Barça

97 milions de pèrdues i deute net de 488

L’economia del club. Jordi Moix, vicepresident econòmic, presenta la liquidació del curs passat, amb un impacte molt negatiu de la pandèmia de la Covid-19 en els comptes

Jordi Moix, vicepresident econòmic i patrimonial del FC Barcelona, i responsable de l’Espai Barça, va presentar ahir la liquidació de l’exercici econòmic del club de la temporada passada, amb unes pèrdues de 97 milions d’euros. Moix, que va admetre que sense el traspàs d’Arthur al Juventus en l’operació d’intercanvi amb Pjanic les pèrdues podrien haver superat els 130 milions d’euros, va explicar que les pèrdues són una conseqüència de la pandèmia de la Covid-19, i va detallar que el club, tenint en compte l’activitat financera que tenia abans del mes de març, hauria presentat uns beneficis, sense crisi sanitària, de dos milions d’euros.

El pressupost del curs passat fixava uns ingressos de 1.047 milions d’euros i unes despeses de 1.007 milions, amb una previsió de benefici net d’onze milions. L’impacte de la crisi sanitària ha provocat que els ingressos s’hagin reduït fins als 855 milions i les despeses s’hagin aconseguit abaixar fins als 955, amb un dèficit net de 97 milions d’euros. Segons el directiu blaugrana, sense la pandèmia els ingressos haurien estat de 1.059 milions d’euros; les despeses, de 1.029 milions, i el benefici net, de dos milions d’euros. En el capítol d’ingressos, destaquen 47 milions menys d’ingressos de l’estadi, 35 de les botigues, 18 del museu, 35 de drets de televisió i 37 de gires i patrocinadors. En el de despesa, destaca la reducció de 42 milions en salaris no esportius.

El deute

Moix, que va destacar que el patrimoni net positiu és de 35 milions d’euros, va donar a conèixer un augment significatiu del deute, que se situa en 379 milions d’euros després que s’hagin fet servir en aquests últims mesos diferents pòlisses de crèdit per substituir els ingressos no generats. A aquests 379 milions s’hi arriba després de descomptar les inversions realitzades en patrimoni, com marquen els estatuts del club, però el deute net és de 488 milions, després de descomptar als 820 milions que es deuen 164 milions de tresoreria i 168 més de quantitats a cobrar d’altres clubs. L’endeutament net l’any passat era de 217 milions. Tot això fa que la ràtio d’endeutament estatutari sigui del 3,64%, per sobre del 2% que marquen els estatuts. El directiu va explicar que sense la crisi seria de l’1,11% i va exposar la seva visió sobre l’article 67 dels estatuts del club, que diu que la junta directiva, en cas que aquesta ràtio superi el 2%, tindrà dos exercicis per redreçar la situació o haurà de dimitir. Segons Moix, aquesta junta ja no tindrà aquest marge de temps perquè hi ha unes eleccions convocades per al mes de març, però ell no és partidari de modificar l’article perquè és necessari per al bon govern del club, però sí d’incloure excepcions, com la de la situació que s’està vivint.

Pressupost

Moix va fer algun apunt sobre el pressupost per a aquesta temporada, que encara no està tancat. Deixant molt clar que tot continua sent molt incert a causa de la pandèmia, el club treballa amb uns ingressos de 791 milions d’euros. El pressupost s’ha fet amb la hipòtesi que el Camp Nou podrà obrir al públic al desembre amb un 25% de l’aforament o que es pugui produir una recuperació progressiva fins a aconseguir el 100% al febrer. La reducció dràstica dels ingressos obliga també a una reducció dràstica de les despeses. En aquest sentit, a banda de la reducció de projectes no essencials, s’ha de reduir molt la massa salarial. Ja s’ha fet amb la marxa d’alguns jugadors, però la reducció haurà d’implicar també la rebaixa de sou dels esportistes. Moix va dir que s’han iniciat converses amb els futbolistes en aquest sentit i ha admès que una fórmula podria ser la que ja s’ha utilitzat en les seccions, una rebaixa salarial a canvi de més anys de contracte. S’ha fet recentment amb Mirotic o Ferrão, per exemple.

Espai Barça

Moix també va actualitzar l’estat de l’Espai Barça, un projecte que creu que s’ha de fer perquè els ingressos que produirà ajudaran a revertir la situació econòmica del club. El cost inicial del projecte, que havia de ser de 600 milions d’euros, passa a ser de 725 milions. L’augment correspon a 50 milions en infraestructures, 60 de l’augment de capacitat del Palau –que passa de 10.000 a 15.000 espectadors i hauria d’estar acabat l’any 2024– i l’altre Palau i la pista de gel, i 15 de les millores que s’han fet en el projecte inicial del nou Camp Nou. Aquest desviament del pressupost, segons Moix, acabarà sent positiu, perquè els ingressos per temporada per l’explotació de l’estadi, que havien de ser de 50 milions d’euros, passaran a ser de 150 milions. Cinquanta milions sortirien del museu, entrades i restauració; 50 de l’explotació de les llotges VIP, i 50 del cognom de l’estadi.

Moix va explicar que el model de finançament també ha variat. Dels 200 milions en deute bancari, 200 milions pel cognom del Camp Nou i 200 més per l’explotació pròpia, es passa a un crèdit de 815 milions d’euros que donarà la financera Goldman Sachs. Els 815 milions són els 725 pressupostats més 90 en despeses financeres i d’anàlisi que s’han de pagar mentre es facin les obres. El club tornaria aquests diners en 25 anys, a comptar des que s’acabin les obres del Camp Nou. Es tindrà la llicència definitiva d’obres cap al mes de desembre i hauria d’estar acabat la temporada 2024/25. Goldman Sachs es quedaria 50 milions cada any dels 150 que originaria l’explotació de l’estadi, i els altres 100 estarien a disposició del club. Moix va destacar que Goldman Sachs, que podria posar algú a controlar l’activitat financera del club si no s’aconsegueixen els ingressos esperats, ha acceptat córrer el risc d’ingressar menys, però que si dona aquest crèdit és perquè sap que hi seran una vegada se superi la crisi sanitària. El vicepresident econòmic també va dir que posa aquest model a disposició de tots els futurs candidats a la presidència del club. “L’Espai Barça no és fum. Ja hi ha coses fetes. Animo els candidats a analitzar aquest projecte”, va dir. La realitat és que amb el model de finançament de Goldman Sachs, l’Espai Barça acabaria costant al club 1.250 milions d’euros, els 50 milions que cobraria la financera durant 25 anys.

PRESSUPOST

No està encara tancat, però es treballa amb uns ingressos de 791 milions d’euros

ESPAI BARÇA

S’acabarien pagant a la financera Goldman Sachs 1.250 milions en 25 anys
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)