Barça

La junta directiva aposta per un nou referèndum

Espai Barça. L’augment del pressupost i el canvi en el mètode de finançament així ho requereixen. Es podria decidir en la reunió del 16 de març

Per al dilluns 16 de març està prevista una reunió de la junta directiva del Barça. En aquesta trobada està previst que s’informi de l’auditoria interna que s’està fent per aclarir responsabilitats sobre l’escàndol de les xarxes socials. No serà, però, l’únic punt important d’aquella reunió. Els directius debatran també la possibilitat de convocar un nou referèndum sobre l’Espai Barça abans de final de temporada, una idea avançada ahir per La Vanguardia i Mundo Deportivo.

Segons fonts de la junta directiva consultades per aquest diari, aquesta és una idea del president, Josep Maria Bartomeu, que ja va traslladar, juntament amb un dels vicepresidents, Jordi Cardoner, a la comissió delegada abans que acabés l’any passat. En aquells moments, molts directius no eren partidaris de la convocatòria d’un nou referèndum, però la idea ha anat guanyant pes entre ells i ara pràcticament tots hi estarien d’acord.

El projecte de l’Espai Barça el va iniciar la junta que presidia Rosell i el soci el va votar, ja amb Bartomeu com a president, el 5 d’abril del 2014. Van votar 37.535 socis i el projecte va rebre un ampli suport de la massa social. Van votar sí 27.161 socis, un 72,36% dels que van votar. El no va tenir 9.589 vots i 785 vots van ser nuls o en blanc. El projecte, que preveu entre altres coses la remodelació del Camp Nou, la demolició del Mini, la construcció de l’estadi Johan Cruyff i d’un nou Palau Blaugrana, havia de tenir un cost de 600 milions d’euros i s’havia de finançar de la següent manera: 200 milions d’un crèdit, 200 milions de recursos propis i 200 milions del cognom de l’estadi. Posteriorment, es va convocar un concurs i l’any 2016 es va anunciar que el despatx japonès Nikken Sekkei seria l’encarregat de remodelar el Camp Nou.

El canvi

Des d’aquell 2014, però, han canviat molt les coses. S’ha fet el Johan Cruyff i s’ha tirat a terra el Mini, però el Camp Nou continua igual. Els canvis més importants, però, són tant de cost com de finançament. El pressupost ja reconeix el club que arriba als 700 milions d’euros, tot i que algunes informacions el situen per sobre dels 800. L’augment és degut a la pujada del cost dels materials, a la modificació del pla general metropolità que obliga el club a participar en la reurbanització de la zona i a l’augment de localitats del nou Palau.

Però també ha canviat la manera de finançar el projecte. El Barça va estar a punt de tancar un acord amb Grifols de 270 milions d’euros perquè la companyia catalana es convertís en el cognom del nou estadi, però es va fer enrere perquè va creure que podia obtenir encara més diners.

La nova via de finançament seria arribar a un acord amb la financera Goldman Sachs, que avançaria la quantitat total del cost del projecte. Se li tornaria en el termini de vint anys amb els 150 milions d’ingressos extres que el Barça calcula que tindrà gràcies a l’Espai Barça. D’aquests 150 milions, 30 o 40 es destinarien a tornar el préstec i la resta, a l’activitat normal del club.

Aquests canvis són els que fan que la junta es plantegi tornar a fer un referèndum. Es podria plantejar també com un plebiscit a la junta després de les últimes crítiques i com un termòmetre de cara a les eleccions a la presidència, previstes per al 2021.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)