El museu dels horrors
El penal de Lenglet contra el Cadis s’afegeix a una llarga llista d’errades individuals que han condemnat el Barça en molts partits aquesta temporada
S’ha queixat diversos cops que alguns dels gols rebuts són inadmissibles
Plou sobre mullat amb les errades incomprensibles que estan cometent els jugadors del FC Barcelona aquesta temporada i que l’estan condemnant en infinitat de partits. Malgrat les advertències de Ronald Koeman, que ja en els primers mesos de competició es lamentava que s’estaven encaixant gols absolutament anòmals i que això no li havia passat en cap altre equip, sembla que els jugadors, en especial alguns, no acaben d’escarmentar. Aquest Barça en reconstrucció té diverses mancances, però les pífies fetes per alguns futbolistes són impròpies d’un equip que vol aspirar a guanyar-ho tot. Sense aquests errors, el conjunt blaugrana no estaria tan allunyat de l’Atlético de Madrid en la lliga, no hauria hagut de remar tant per arribar a les semifinals de la copa del Rei, no hauria perdut la final de la supercopa d’Espanya i tampoc hauria quedat segon de grup en la Champions, fet que ha provocat un encreuament de més dificultat en els vuitens de final.
En aquest museu dels horrors, l’última peça és el penal del tot innecessari comès per Lenglet en el minut 88 en el partit contra el Cadis. Una acció precipitada, perquè, com va dir Koeman, no calia arriscar per anar a buscar aquella pilota per refusar-la sense tenir present que Sobrino se li podia avançar. Una errada més que s’afegeix a les moltes que ha fet el defensa francès aquesta temporada i que són del tot inexplicables si tenim en compte que Lenglet és d’aquells futbolistes perfeccionistes que es dediquen a analitzar en la privacitat de casa seva què han fet bé i què han fet malament en els partits que juguen. Del central segur i fiable que va arribar al Camp Nou, ja no en queda res. Ara se’l veu superat, ple de dubtes i mancat de concentració. Per això no és estrany que Koeman hagi anat perdent la confiança en ell. També ho va fer Quique Setién.
Massa cops ha quedat retratat Lenglet en aquest exercici. Va ser massa passerell en caure en el parany de Sergio Ramos en el clàssic, i Martínez Munuera, el mateix àrbitre que diumenge contra el Cadis, li va xiular penal. Contra els gaditans al Carranza, també va cometre una errada terrible en una nefasta cessió a Ter Stegen. Però és que en la Champions contra la Juventus al Camp Nou també va cometre un penal absurd per unes mans que va contribuir que el Barça perdés 0 a 3 i no pogués mantenir la primera plaça del seu grup. Diumenge pràcticament va marxar amb llàgrimes als ulls del Camp Nou, conscient que la seva errada havia enterrat l’oportunitat de reenganxar-se a la lluita pel títol de lliga.
Però no només Lenglet ha comès errades increïbles aquest curs. És injust personalitzar, perquè els problemes defensius són responsabilitat de la feina col·lectiva, però sí que hi ha errors individuals massa evidents. Per exemple, contra l’Alavés, Neto es va embolicar amb la pilota als peus després d’una cessió de Piqué i va regalar el gol a Luis Rioja, i Ter Stegen va regalar el gol a Carrasco contra l’Atlético de Madrid amb una sortida totalment desafortunada. Araujo, que amb la lesió de Piqué va haver d’ocupar el seu lloc i va complir amb escreix, tampoc s’escapa de les pífies i en el duel contra l’Eibar es va deixar pispar la cartera quan era l’últim home. Un gol en contra que va permetre als bascos marxar amb un punt del Camp Nou. I quant a penals absurds, tampoc ens podem oblidar del que va cometre Frenkie de Jong contra el Getafe.
Umtiti ha aconseguit superar els problemes físics per tenir més continuïtat, però això no significa que estigui al nivell exigible per jugar al Barça actualment. En la copa del Rei contra el Granada, va regalar el primer gol en la sortida de pilota des del darrere i, en el segon, Soldado li va guanyar l’esquena i la cursa abans de marcar. I en les semifinals contra el Sevilla, també surt en la fotografia dels dos gols. En el primer, Koundé marxa d’ell amb excessiva facilitat i, en el segon, trencava el fora de joc perquè estava mal col·locat.
A aquests errors, cal afegir-hi els que han estat causats per falta de concentració a l’hora de defensar les jugades d’estratègia dels equips rivals. El Sevilla, la Real Sociedad, el Cadis, el València, l’Athletic, el Betis i el PSG són els equips que se n’han aprofitat. I, per tant, no és estrany que el Barça rebi tants gols i que, per exemple, encadeni vuit partits encaixant.