribar en accions d’aquest tipus. Aquell dia Messi va celebrar el seu gol número 50 de falta directa i l’acció de l’1-0 de Lenglet va néixer també d’un servei des de la cantonada.

També Piqué hauria pogut marcar contra el Leganés amb una rematada de cap després d’un córner servit des de la dreta de l’atac, però la pilota va estavellar-se al travesser. En definitiva, el Barça està sabent trobar en l’estratègia i en el talent de Messi en els llançaments directes una via d’escapament vital per tirar els partits endavant.

6

gols

a pilota aturada dels set últims

VARIETAT

Dos gols han estat de penal, dos de falta directa i dos més en accions de córner

MONOPOLI LEO

Messi ha tingut participació en cinc dels sis gols, excepte en l’últim d’Arturo Vidal

L’EXCEPCIÓ

El gol de Busquets contra el Celta, amb un xut des de fora de l’àrea, se salta la norma

Messi i Suárez ho exporten també a les seleccions

Curiosament, els dos gols que va marcar Leo Messi en el retorn amb la seva selecció en aquesta última aturada per seleccions també van ser a pilota aturada. Concretament, gràcies a dos llançaments des dels onze metres. El primer penal, per donar la victòria a l’Argentina en el clàssic contra el Brasil jugat a l’Aràbia Saudita (0-1), i el segon, per empatar el partit en l’amistós contra l’Uruguai en el temps afegit (2-2). Luis Suárez va marcar en aquell partit de falta directa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)