Barça

Un pitxitxi històric

Leo Messi aconsegueix el setè trofeu com a màxim golejador de la lliga i deixa enrere el llegendari Telmo Zarra, amb qui empatava a sis

Amb els seus 25 gols, té la xifra més baixa d’efectivitat de tots

El doblet de Leo Messi contra l’Alavés a Mendizorrotza en el partit que posava fi a la lliga va permetre al davanter argentí alçar-se amb un nou trofeu Pichichi, superant Karim Benzema, que, amb 21 gols, ha quedat a quatre dels 25 del 10 blaugrana. “Sempre dic que els objectius individuals són secundaris. Podria ser una marca molt important per significativa. M’agradaria que hagués anat acompanyat de la lliga.”, va assenyalar al final del partit. Messi, competitiu com pocs, tenia una sensació agredolça perquè aquesta nova gesta no ha permès que el Barça revalidés el títol de lliga, que ha passat a les mans de l’etern rival, el Real Madrid. Però aquest trofeu al màxim golejador de la temporada 2019/20 sí que té un valor històric per a ell, perquè el deixa tot sol al capdavant d’aquesta classificació.

L’argentí ja suma set trofeus Pichichi i, per tant, desempata amb el llegendari Telmo Zarra, que en va aconseguir sis entre 1945 i 1953. Serà molt difícil que algun dia algun altre futbolista el pugui atrapar. El d’aquesta temporada, a més a més, és el quart consecutiu que aconsegueix, una fita que fins ara només havia assolit Hugo Sánchez, encara que el mexicà ho va fer amb dos equips diferents. Va guanyar-lo amb l’Atlético de Madrid en la temporada 1984/85 i les tres següents temporades amb el Real Madrid (1985/86, 1986/87 i 1987/88). Messi es distancia encara més de Di Stéfano, Quini i Hugo Sánchez, tots tres amb cinc guardons, i Puskás, que en té quatre. Messi no està acompanyat al podi del seu company i amic Luis Suárez, que, amb 16 gols, ha quedat quart. N’han fet més Gerard Moreno, del Vila-real, amb 18, i Benzema, amb 21, que són els que completen el podi de màxims golejadors de la lliga.

Una altra dada curiosa és que és que aquest setè pitxitxi històric de Messi l’ha aconseguit la temporada en què la seva efectivitat ha estat més baixa, amb els 25 gols en 33 partits disputats. Fins ara mai havia aconseguit guanyar-lo baixant de la xifra de 34 gols. En la 2009/10 en va fer 34; en la 2011/12, 50, el seu millor registre personal; en la 2012/13, 46; en la 2016/17, 37; en la 2017/18, 34; en la 2018/19, 36, i en aquesta 25. No es pot oblidar, però, que l’argentí es va perdre força partits a l’inici del campionat per culpa d’una lesió i que això és un dels factors a tenir en compte.

I com ha fet aquests gols? Doncs bé, la gran majoria han estat al Camp Nou, amb un total de 19, i només 6 fora de casa, una dada que explica a la perfecció per què l’equip blaugrana ha tingut tants problemes a domicili aquesta temporada. Dels 25 gols, cinc els ha fet de llançament directe de falta, dada que el confirma com un autèntic especialista en aquesta faceta i cinc més, des del punt de penal. Aquesta temporada no ha marcat cap gol de cap en la lliga. Queda certificat, també, que la cama esquerra de Messi és la bona, perquè 23 gols els ha fet amb l’esquerra i només dos, amb la dreta. Una dada que també cal tenir molt en compte és que deu gols van servir per obrir el marcador en un partit i, com se sol dir, aquests són els més difícils de fer.

També màxim assistent

El 10 del Barça, però, no només ha acabat el campionat com el màxim golejador, sinó que cal afegir-hi també que ha estat el futbolista de tota la lliga que més assistències ha fet. Vint-i-una passades seves han acabat en un gol del Barça. D’aquesta manera, aquesta és la tercera temporada consecutiva que Leo Messi és el màxim golejador i assistent de la lliga. Les temporades 2010/11 (18), 2014/15 (18) i 2015/16 (16, empatat amb Luis Suárez), Leo Messi també va ser líder de la lliga en assistències. Xifres que confirmen la gran importància de l’argentí en el joc blaugrana. Són dades que avalen la Messidependència, d’altra banda, una circumstància normal quan parlem d’un futbolista únic i irrepetible.

Altres pitxitxis culers

Fins a 11 jugadors del FC Barcelona han guanyat un trofeu com el màxim golejador de la lliga en la història del club. El primer va ser Mariano Martín, després vindria l’històric César Rodríguez, després Cayetano Ré, Carles Rexach, Hansi Krankl, Quini –que en va guanyar dos de consecutius vestint la samarreta blaugrana–, després passarien uns anys fins que no el va guanyar Romário, després seria el torn d’un altre brasiler, Ronaldo, i abans del regnat de Messi el guanyaria Samuel Eto’o. Luis Suárez se’l va endur la temporada 2015/16.

LA XIFRA

19
gols
de l’argentí han estat al Camp Nou i els altres sis els ha fet fora de casa.

LA DADA

Messi també acaba l’exercici com el que ha fet més assistències, amb vint-i-una

MÉS MÈRIT

És el setè guardó i el quart seguit, un fet que només havia assolit Hugo Sánchez

EL QUART

Luis Suárez queda fora del podi, superat per Gerard Moreno i Karim Benzema

La Pilota d’Or 2020 queda deserta

Leo Messi no podrà guanyar la seva setena Pilota d’Or ni Cristiano Ronaldo atrapar-lo en la classificació. S’hauran d’esperar fins al 2021. La revista France Football s’ha sumat a la FIFA, que ja va decidir no entregar el premi The Best, i va anunciar que no entregarà la Pilota d’Or a la fi del 2020 per primera vegada des de que es va crear el guardó, el 1956. El motiu, lògicament, és el coronavirus, que ha provocat que els últims mesos de competició s’hagin jugat amb mesures excepcionals. La revista francesa ha volgut justificar en punts concrets els motius pels quals ha pres aquesta decisió. Asseguren que un any tan únic no pot ser tractat com un any ordinari. També consideren que l’equitat que preval per a aquest títol honorari no s’ha pogut preservar, en particular a nivell estadístic i també en la preparació, ja que tots els aspirants a el premi no podien ser tractats de la mateixa manera i alguns van veure com la seva temporada quedava reduïda radicalment i d’altres no. Tampoc volien posar en la llista de premis un asterisc de l’estil “trofeu guanyat en circumstàncies excepcionals a causa de la crisi de salut de la Covid-19”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)