Barça

Nou cromo del mercat brasiler

El Barça lliga Gustavo Maia (19 anys, São Paulo) per 4,5 milions d’euros i jugarà el pròxim curs en el filial

En l’última dècada han estat molts els noms que han creuat l’Atlàntic fins a Barcelona i no tots han donat el rendiment desitjat

La cua de vaca de Romário a Alkorta, la tisora de Rivaldo al València que va fer embogir Gaspart, el somriure etern de Ronaldinho i la seva espaldinha, l’elàstica i el canvi de ritme de Ronaldo Nazário, el seu gol a Santiago de Compostel·la, el gol de Belletti a París, les botifarres de Giovanni Silva al Real Madrid, les tres Champions i la bogeria simpàtica de Dani Alves o la màgia i el desequilibri de Neymar. La relació d’amor intens entre el Barça i el Brasil és extensa. Molts devots del jogo bonito han vestit la samarreta blaugrana al llarg de la història del club i molts d’ells han deixat moments mítics gravats en la retina dels culers.

Però com va dir un dia el mateix Edmílson, “totes les famílies tenen les seves ovelles negres”. I el matrimoni Barça-Brasil també ha tingut les seves taques. Philippe Coutinho i Malcom, per citar dos exemples recents. Dos futbolistes que no han triomfat al Camp Nou per motius diferents.

El Barça sempre ha tingut predilecció pels futbolistes sud-americans, i en l’última dècada ha posat el focus en el mercat brasiler. L’última adquisició, Gustavo Maia, que jugarà en el filial blaugrana la pròxima temporada. El Barça ha fitxat el jove davanter del São Paulo a canvi de 4,5 milions d’euros. El club blaugrana ha exercit l’opció de compra que tenia sobre el futbolista i que acabava precisament avui, i ha estat el mateix São Paulo qui ho feia públic.

Gustavo Maia té 19 anys i ara mateix és un dels noms amb més projecció del futbol brasiler. Aquesta temporada ha compartit vestidor amb un vell conegut de l’afició culer com és Dani Alves. El São Paulo s’ha reservat el 30% dels beneficis d’una futura venda del jugador.

El fitxatge de Gustavo Maia és una aposta de futur que fa el club, en la mateixa política d’actuació que fitxatges com Pedri i Trincão. Talent jove per construir el nou Barça.

Falta veure ara quina serà l’adaptació de Gustavo Maia al futbol europeu i caldrà comprovar el seu rendiment futbolístic. A l’armari no hi caben més morts. La llista de fiascos procedents del mercat brasiler és llarga, alguns d’ells amb DO André Cury. Clau va ser la seva participació en el fitxatge de Neymar l’any 2013, cert, però també ha tingut participació directa en altres operacions més calamitoses. Cury ha estat un dels damnificats de la retallada de scouters feta recentment pel Barça. El club va decidir fa ja setmanes prescindir del seu home fort al Brasil.

L’arribada de Sandro Rosell el 2010 va fer més forts els lligams amb el mercat brasiler, però ja durant el mandat de Laporta hi havia hagut casos com els de Keirrison i Henrique, aprovats per Txiki Begiristain. Dos jugadors propietat de l’agència Traffic, procedents del Palmeiras que van costar 14 milions i 8 milions d’euros, respectivament. Keirrison ni tan sols va arribar a debutar i Henrique acabaria fent la pretemporada amb Guardiola, però tampoc va convèncer.

El primer fitxatge de l’era Rosell va ser Adriano Correia. Brasiler. Tota una declaració d’intencions. Això sí, fitxat del Sevilla. En els últims anys són molts els futbolistes que han creuat l’atlàntic fins a Barcelona procedents del Brasil. Des de l’estrany fitxatge de Douglas Pereira, comprat el 2014 al São Paulo, fins al colombià Yerry Mina, fitxat el 2018. Mina no tenia ADN brasiler però va ser una operació forjada al Brasil, amb el Palmeiras pel mig. No ha estat l’únic negoci Palmeiras-Barça en els últims anys. D’allà va arribar Vitinho el 2017 i Matheus Fernández aquest 2020, i cedit actualment al Valladolid –lesionat al bíceps femoral dret.

En el cas de Yerry Mina, el Barça el va vendre pel triple del que li va costar. Més de 30 milions d’euros va deixar el colombià a la caixa després del mundial del 2018.

De menys èxit han estat altres operacions com la de Douglas, sense nivell Barça, i cedit primer a l’Sporting, després al Benfica i actualment jugant a Turquia. Dins la llista de fitxatges rars, menció especial també per a Robert Gonçalves, fitxat el 2016 del Fluminense per 7 milions d’euros. Va arribar amb sobrepès i va marxar del Barça B cinc mesos després sense jugar ni tan sols un minut.

Gustavo Maia coincidirà en el filial amb Matheus Pereira, que va arribar en el mercat d’hivern i encara no ha debutat. La llista d’operacions Brasil-Barcelona la completen noms com Marlon Santos, fitxat el 2017 del Fluminense i ara en el Sassuolo; Emerson Royal, fitxat de l’Atlético Mineiro el 2019 i ara en el Betis; el central de 18 anys Igor Gomes, que va arribar l’estiu passat amb la carta de llibertat procedent del Coïmbra, i Gabriel Novaes, que va arribar cedit per dos anys procedent del São Paulo i tampoc va deixar empremta a can Barça.

Ara arriba Gustavo Maia i marxa Arthur Melo. Fitxat del Grêmio, l’home que venia per cobrir l’enorme buit de Xavi Hernández, jugarà l’any que ve al costat de Cristiano. Tampoc ell ha triomfat a Barcelona.

MERCAT HABITUAL

El Barça insisteix en el mercat brasiler, tot i els últims fiascos en l’historial

OPERACIONS RARES

Molts fitxatges han passat amb més pena que glòria i alguns ni han debutat
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)