El protagonista
Frenkie de Jong
Una final per emmarcar
Frenkie de Jong reclamava abandonar la posició de central, conscient que jugant al darrere estava limitat i l’equip no podia aprofitar totes les seves qualitats. Sacrificat, va acceptar la decisió de Ronald Koeman quan el va utilitzar com un dels tres centrals en el sistema 3-5-2 per garantir una bona sortida de pilota des del darrere. No va desentonar, ni molt menys, jugant a la rereguarda, però De Jong és migcampista. La seva posició és a la zona ampla, on està molt més còmode i on pot ser més útil. I, si pot ser, actuant amb llibertat per sorprendre, movent-se per totes les zones del camp, sent indetectable per als rivals i un tresor per al seu equip. La seva final de copa va ser per emmarcar. Una delícia. Koeman va mantenir el sistema amb tres centrals, però per segon partit consecutiu va decidir que el seu compatriota jugués al mig del camp i Mingueza, Piqué i Lenglet formessin el trio de centrals.
Va ser un encert absolut perquè De Jong es va convertir en un dels grans protagonistes ahir a la nit a l’estadi de La Cartuja i l’equip no només es va trobar molt còmode, sinó que tots els implicats van certificar un magnífic partit. En especial De Jong, que estrena el seu palmarès de títols amb el FC Barcelona en la seva segona temporada. L’holandès va estar a punt d’obrir la llauna en el minut 5 de partit però es va topar amb el pal després d’una bona jugada en què Busquets va enviar una passada llarga cap a Messi dins de l’àrea de l’Athletic, aquest va cedir-la enrere cap a De Jong però el seu xut ras va anar a la fusta. En la copa, l’equip blaugrana ha enviat fins a cinc pilotes al pal –Rayo, Granada i Athletic– i en totes les competicions la xifra ja s’enfila fins als 32.
De Jong va servir l’assistència perquè Griezmann fes el primer gol després d’una bona jugada de l’equip. Des de la banda dreta, com un extrem, va servir-li el gol perquè el francès, que també va guanyar la seva primera copa, superés Unai Simón. En el segon gol, seria ell qui remataria a la xarxa després d’una centrada des de l’esquerra de Jordi Alba. Rematada de cap anticipant-se als centrals de l’Athletic, que no el van venir veure, sorprenent des del darrere, com sol fer. De Jong també intervindria en el tercer gol, assistint Leo Messi, que ahir va disputar la seva desena final, les mateixes que Sergio Busquets.
Malgrat la seva polivalència, el futur de De Jong en el Barça s’ha de basar a consolidar-se en el centre del camp. Oblidada la seva primera temporada, en què no va acabar de trobar-se còmode perquè va haver de conviure amb dos tècnics, Valverde i Setién, que no van saber trobar-li la seva millor posició, en aquesta temporada Koeman va confiar en ell des del primer moment i mai n’ha dubtat, però cap al mes de novembre li va exigir que fes un pas endavant i que assumís un rol de líder que encara no havia mostrat. I De Jong ho va fer perquè no només defuig la seva responsabilitat, sinó que sap que és un dels escollits per liderar el Barça del futur. Quan es va dir d’ell que era un fitxatge estratègic no va ser per casualitat.
El salt que ha fet aquesta temporada és indiscutible. Ha participat en 37 partits i ha marcat set gols, quan en l’última temporada només n’havia fet dos. Pel que fa a les assistències, també n’ha fet el doble que en el seu primer any. Ja n’ha fet sis. En la final de la copa va marcar i va assistir i va demostrar que el seu futbol és imprescindible per a l’equip perquè no només respecta l’ADN del club, sinó que també li ofereix moltes més prestacions.
Notícies relacionades
Notícies
Diumenge,17 novembre 2024