Barça

Pas a pas i test a test

El Barça, el Real Madrid i el Girona passaran avui els tests del coronavirus i l’Espanyol ho farà demà

L’Eibar es mostra molt crític amb el retorn i Javier Tebas replica: “Hi ha més risc anant a la farmàcia que a entrenar-se”

El futbol continua avançant amb inquietud damunt el fang, mesurant cada pas cap a l’anhelat retorn amb cautela, conscient que qualsevol moviment en fals pot obligar a canviar de nou el rumb i engegar-ho tot a dida. Angoixa i ansietat, però també convenciment en la decisió. A la Bundesliga, una data damunt la taula per tornar a la competició, el 15 de maig, i a la Serie A, equips com la Juve, l’Atalanta, el Sassuolo i el Bolonya ja han tornat als entrenaments. No és el cas encara del futbol espanyol. Pas a pas i partit a partit. Els equips de primera i segona divisió de la Lliga, com estava previst en el guió, arribaran a aquesta pantalla entre finals d’aquesta setmana i principis de la que ve. Primer, torn per als tests, tal com havíem explicat en els últims dies.

El Barça i el Real Madrid passaran avui les proves diagnòstiques per detectar si els seus futbolistes i els membres del cos tècnic tenen la Covid-19. Els clubs sotmetran els seus professionals als tests PCR sense exposar-los en excés i per això està previst que ni tan sols hagin de baixar dels seus vehicles per fer-se la prova. També se’ls farà una analítica de sang. En el cas del Barça ahir ja hi va haver moviment a la ciutat esportiva Joan Gamper. La Lliga va enviar un inspector (Miguel Carretero) que es va encarregar de supervisar les instal·lacions. Va revisar els diferents camps, els vestidors, sales i accessos, i es va reunir amb empleats del club per avaluar les feines de desinfecció fetes en els últims dies d’acord amb el protocol enviat per la Lliga a tots els clubs. Un cop rebut el vistiplau de l’inspector, el Barça va avisar tots els jugadors i els ha citat per a avui. Tots menys Dembélé, que no està inscrit en la Lliga.

A l’Espanyol, segons ha pogut saber L’Esportiu, la figura encarregada de supervisar que el club blanc-i-blau compleixi el protocol establert és el director de partit Manel Lozano. En aquest sentit, a la ciutat esportiva Dani Jarque se seguirà el mateix modus operandi que a Sant Joan Despí. La Lliga controlarà que tots els clubs compleixin el protocol pactat per la patronal, el CSD i el govern.

Rufete, director de futbol professional de l’Espanyol, va parlar ahir de forma telemàtica i va marcar el full de ruta a seguir: la plantilla dirigida per Abelardo se sotmetrà demà als tests i si els resultats són correctes està previst començar a entrenar de forma individual dilluns, dia 11, com l’Alavés. Rufete calcula que els entrenaments en grups reduïts no es faran fins al dia 25 i a partir del 8 de juny es farien ja entrenaments col·lectius.

La Real Sociedad passarà els tests avui, però altres clubs de primera divisió com el Llevant i el Vila-real ja els van passar ahir. També el Saragossa i el Lugo, a segona divisió. En la categoria de plata, el Girona passarà avui les proves. En els dos últims dies s’han revisat i desinfectat les instal·lacions del PGA Catalunya Resort de Caldes de Malavella i el club gironí té la intenció de tornar als entrenaments aquest divendres. Recordem que al seu dia va transcendir que tant el Girona com l’Espanyol havien tingut positius a les seves plantilles.

En tots els casos, la política d’actuació és clara: si els tests certifiquen que el futbolista dona negatiu, aquest ja podrà iniciar la fase d’entrenaments individuals sota la supervisió del seu club a les instal·lacions de l’entitat, i si el test dictamina algun cas positiu, el futbolista en qüestió serà aïllat en quarantena com s’ha fet fins ara.

L’Eibar mossega

Dins d’aquest context de lògica prudència i inquietud, la plantilla de l’Eibar va parlar alt i clar ahir a través d’un comunicat. Els futbolistes de l’Eibar veuen riscos reals en aquest retorn dictaminat per la Lliga, el CSD i el ministeri i es van mostrar molt crítics amb la decisió: “Tenim por del retorn a una activitat en la qual no podrem complir la primera recomanació de tots els experts sanitaris, el distanciament físic. Ens inquieta que, per fer el que més ens agrada, puguem contagiar els nostres familiars i amics, i fins i tot, contribuir a un nou brot de l’epidèmia, amb les terribles conseqüències que això comportaria per a tota la població.” “El primer ha de ser sempre la salut de tots, i és el moment que aquesta idea prevalgui amb fets, no únicament amb paraules. Només amb aquesta premissa clara, tindria sentit tornar a la competició. Demanem garanties, exigim responsabilitat.” “El futbol ens apassiona i res ens fa més il·lusió que poder tornar a retrobar-nos i fer gaudir la gent. Sense el futbol ens sentim buits. Defensem un escut que representa milers de persones, i res no serà igual sense elles. L’espectacle perd la seva essència sense aficionats. Som uns privilegiats, gaudim entrenant i jugant cada minut i per això volem jugar. Però abans que futbolistes som persones. I com a part de la societat, ens preocupa la situació sanitària”, afegeix la nota.

Un comunicat dur que Javier Tebas, president de la Lliga, no va tardar a respondre. Tebas va dir que la patronal ha pres i continuarà prenent totes les mesures i precaucions per fer possible un retorn segur. “Hi ha més risc anant a la farmàcia que a entrenar-se”, replicava ahir després de la nota dels futbolistes de l’Eibar.

L’equip de Mendilibar passarà avui les proves diagnòstiques després que ahir els equips de neteja netegessin les instal·lacions a consciència. En principi l’Eibar tornarà als entrenaments aquest dissabte, a Atxabalpe.

CONTROLS

Un director de partit enviat per la Lliga supervisa el compliment del protocol

TESTS BLAUGRANA

El Barça, després del vistiplau de l’inspector, ha citat per a avui els seus futbolistes

RETORN BLANC-I-BLAU

L’Espanyol fixa el dia 11 com a data de retorn a la feina, igual que l’Alavés

ELS PRIMERS

Equips com el Vila-real, el Llevant, el Lugo i el Saragossa ja han fet els tests
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)