Messi, a un pas del Cadis
Fa quinze anys, el Barça tenia ocupades les tres places d’extracomunitaris i el club andalús va buscar la cessió de l’argentí
El jugador es va mostrar receptiu, però el tècnic holandès no el va voler perdre
Leo Messi torna aquesta nit al Ramón de Carranza. No hi haurà públic per culpa de la pandèmia. El sempre enginyós públic local no li podrà cridar, com va fer ara fa més de quinze anys, allò de “Messi, qúedate”. L’argentí tenia només 18 anys, el Barça jugava el trofeu Ramón de Carranza i el Cadis intentava la cessió del crac de Rosario, que la temporada anterior havia començat a treure el cap en el primer equip, entrenat per Frank Rijkaard.
Tenien Messi i el Barça un problema. Només podien jugar tres futbolistes extracomunitaris i les places eren de Ronaldinho, Márquez i Eto’o. La federació espanyola permetia jugar a Messi com a assimilat, però el club blaugrana temia que qualsevol rival pogués impugnar el partit. El Cadis tornava aquell any a primera divisió i el seu president, Antonio Muñoz, sabedor que només ells i el Betis tenien disponible una plaça d’extracomunitari, ho va intentar. L’entrenador del Cadis era Víctor Espárrago i el seu segon, Luis Soler, va parlar fins i tot amb Messi mentre els dos equips escalfaven abans de la final del torneig, disputada el 7 d’agost. “Sabia que Leo tenia problemes per jugar. A l’escalfament, m’hi vaig acostar i li vaig comentar que si no podia jugar en el Barça nosaltres li faríem un forat. Li vaig dir que tindria continuïtat, que jugaria sempre”, recorda el tècnic argentí. “Podria ser, Cadis és una ciutat molt maca i m’agradaria jugar aquí, em va dir Messi”, explica Luis Soler, secretari tècnic actual de l’Aucas de l’Equador.
No va ser Luis Soler la primera persona vinculada al Cadis que es va moure per aconseguir la cessió de Messi. Ja ho havia fet abans Alberto Benito, secretari tècnic del club andalús. “Tenia bona relació amb Txiki Begiristain i li vaig proposar una cessió si Messi no podia jugar en el Barça. Es va mostrar receptiu. No vam parlar ni amb el jugador, ni amb el seu pare, però sí amb gent del seu entorn que també es van mostrar il·lusionats amb aquesta possibilitat, però finalment no es va fer perquè Rijkaard no va voler. Comptava molt amb ell i va preferir esperar que Messi aconseguís el passaport espanyol”, recorda Benito.
El Barça va guanyar aquella final del Carranza (1-3) i Messi, que també va ser temptat pel Juventus setmanes després en aquell Gamper en el qual va meravellar Fabio Capello, va jurar la Constitució espanyola el 26 de setembre i ja va poder ser alineat amb normalitat per Rijkaard. No havia disputat els primers cinc partits de lliga, però sí la lliga de campions. Durant el mes de desembre, el Barça va tornar a Cadis per jugar un partit de lliga. L’afició local va tornar a cantar-li allò de “Messi, quédate”. L’argentí ja havia començat a brillar en un equip que aquella temporada guanyaria la lliga i la Champions.
Quinze anys després, Leo Messi torna a Cadis com a millor jugador de la història del futbol.