Desconfiança després de l’arbitratge de San Mamés

La mosca al nas. Les protestes del Madrid per l’últim clàssic han obert un període en què el club blanc s’ha vist afavorit per les errades arbitrals, al contrari que el Barça

L’arbitratge de Martínez Munuera en l’Athletic-Barça de dijous no ha agradat gens al FC Barcelona. Principalment pel penal no assenyalat de Capa sobre De Jong, però també per l’amonestació que va veure el mateix jugador holandès per suposadament haver simulat un penal, i per les targetes que, igualment, van veure Leo Messi i Quique Setién amb un criteri força rigorós. Al club blaugrana ja li va pujar la mosca al nas quan va disputar l’últim clàssic, el 18 de desembre, i el Real Madrid va posar el crit al cel per l’arbitratge d’Hernández Hernández. Ja en el postpartit, Emilio Butragueño va perdre el seu habitual control i es va mostrar crític amb el VAR i amb l’àrbitre canari. “És desconcertant que no hagi intervingut el VAR en dues jugades claríssimes”, va dir el director de relacions institucionals del club blanc davant les càmeres de televisió. Minuts després, la web del Real Madrid publicava una crònica del clàssic titulada Ni l’àrbitre ni el VAR van veure els dos penals a Varane, en què assegurava que al defensa francès li van fer dos penals en la primera part “que Hernández Hernández no va castigar”, i explicava les dues accions des d’una visió indissimuladament partidista.

En tot cas, des d’aquella rebequeria del club blanc no hi ha hagut cap arbitratge que hagi deixat insatisfet el madridisme. Ben al contrari, el que ha passat en les últimes jornades de lliga al Santiago Bernabéu, per exemple, convida a sospitar que les queixes del mes de desembre passat han estat escoltades. En el Real Madrid-Sevilla del 18 de gener, que va acabar amb 2-1, el VAR hi va intervenir, amb 0-0 en el marcador, per invalidar un gol a Luuk De Jong per una suposada obstrucció de Gudelj a Militão. “Ho ha vist tot el món. És una jugada que es dona en molts partits i és una acció clau en el partit”, va lamentar després el director esportiu del club andalús, Monchi, amb una inusual cruesa.

Un parell de setmanes més tard qui es va queixar va ser el president de l’Atlético de Madrid, Enrique Cerezo, per un més que possible penal de Casemiro sobre Morata no assenyalat. “Si el VAR existeix és per revisar jugades com aquesta. Des del meu punt de vista era un penal clar. Era una revisió de VAR. De VAR amb ve baixa no amb be”, va etzibar, amb la seva eloqüència habitual, el mandatari colchonero.

Just una setmana abans del clàssic del 18 de desembre, el Barça, en una carta de Josep Maria Bartomeu al president de la federació espanyola, Luis Rubiales, s’havia queixat de l’arbitratge rebut a Anoeta, on ni el VAR –controlat per Gil Manzano– ni Alberola Rojas van veure penal en una clamorosa agafada de samarreta a dins de l’àrea de Llorente a Piqué, en l’últim minut de partit, que podria haver donat els tres punts a l’equip que aleshores entrenava Ernesto Valverde. Potser allò va influir Hernández Hernández set dies més tard, al Camp Nou. Ara, però, hi torna a haver motius perquè al Barça li pugi, com a mínim, la mosca al nas. De fet, el president de la Lliga, Javier Tebas, no amaga les seves sospites en aquest sentit. “Hi ha un abans i un després en el VAR des de la trucada de Florentino Pérez a Rubiales”, va manifestar recentment a la Cope, en referència a la queixa que va fer el mandatari blanc el mes de gener del 2019, precisament després d’un partit que el seu equip va perdre a casa contra la Real Sociedad (0-2) en el qual l’àrbitre, Munuera Montero, no va veure penal en una acció de Rulli sobre Vinícius i des del VAR li van indicar que estava “tot bé”.