Amb el sant d’esquena
Josep Maria Bartomeu ho té gairebé impossible per complir amb els grans objectius que s’havia fixat en el seu penúltim any a la presidència del Barça
Josep Maria Bartomeu no està tenint gaire sort en el seu penúltim any de mandat a la presidència del FC Barcelona. Ha estat de pega. Havia estat ambiciós: s’havia fixat grans objectius i no havia escatimat esforços per assolir-los, però la crisi del coronavirus ha tallat de soca-rel les possibilitats de complir-los. Si més no, la gran majoria. Volia marxar amb el màxim de Champions possibles, però ara com ara encara no se sap si les competicions d’aquesta temporada es podran acabar i ja veurem com i quan s’inicien les de la temporada vinent. L’entitat anava disparada pel que fa als ingressos i anava pel camí de superar els 1.000 milions de facturació, però ara ja no se sap quan s’arribarà a la xifra somiada. L’Espai Barça també va amb retard i la seva successió ha topat amb entrebancs.
Adeu als 1.000 milions
Bartomeu volia marxar de la presidència deixant el club amb una facturació per sobre dels 1.000 milions d’euros, l’objectiu fixat en el pla estratègic. El Barça anava pel camí d’aconseguir-ho sobradament i un any abans del previst, però la crisi provocada pel coronavirus ha frenat en sec els ingressos i ja és impossible que en aquest exercici es pugui arribar a la quantitat somiada. La frenada econòmica ha estat espectacular i ja veurem què passa l’any vinent. No només no s’arribarà als 1.000 milions, sinó que el club ja ha hagut de presentar un ERTO per als esportistes i un altre per als treballadors corporatius.
Dificultats per al delfí, Rousaud
No s’avançaran les eleccions, previstes per al 2021. Després de la renúncia de Jordi Cardoner a ser el candidat continuista, l’escollit ha estat Emili Rousaud, ara vicepresident institucional. Però la polèmica de les xarxes socials amb l’empresa I3 Ventures va generar indignació en Rousaud, que veu com aquest assumpte li podria generar problemes. Va exigir trencar el contracte i destituir Masferrer de les seves funcions. Bartomeu, a més a més, ha vist com aquest tema li ha costat més d’una xiulada del Camp Nou, que li va reclamar la dimissió en els últims partits.
Queda ajornat en espera de fer el nou referèndum
Les obres de l’Espai Barça havien de començar aquest estiu perquè la directiva tenia previst celebrar un referèndum el dia del Barça-Atlético de Madrid a finals d’abril per explicar les noves condicions financeres i els canvis que s’han fet en el projecte, com al Palau i la pista annexa. Amb tot el problema del coronavirus, però, la celebració del referèndum s’ha hagut d’ajornar i a hores d’ara és molt complicat fixar una data per fer-lo tenint en compte que es vol que sigui en un partit de màxim interès. Així que les obres segurament no podran començar fins a l’estiu del 2021, si els socis ho aproven. Josep Maria Bartomeu ja no serà el president quan això passi. I malgrat que sempre ha insistit que aquest és un projecte de club, i fins i tot de ciutat, li hauria agradat molt poder deixar el seu mandat amb les obres del nou Camp Nou ja iniciades.
Canvi d’entrenador i dubtes al voltant de l’equip
El president volia deixar la presidència amb el Barça regnant novament a Europa, fita que no s’assoleix des del 2015. I no va escatimar esforços per aconseguir-ho. Tot i no poder portar Neymar, es van invertir 120 milions per ajuntar Griezmann amb Luis Suárez i Messi, i també se’n van pagar 86 per portar De Jong, cobejat per mig món. Però l’equip no ha acabat de rutllar tal com tothom esperava i continua creant dubtes pel que fa al joc, malgrat haver assolit el lideratge en la lliga i estar en molt bona situació en la Champions. Però les incerteses són tantes que, fins i tot, la directiva va decidir canviar Valverde per Quique Setién amb l’equip al capdavant de la classificació. Ara les competicions estan aturades i no se sap encara quan es podran reiniciar. El calendari del curs vinent també és una autèntica incògnita i encara s’ha de veure com impacta la crisi en el mercat de fitxatges. L’objectiu de regnar a Europa abans de plegar se li complica, i força. En la secció de bàsquet també es va fer una gran inversió econòmica, amb grans noms com ara Mirotic, Higgins, Abrines, Davies i Delaney, però l’equip no acaba d’estar a l’altura del seu potencial.