La cursa ha començat
Amb l’anunci del 24 de gener com a dia de les eleccions, comença una cursa de deu setmanes per arribar a la llotja del Camp Nou. Hi ha set precandidats confirmats i tres socis més estan a punt de fer el pas
Si la pandèmia de la Covid-19 ho permet, el 24 de gener del 2021, el FC Barcelona tindrà nou president. La junta gestora, que presideix Carles Tusquets des que van dimitir Josep Maria Bartomeu i la seva directiva, el 27 d’octubre passat, va decidir esgotar terminis i convocar els comicis l’últim diumenge possible, segons els estatuts del club. La setmana vinent, la gestora es reunirà amb la secretaria general de l’Esport i el Procicat per establir un protocol per a les eleccions, que seran descentralitzades, i establirà el calendari electoral.
No hi ha encara calendari, però la cursa per a la presidència ja ha començat. Serà nombrosa. Amb set precandidats confirmats fins al moment, que seran nou o deu. Tots ells hauran de passar el primer filtre de les signatures, que s’hauran de recollir en plenes festes de Nadal i amb una pandèmia pel mig. Necessitaran 2.257 suports per ser proclamats candidats. També hauran de presentar un aval de poc més de 124 milions d’euros, l’equivalent al 15% del pressupost d’aquesta temporada, que és de 828 milions.
Víctor Font
L’empresari de Granollers Víctor Font va renunciar a ser candidat l’any 2015. Tenia un projecte però no prou treballat, va dir. Membre de l’equip de Marc Ingla en els comicis del 2010, fa set anys que dissenya el projecte Sí al futur. Va presentar de manera oficial la seva candidatura el 31 de gener del 2019 i des de llavors ha mantingut centenars de trobades amb els socis; presencials abans de la pandèmia i telemàtiques des que va aparèixer la Covid-19 a les nostres vides. La setmana passada va explicar que Toni Nadal, germà de l’exjugador del Barça, Miquel Àngel Nadal, i tiet i exentrenador del tennista Rafa Nadal, seria un dels seus directius. El pal de paller del seu projecte és Xavi Hernández, a qui donaria el poder esportiu i que intentarà envoltar se de Carles Puyol i Jordi Cruyff, tot recuperant també, entre d’altres, Joan Vilà i Albert Benaiges per al futbol de base i Ricard Pruna per als serveis mèdics. Ha estat molt actiu des del 2019 i ja va aconseguir portar a l’última assemblea el vot electrònic. Va guanyar la votació però no pel marge necessari. Els últims dies ha insistit que s’hauria de fer una excepció al que diguin els estatuts a causa de la situació de pandèmia en aquestes eleccions i fer servir el vot electrònic. “Estic molt content de tenir data per a les eleccions més importants de la història contemporània del club, donada la situació tan complicada que tenim, i estic disposat a fer triomfar el nostre projecte, un projecte que farà que tots els barcelonistes es tornin a il·lusionar”, explicava ahir Font a aquest diari.
Toni Freixa
També fa setmanes que va anunciar la seva intenció de presentar-se l’advocat barceloní Toni Freixa. Ho va fer el 24 de setembre en un acte que es va fer a l’Auditori 1899. Assessor jurídic de la junta de Joan Laporta, va ser després directiu amb Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu, de qui es va deslligar l’any 2015 per presentar un projecte propi en les eleccions d’aquell any. Ho tornarà a intentar per segona vegada amb un equip renovat, però amb algunes cares que repeteixen. Poc crític en públic amb Bartomeu perquè creu que tantes batalles fan mal al club, no va donar suport a la moció de censura que va acabar amb la dimissió del president. També fa mesos que es reuneix amb barcelonistes i ja està buscant seu electoral. “El 24 de gener és la data previsible. Segurament per aquelles dates la situació sanitària haurà millorat. Haurem salvat les festes de Nadal i podrem fer la campanya en els dies previs. És una data adequada segons el que sempre ha informat la comissió gestora”, deia ahir el precandidat, que vol marcar un perfil de futbol i que nega ser continuista com diuen alguns. “En aquest país sempre volem posar etiquetes i a mi em volen penjar aquesta. Els que em coneixen saben que no soc continuista, que discrepava molt de Bartomeu, però tampoc era qüestió de fer-ne escarni públic”, ha dit.
Agustí Benedito
També serà precandidat Agustí Benedito, un clàssic de les eleccions barcelonistes. “Som-hi”, deia ahir a aquest diari una vegada sabuda la data de les eleccions. “Crec que la gestora hauria d’haver convocat les eleccions només prendre possessió. Sigui com sigui, ja tenim data i comencem deu setmanes de molta intensitat, amb una campanya atípica. Ho tenim tot a punt. Celebrem que el barcelonisme pugui tornar a tenir una festa de la democràcia. És una llàstima que la finestra d’hivern quedi pràcticament descartada per a la nova junta i voldria insistir a demanar a la gestora que s’abstingui de prendre decisions que no siguin imprescindibles”, explica Benedito a L’Esportiu. Benedito, exmembre de l’Elefant Blau i també contrari a la moció de censura contra Bartomeu, va ser una de les sorpreses en les eleccions del 2010, en què va quedar en segona posició al darrere de Sandro Rosell i al davant de Marc Ingla i Jaume Ferrer. Ho va tornar a intentar l’any 2015. Va ser tercer, molt lluny de Bartomeu i Laporta. Encara no ha donat pistes sobre el seu equip, però entrarà en escena ben aviat.
Jordi Farré
Un altre barcelonista que repeteix és Jordi Farré. Va ser precandidat l’any 2015, però no va passar el tall de les signatures. Torna a la càrrega, aquesta vegada després d’haver estat l’impulsor de la moció de censura contra Josep Maria Bartomeu i la junta directiva. La moció li ha donat presència i ja té una part de la campanya feta. Insistirà en algun dels seus projectes del 2015, com ara el de crear una marca de roba esportiva pròpia. La seu ja la té, al número 63 del carrer de Numància de Barcelona. Tindrà dos pisos i destinarà una part a fer un museu. “Sempre hem treballat perquè les eleccions fossin abans. El dia 24 em sembla molt lluny perquè el mercat d’hivern no el podrà fer servir la nova junta. El més important, però, és que es posen les urnes i el soci podrà escollir un nou president”, deia a L’Esportiu sobre la data del 24 de gener.
Xavi Vilajoana
El mateix dia de l’anunci de la data de les eleccions, dijous, es va presentar com a precandidat Xavier Vilajoana, fins al 27 d’octubre passat, membre de la directiva de Josep Maria Bartomeu. Ja té seu, al número 125 de la Rambla de Catalunya. No l’acompanyarà cap altre directiu de Bartomeu. Ja va explicar que, si guanya les eleccions, Ronald Koeman continuarà a la banqueta, s’intentarà desmarcar de moltes de les decisions preses per Bartomeu i centrarà el seu projecte en la Masia. Vilajoana va ser jugador del Barça C i també de la secció de futbol sala i ara era el directiu responsable del planter i del futbol femení. “Tenint en compte les condicions excepcionals que tenim per la pandèmia i que s’ha d’assegurar la màxima participació amb un protocol ben treballat amb la Generalitat, entenc que és una bona data. Hi ha gent que diu que el nou president no podrà fitxar en el mercat d’hivern. Dir això és desconèixer el mercat. Si mires les estadístiques, la majoria de fitxatges es tanquen l’última setmana. Si la gestora treballa en alguna contractació, el nou president tindrà temps de validar-lo”, deia ahir a aquest diari.
Lluís Fernández Alà
Dels precandidats confirmats, els menys coneguts són Lluís Fernández Alà i Pere Riera. El primer, empresari de Sant Cugat que dirigeix l’empresa Up Catalonia, va confirmar la intenció de presentar-se a les eleccions el mes de maig passat. Va donar suport a la moció de censura contra Bartomeu, però encara no ha explicat res del seu projecte. Sí que ha dit que sorprendrà amb cares conegudes i fa uns dies, a les xarxes socials, va anunciar que compta amb Albert Benaiges per al futbol de base. Diu que és independent, que no és de cap partit polític, que no té cap grup mediàtic al darrere i que vol lluitar per unir el barcelonisme. “No estem d’acord amb aquesta data. Ens hauria agradat que les eleccions fossin al desembre. La gestora no ha aprofitat la moció de censura i l’únic que ha fet és allargar aquesta agonia econòmica i social del club. A més, no permet a la nova junta aprofitar el mercat d’hivern. Dit això, estem preparats per liderar el canvi que el Barça necessita”, deia ahir a aquest diari.
Pere Riera
Pere Riera es proclama el candidat dels socis. Va anunciar a les xarxes socials que seria precandidat a finals del mes d’octubre i des d’aquell moment ha anat donant alguns noms del seu equip de treball: l’exàrbitre Sergi Albert, l’exjugadora del Barça Luri Sorroche i Joaquim Arroyos, exjugador del Sabadell i exmembre de la junta directiva. Diu que la seva candidatura se centra en el futbol i l’esport, els socis, les penyes i la seva història i la transparència econòmica d’avui i del futur. “Considero el 24 de gener una data correcta per a les eleccions a causa de la situació actual de pandèmia. Tindrem més temps per presentar els projectes als socis del Barça”, deia Riera a L’Esportiu.
Tres més
Set precandidats que possiblement siguin deu, perquè encara hi ha tres socis disposats a fer el pas. Un d’ells és l’expresident Joan Laporta, que ja es va presentar a les eleccions del 2015, i va quedar segon. Ho té tot a punt. Amb un potent equip i una campanya més forta que la del 2015. La seva intenció és presentar-se el 30 de novembre, coincidint amb l’aniversari del club, en una roda de premsa a l’hospital de Sant Pau de Barcelona. També té decidit ser precandidat Juan Rosell, expresident de la CEOE. Podria anunciar-ho la setmana vinent. I el desè és Emili Rousaud; l’exdirectiu, que havia de ser el candidat continuista però que va dimitir després del Barçagate, ha treballat per una candidatura unitària, però possiblement, de moment, sortirà en solitari.