L’auditoria nega corrupció i difamació en el ‘Barçagate’
El club presenta els resultats de l’informe elaborat per Price Waterhouse Coopers i conclou que no es va pagar un preu fora de mercat a I3 Ventures pels serveis de monitoratge i que ningú de la junta va encarregar erosionar la imatge de jugadors i opositors
El Barça, ara, emprendrà mesures legals contra qui hagi fet acusacions falses
“Que en la contractació per part del FC Barcelona de diversos serveis relatius al monitoratge i l’anàlisi de xarxes socials no es va encarregar cap campanya difamatòria envers ningú.” “Que no va existir cap conducta corrupta.” “Que el valor dels serveis objecte del projecte contractat estaven dins d’un rang de preu de mercat.” “Que, tot i que en el context de la formalització i la renovació dels contractes, no es van complir amb els protocols d’aprovació interns del club, aquest projecte havia estat comunicat formalment, en diverses ocasions, a la junta directiva.” “I que els treballs realitzats per les empreses proveïdores són incomplets, d’acord amb l’encàrrec i els serveis contractats.” Aquestes són les cinc grans conclusions que, segons el Barça, deixa l’informe d’auditoria que el dia 19 de febrer el club va encarregar a Price Waterhouse Coopers (PwC) en relació amb el servei de monitoratge de les xarxes socials contractat per l’entitat al seu dia a l’empresa I3 Ventures. Els resultats d’aquest informe van ser presentats ahir a l’Auditori 1899 pel portaveu del club, Josep Vives, i Román Gómez Ponti, responsable dels serveis jurídics. Una hora exacta d’explicacions davant dels mitjans de comunicació per tal de desgranar una auditoria de 129 pàgines en total, i de la qual els Mossos d’Esquadra ja disposen d’una còpia.
El Barça assegura que no hi ha hagut administració deslleial per part de cap membre de la junta i que no hi ha cap mà negra de dins la directiva que estigui relacionada de manera directa amb els comptes i els perfils falsos gestionats per I3 Ventures que van erosionar durant mesos la imatge pública de jugadors, exjugadors i opositors de l’actual junta.
El club continua negant que algú de dins la junta hagi posat “la mà a la caixa”, tal com sí que va denunciar al seu dia l’exvicepresident institucional Emili Rousaud després de dimitir. De fet, Gómez Ponti va aclarir que la demanada interposada contra Rousaud continua oberta. Segueix el seu curs la querella contra l’exvicepresident i continua encara a hores d’ara destituït de l’exercici de les seves funcions dins l’àrea de presidència Jaume Masferrer, com a màxim responsable de la contractació de l’empresa.
PwC sí que confirma que els membres de la junta eren coneixedors dels serveis encarregats a I3 Ventures. Se’ls en va informar almenys en un parell de reunions, els dies 5 i 6 d’octubre del 2018 a l’hotel Mas Salagrós Eco Resort de Vallromanes, i el 17 de juny del 2019 en una altra reunió de la junta directiva. L’auditoria, en el transcurs de la qual s’han investigat portàtils personals d’empleats, correus electrònics, telèfons, factures i tota la documentació requerida sense limitació per part del club, diu que el preu pagat pel Barça per aquells serveis de monitoratge estaven dins del rang de mercat: “D’acord amb diverses propostes que hem rebut corresponents al servei que va ser contractat pel club a NS Group, l’abast del qual va quedar definit en la proposta tecnicoeconòmica, un preu comparatiu de referència anual d’aquests serveis es trobaria en un rang comprès entre 1.300.000 i 850.000 euros”. “[...] La temporada 2017/18, es van firmar sis contractes per un import total anual d’1.107.500 euros, i, en les dues temporades següents, es van firmar cinc contractes per curs, per un import total de 947.700 euros.”
Mesures a adoptar
L’informe de l’auditoria va ser presentat ahir al matí a tota la junta. Analitzades les conclusions, el club ha decidit ara adoptar un bloc de primeres mesures, que, tal com va advertir Josep Vives, no seran les úniques. En primer lloc, el club ha instat els seus serveis jurídics a emprendre les accions penals que consideri oportunes contra qui hagi formulat acusacions falses i infundades, que hagin perjudicat greument la imatge de la institució. I reclama la rectificació immediata per part d’aquells mitjans de comunicació encarregats de difondre informacions falses sobre aquest assumpte.
“Tot això neix la tardor del 2017, quan el club va detectar un comportament anòmal contra la nostra institució a les xarxes. Podríem parlar del cas Paulinho, de la campanya ValverdeOut... Arran d’això, el club contracta els serveis de monitoratge. I després va passar el que tots coneixeu. Quan esclata un cas com aquest, de seguida tenim grans portades i grans titulars. Això és el Barça. El club fins avui havia mantingut silenci sobre el tema, per una qüestió de prudència. Vam encarregar aquest informe a un agent extern per tenir la fotografia de la situació i del que havia passat. Però durant tot aquest procés s’han dit coses contra el Barça que difícilment podran ser restaurades pel que fa a danys reputacionals. Però aspirem a netejar aquesta imatge malmesa. Aquest informa no ens dona la raó en tot, però diu que no hi ha hagut difamació ni toxicitat per part del club i que el preu pagat era dins del rang de mercat. Per això exigim rectificació de tots aquells que ens han difamat”, explicava ahir Vives.
El club també reclama a I3 Ventures que acabi els treballs abonats i pendents de realitzar. La junta també ha donat instruccions als serveis jurídics del club per tal que traslladi al ministeri fiscal les evidències d’atacs difamatoris contra el club a les xarxes, comprovats en els informes elaborats per Nicestream, de juny del 2019, i per Deloitte, proveïdor de ciberseguretat del club, en el període comprès entre el juliol del 2019 i el febrer del 2020, per exigir totes les responsabilitats que corresponguin. Finalment, s’emprendran accions penals per l’intent d’extorsió a Masferrer: “L’auditoria de PwC determina que l’informe publicat per la Cadena SER el 17 de febrer passat sobre Víctor Font, no va ser encarregat pel FC Barcelona, ni emès pels proveïdors objecte d’anàlisi. Després de la presumpta extorsió, denunciada al seu moment, de la qual va ser objecte el director de l’àrea de presidència del club en relació amb aquest document, el FC Barcelona exercirà les accions de caràcter civil i penal contra el presumpte responsable d’aquesta extorsió, d’acord amb el que es desprèn de la investigació desenvolupada a aquest efecte, per part de la policia judicial”, conclou el comunicat emès ahir pel Barça.
Publicat a
Notícies
Dimecres,6 novembre 2024