Barça

Laporta serà avui president

El guanyador de les eleccions del 7 de març prendrà aquesta tarda possessió del càrrec després de tancar ahir l’aval de 124,6 milions d’euros gràcies a la generosa aportació de l’empresa d’energia verda Audax Renovables

Per fi. El Barça tindrà nou president aquesta tarda si no hi ha cap contratemps inesperat. A les sis ha de començar, sobre la gespa del Camp Nou, l’acte de presa de possessió de Joan Laporta i la seva junta directiva, en què hi haurà uns 300 convidats. Ha plogut des que Josep Maria Bartomeu va dimitir el 27 d’octubre de l’any passat. Tot s’ha portat al límit. La convocatòria de les eleccions per la comissió gestora, el posterior ajornament per la pandèmia i fins i tot la signatura de l’aval per la candidatura guanyadora en els comicis del 7 d’abril, lògic si es té en compte que la quantitat a avalar és de 124,6 milions d’euros, molt més que els 25,6 milions que el mateix Laporta va haver d’avalar l’any 2003 o els 50 que va haver d’avalar Sandro Rosell l’any 2010.

Fins al migdia d’ahir va estar negociant Laporta l’aval de 124,6 milions d’euros –el 15% del pressupost d’aquesta temporada, que és de 828 milions d’euros– que ha de presentar davant LaLiga per poder prendre possessió del càrrec avui, l’últim dia en què ho pot fer segons marca l’article 54 dels estatuts del club.

La consecució de l’aval ha estat pitjor que un part per a la candidatura Estimem el Barça. L’home encarregat d’estructurar-lo era Jaume Giró, que havia de ser el vicepresident econòmic de la nova junta, però dissabte es va comunicar la seva renúncia per qüestions professionals, tot i que el rerefons va ser la demanda de més quota de poder feta per Giró i la negativa de Laporta a accedir-hi.

L’exdirector general de la Fundació Bancària La Caixa havia estat l’encarregat de negociar amb el Banc Sabadell, que és l’entitat que ha prestat finalment l’aval a la nova junta directiva. L’entitat bancària, però, demanava unes garanties, un contraaval, als membres de la junta per poder respondre a unes possibles pèrdues d’aquests 124,6 milions d’euros. Sense Giró, la directiva quedava amb quinze membres que podien respondre per uns 50 milions d’euros amb el seu patrimoni. Restaven 74 milions que Giró, a través de JB Capital Markets, societat de Javier Botín, havia negociat amb un parell de fons d’inversió dels Estats Units, un dels quals Apollo Global Management. Aquests fons no demanen garanties per facilitar aquest contraaval, però sí uns elevats interessos, d’entre un 5% i un 7%, que feien que els membres de la junta directiva haguessin d’abonar entre sis i vuit milions d’euros per curs mentre el club presenti pèrdues, una quantitat inassumible per als directius.

Audax

Per evitar-ho, Laporta es va posar a treballar buscant nous directius, amb l’objectiu de no haver de recórrer a aquests fons d’inversió. Va rebre el vistiplau de Joan Soler, president del FC Vilafranca, i exmembre de la precandidatura de Jordi Farré, que formarà part de la nova directiva. I han estat uns quants més els oferiments a empresaris catalans els últims dies perquè entressin a formar part de la directiva blaugrana, que Laporta podia ampliar fins a sis membres més perquè els estatuts del club assenyalen que la junta ha d’estar formada per entre catorze i vint-i-un membres. L’oferiment més important va ser a José Elías, president de l’empresa d’energia verda Audax Renovables, que podia avalar la meitat dels 74 milions d’euros. Això sí, arriscant tants diners, Elías, que no pot ser directiu perquè no té els anys de soci necessaris per ser-ho, volia tenir poder en els òrgans de decisió del club i va proposar que el vicepresident de la seva empresa, Eduard Romeu, culer de pedra picada, fos el vicepresident econòmic del Barça. Les negociacions entre Laporta i Audax han estat complicades i llargues. Van estar prop de trencar-se, però finalment hi va haver acord ahir al migdia.

Una vegada assolit l’acord, els directius de la nova junta directiva del Barça van ser citats a signar l’aval davant notari en un despatx de l’avinguda Diagonal de Barcelona. També el van signar els representants d’Audax Renovables. I allà Laporta va esperar el vistiplau definitiu del Banc Sabadell.

Amb tot acordat i solucionat, l’aval arribarà aquest matí a la seu de LaLiga a Madrid, que tindrà unes hores per donar la seva conformitat. Serà l’últim pas abans que Laporta i la seva junta directiva prenguin possessió aquesta tarda sobre la gespa del Camp Nou. Als quinze membres de la llista que es van presentar a les eleccions, se sumaran cinc nous directius. Un serà Eduard Romeu. Els altres quatre, Joan Soler i tres més, han estat els encarregats de contraavalar els milions que faltaven fins a arribar als 74.

A partir de demà començaran els nomenaments dels executius. Ferran Reverter serà el CEO del club en substitució d’Òscar Grau; Mateu Alemany serà el director general de futbol; Àlex Barbany serà el director d’ingressos.

SUMA IMPORTANT

Restaven uns 74 milions per contraavalar i Audax n’aportarà la meitat

JUNTA AMPLIADA

No hi haurà contraaval de cap fons d’inversió i sí cinc nous directius
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)