Barça

Una arrencada de por

Feia més de tres dècades que el Barça no signava un començament de lliga tan dolent, amb només 14 punts en 10 jornades

Mai un equip que ha estat a 12 punts del líder en aquest punt del campionat ha guanyat el títol

El context no convidava a esperar una temporada memorable, però la realitat ha superat les expectatives més pessimistes. El cas és que es pot dir que el Barça ja ha perdut les seves possibilitats d’aspirar al campionat de lliga, després de només dos mesos i mig de competició, en els quals ha disputat 10 jornades. O algú s’atreveix a apostar per l’equip de Ronald Koeman ara que es troba a 12 punts del líder, que és l’Atlético de Madrid, veient la seva irregularitat? El primer a reconèixer-ho és el mateix tècnic. “Hem fet un pas enrere de gegant en les nostres possibilitats de lluitar per la lliga. És decebedor, però toca acceptar-ho. Una distància de 12 punts respecte a un equip tan fort com l’Atlético de Madrid és moltíssim. Queden molts partits per jugar però, si no millorem la nostra actitud i els nostres alts i baixos fora de casa, no podem dir res més”, va lamentar a la sala de premsa de Ramón de Carranza, dissabte a la nit. L’estadística, en aquest sentit, és tan eloqüent com l’entrenador holandès: mai cap equip que en aquest punt del campionat ha estat a 12 punts del líder ha acabat guanyant el títol.

El desastre de Cadis no suposa la primera derrota del Barça lluny del Camp Nou, ni de bon tros. També ha caigut al Metropolitano i a Getafe, i no ha passat de l’empat a Mendizorrotza. En cinc partits, solament una victòria: a Vigo, en la segona data del curs. Quatre punts de 15 possibles. Un botí massa escàs per aspirar a les primeres posicions. “Se’ns avancen en el marcador en molts partits fora de casa. Això ens complica la feina, perquè desapareixen els espais. Encaixem gols que no puc pensar que altres equips que he entrenat encaixessin”, va etzibar Koeman. No li falta raó: en cinc jornades com a visitant, quatre vegades ha encaixat primer el Barça i, per tant, ha hagut de buscar la remuntada. Sis de 10 en total. Números que fan por.

L’any de l’Hesperia

De fet, fa més de tres dècades, 33 anys exactament, que la lliga no començava tan malament per a l’equip blaugrana. Va ser en una temporada, la 1987/88, gairebé tan convulsa com aquesta, que ha passat a la història pel motí de l’Hesperia. La va iniciar Terry Venables a la banqueta, però en la jornada 4 va ser cessat, després de perdre a casa contra el València i deixar l’equip en zona de promoció de descens. El seu lloc, l’ocuparia Luis Aragonés, però el rumb no es va redreçar de seguida. En tot cas, en la jornada 10 el balanç era, més o menys, com l’actual: quatre victòries, un empat i cinc derrotes. Si avui el Barça és setè, amb 14 punts, i es troba a 12 del líder, en aquell moment era tretzè amb nou punts (se’n comptaven dos per victòria) i tenia el primer classificat a vuit.

Per a l’esperança dels culers, convé recordar que el desenllaç d’aquella temporada, a banda del memorable acte de rebel·lió de la plantilla, no va ser tan dolent com es podia esperar. En la lliga, l’equip va acabar en una sisena posició que el va deixar fora d’Europa, però la copa guanyada amb un gol miraculós de José Ramón Alexanco en la final, contra la Real Sociedad, va atorgar un lloc en la recopa del curs següent, que, per cert, també va anar a les vitrines del Camp Nou, ja amb Cruyff a la banqueta.

XIFRES QUE ESPANTEN

33
anys
feia que el Barça no començava la lliga amb un balanç tan pobre després de 10 jornades.

KOEMAN

6
vegades
ha començat perdent, en 10 partits. N’ha perdut quatre i n’ha empatat dos.
4
punts
ha sumat, de 15 possibles, en els primers cinc partits fora de casa en la lliga.
“Remuntar 12 punts a un equip com l’Atlético de Madrid és moltíssim”

Dembélé serà baixa dues setmanes

Per si no n’hi havia prou, un altre futbolista del FC Barcelona se suma al grup de lesionats. Ousmane Dembélé es va fer una elongació als isquiotibials de la cuixa dreta durant el partit de dissabte a la nit contra el Cadis i serà baixa per un període de dues setmanes. El davanter francès, que contra el Cadis va jugar només els 45 minuts de la segona part, no podrà disputar, doncs, el partit de dimarts que ve contra el Juventus al Camp Nou, en què el Barça es juga ser el primer del seu grup en la Champions League, a més de les visites del Llevant, la Real Sociedad i el València a l’estadi blaugrana en les tres pròximes jornades de lliga.

Dembélé, que no va participar en la sessió de recuperació d’ahir al matí, s’afegeix a Gerard Piqué, Sergi Roberto, Ansu Fati i Samuel Umtiti en la llista de jugadors amb els quals no pot comptar Ronald Koeman. La lesió, que és la novena des que va arribar al FC Barcelona, la temporada 2017/18, arriba en un moment en què l’internacional per França semblava haver recuperat la confiança.

Messi: quatre gols fora de casa el 2020

Una altra dada que esgarrifa són els gols que ha marcat Leo Messi fora de casa en la lliga durant el 2020. Si mirem aquesta temporada, només n’ha signat un en cinc partits. Va ser a Mendizorrotza, contra l’Alavés, i, això sí, va servir per empatar el partit (1-1). L’estadística, però, empitjora encara més si fixem la mirada en els que va marcar en la lliga del curs passat durant el 2020, perquè en van ser només tres: dos, una altra vegada, al camp de l’Alavés (0-5) i un a Mallorca (0-4), en el primer i l’últim partit de la represa estival de la competició. Quatre gols, en total, en tres dels 15 partits que ha disputat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)