Bartomeu, contra les cordes
Els impulsors del vot de censura lliuren 20.687 signatures contra el president del Barça i la seva junta directiva
En un màxim de deu dies s’ha de constituir la mesa del vot de censura, que haurà de validar en deu dies més 16.521 suports. Si s’arriba a aquesta xifra, es convocarà una consulta sobre la continuïtat de la junta
Èxit espectacular de la plataforma Més que una Moció, integrada per vuit grups d’opinió barcelonistes, amb el suport de tres precandidats a la presidència en les eleccions convocades per al 20 i 21 de març de l’any vinent: Víctor Font, Jordi Farré i Lluís Fernàndez Alà. Sense partits al Camp Nou i amb una pandèmia, han estat capaços de recollir 20.687 signatures favorables al vot de censura contra Josep Maria Bartomeu i la seva junta directiva. S’inicia ara un procés d’un màxim de deu dies hàbils per constituir la mesa del vot de censura. Estarà formada pels dos primers socis que han signat la petició de moció, dos membres de la junta directiva i algú designat per la federació catalana, que farà de president. Una vegada constituïda, s’hauran de validar aquests suports en un màxim de deu dies més. Tenint en compte els precedents, sembla bastant segur que la moció arribarà a les urnes. L’any 2008, en el vot de censura presentat per Oriol Giralt contra Joan Laporta, es van validar el 96,53% de les 9.473 signatures presentades, un total de 9.145. L’any 1998, en el vot de censura presentat per L’Elefant Blau contra Josep Lluís Núñez, es van donar per bones el 94,18% de les 6.104 signatures presentades, un total de 5.664. “Hem anat amb molta cura. Si se supera el 6% de signatures invalidades, serà sospitós. Estic convençut que no hi haurà res estrany”, deia ahir Marc Duch, un dels portaveus de la plataforma i líder de Manifest Blaugrana.
El pas següent
Si 16.521 de les 20.687 signatures presentades són vàlides, es convocarà una consulta que s’haurà de dur a terme en un temps mínim de deu dies i un màxim de vint des de la validació, en el qual els socis decidiran si l’actual junta directiva ha de deixar el club de manera immediata. La data de la consulta podria ser a finals d’octubre o principis de novembre, depenent dels terminis que s’esgotin en cada una de les fases. En aquest sentit, Duch assenyalava que espera que el club no posi problemes i dilati els terminis per mirar d’arribar a l’assemblea de compromissaris del 25 d’octubre i poder aprovar la liquidació de la temporada 2019/20, amb unes pèrdues d’uns 96 milions d’euros. “Si jo tingués 20.000 socis en contra, dimitiria, però dubto que ho faci”, hi afegia Duch, convençut també que l’assemblea de compromissaris, si s’arriba a dur a terme, tombarà els números de la junta directiva. Perquè en la consulta la moció tiri endavant es necessitarà la participació de com a mínim un 10% dels socis del club i que el 66,6% dels socis que exerceixen el dret a vot ho facin a favor de la moció. Cap de les dues mocions anteriors que van arribar a les urnes va aconseguir el seu objectiu. Ni la de L’Elefant Blau, amb el 35,5% dels vots, ni la d’Oriol Giralt, amb el 60,6% dels vots. Aquesta última sí que va provocar una profunda crisi en la junta de Laporta, amb la dimissió de vuit directius.
Si en aquest cas sí que triomfés la moció de censura contra Bartomeu i la junta directiva actual, es formaria una junta gestora que encapçalaria Carles Tusquets, president de la comissió econòmica, que hauria de convocar eleccions en un termini mínim de 40 dies i màxim de tres mesos.
Contra les cordes
“La gent està cansada i així ho ha fet veure a Bartomeu. Vint mil signatures són moltes signatures. Bartomeu hauria de dimitir avui mateix”, deia Jordi Farré, precandidat i la persona que va presentar la moció. Farré està convençut que la moció triomfarà. “Amb aquestes xifres, Bartomeu hauria de tenir el suport de 12.000 socis a les urnes i no crec que el tingui”, deia. El cert és que han estat molts els episodis que han anat posant contra les cordes l’actual directiva. Amb molts socis ja crítics des que el club va ser condemnat per un delicte fiscal pel cas Neymar, aquesta temporada ha estat un desastre esportiu, amb la destitució de Valverde i culminada amb el 2-8 de Lisboa contra el Bayern de Munic. S’hi ha sumat l’escàndol de les xarxes socials i la voluntat de Messi de deixar el club, que va acabar amb unes dures declaracions de l’argentí en què acusava Bartomeu de no tenir paraula i de no haver estat capaç de crear un projecte guanyador.
Setién
Amb tants fronts oberts i amb la situació econòmica del club més que delicada, s’haurà de veure quina és la capacitat de resistència de Bartomeu, que ahir mateix va rebre, un altre cop, un comunicat de Quique Setién i tot el seu cos tècnic en què explicava que el club no els ha liquidat encara el contracte després de l’acomiadament i la intenció per part del club de reubicar els seus ajudants: Eder Sarabia, Jon Pascua i Fran Soto. Setién indicava que havien posat el cas en mans d’advocats i que emprenien les accions legals que corresponguin. La denúncia del tècnic càntabre pot impedir que Koeman s’assegui a la banqueta en el primer partit de lliga contra el Vila-real.