Conjura per la copa
Després del desencís del clàssic, el Barça se centra ara exclusivament en la final de dissabte amb l’objectiu de guanyar el primer títol de l’era Koeman i amb el doblet al cap
Gerard Piqué embogit davant de la càmera de televisió en la celebració del seu gol de cap en el minut 94 que forçava la pròrroga contra el Sevilla, la nit boja viscuda a Los Cármenes en un partit en què el Barça perdia 2-0 en el minut 87 i que acabaria guanyant 3-5, el gol de Frenkie de Jong al camp de naps de Vallecas a deu minuts del final, els dos penals fallats davant Ramón Juan i aquell obús de Dembélé en la pròrroga per rescatar el Barça a Cornellà... Són moltes les imatges que ha deixat aquesta copa. Molta adrenalina consumida en quatre eliminatòries carregades de suspens abans del gran capítol final de dissabte. La Cartuja espera campió, i el Barça somia aixecar de nou un títol que ja ha guanyat trenta vegades.
El Barça canvia el xip aquesta setmana. Aparca la lliga provisionalment i ha enterrat el clàssic. Només copa. La gran final. Hi ha en joc el primer títol de l’era Koeman. La plantilla s’ha conjurat per guanyar aquesta copa després de la decepció viscuda el mes de gener en la supercopa precisament contra l’Athletic en aquest mateix estadi. Serà el quart cara a cara entre el Barça i l’Athletic aquesta temporada i la plantilla blaugrana no pensa en cap altra cosa que no sigui una victòria. Sense copa no hi ha doblet.
La derrota al Di Stéfano ha deixat ferida, perquè el Barça ha perdut una meravellosa oportunitat de robar el lideratge a l’Atlético i deixar el Real Madrid a cinc punts, però guanyar la copa reforçaria molt la confiança en el projecte de Koeman, i de retruc seria un plus d’energia moral importantíssim en aquest esprint final de lliga. També és un partit vital per a l’Athletic, i més després d’haver perdut fa uns dies contra la Real Sociedad (1-0) la primera de les dues finals de copa programades en aquest mes d’abril. Perdre dues finals en quinze dies seria el pitjor dels malsons per a un Marcelino que el 2019 ja va pispar el títol al Barça amb el València, també a Sevilla (1-2).
El factor Piqué
Gerard Piqué, autor d’un gol crucial en la remuntada contra el Sevilla al Camp Nou en les semifinals, vol ser el reforç de luxe per a aquesta final de copa. El central català va viatjar a Madrid per fer pinya amb el grup, però finalment no es va infiltrar mèdicament per jugar el clàssic pensant precisament en la final de copa. Diumenge l’equip va tenir dia de descans i ell va anar a la ciutat esportiva Joan Gamper a entrenar-se de manera individual. No es vol perdre la cita, i aquesta vegada sí que forçarà. Yeray i Yuri seran dubte fins a última hora en l’Athletic. Tots dos defenses continuen amb molèsties musculars a la cama dreta i estan entre cotó fluix. Qui es perdrà segur el partit és Peru Nolaskoain, lesionat al turmell dret.
El Barça afronta aquesta final amb fam de venjança. No només per l’últim precedent de la supercopa i la famosa trompeta d’Asier Villalibre, sinó també perquè l’Athletic va eliminar els blaugrana, aleshores amb Quique Setién, en l’anterior edició de la copa (1-0, a San Mamés a partit únic). L’Athletic arriba a la cita en un mal moment anímic, amb una ratxa negativa de sis partits seguits sense guanyar (no ho fa des del 7 de març contra el Granada, 2-1) i sembla que l’empenta de l’arribada de Marcelino ha perdut el seu efecte efervescent.
Contra l’Athletic, 4-3-3
Ronald Koeman donarà demà dia de descans a la plantilla. L’equip volarà divendres al matí cap a Sevilla i a la tarda (18 h) s’entrenarà al mateix escenari del partit. Marcelino, en canvi, només ha concedit festa a l’equip diumenge, l’endemà de la final. Marcelino García Toral s’abraçarà de nou al seu innegociable 4-4-2, però Koeman podria variar el seu plantejament tàctic dels últims partits si s’ha de jutjar pel que ha fet en els tres precedents contra l’Athletic aquesta temporada. Tant en els dos partits de lliga com en la final de la supercopa, l’holandès ha jugat amb un 4-3-3 contra els bascos, amb premi en el campionat estatal (2-3 a San Mamés i 2-1 al Camp Nou) i derrota en la supercopa (2-3). Contra el Valladolid i contra el Real Madrid va començar el partit amb un 3-4-3 i un 3-5-2, respectivament, i després de la mitja part va passar a defensa de quatre, amb un 4-3-3, i l’equip va millorar. El canvi tàctic seria la millor notícia per a Antoine Griezmann.
1
copa
Marcelino [VCF, el 2019]
2
copes
[Ajax i València] Ronald
30
trofeus
del Barça. Rei de copes
Messi, Piqué i Sergio busquen la setena
Leo Messi, Gerard Piqué i Sergio Busquets han guanyat la copa sis vegades: 2009, 2012, 2015, 2016, 2017 i 2018. Els tres capitans estan en disposició de guanyar dissabte el seu setè trofeu i igualar d’aquesta manera Agustín, Piru, Gainza, mític jugador de l’Athletic de la dècada dels quaranta i cinquanta. Gainza va aixecar els trofeus del 1943, 1944, 1945, 1950, 1955, 1956 i 1958, aleshores conegut amb el nom de copa del Generalísimo. Messi, Piqué i Sergio volen treure’s l’espina de la final perduda el 2019.
Dani García posa el Barça com a favorit
Dani García ha estat el primer protagonista a parlar de la final de dissabte. El jugador de l’Athletic va comparèixer ahir en roda de premsa i admet que la final contra el Barça els ofereix la possibilitat de redimir-se després del desencís contra la Real: “Els favorits són ells, perquè són el Barça i tenen més pressió, però la nostra il·lusió és el doble que la seva.” “Ens deixarem la pell al camp per la nostra afició.” “Després de perdre contra la Real vaig sortir al carrer amb gorra i ulleres fosques i vaig veure que estava fent el ridícul. La nostra gent ens va donar ànims, i això et fa estar orgullós de ser de l’Athletic.”