Els sous diferits seran considerats pèrdues del curs
Economia. Les pèrdues podrien arribar fins als 400 milions d’euros, però la junta vol fer net i creu que els 70 milions en salaris ajornats s’han originat aquest curs
La junta directiva de Joan Laporta continua esperant els resultats de l’auditoria que va encarregar per saber la situació econòmica exacta del club. Les conclusions seran exposades en una assemblea de compromissaris que s’ha de celebrar abans del 30 de juny. També treballen, la directiva i el CEO, Ferran Reverter, en les catorze carpetes que els va traspassar la junta gestora presidida per Tusquets. I entre carpetes i dades que ja se saben de l’auditoria la junta directiva preveu unes pèrdues de prop de 400 milions d’euros per a aquesta temporada. Res a veure amb els números que va presentar l’expresident Josep Maria Bartomeu abans de plegar, quan va anunciar un pressupost de 828 milions d’euros amb una previsió d’un milió de benefici.
Què ha passat? Per què tanta diferència? Expliquen des del club que quan van arribar ja hi havia uns 170 milions d’euros de desviació del pressupost. No es compliran les previsions d’ingressos per entrada per públic, que eren de més de 50 milions d’euros. Tampoc els previstos per les visites a l’estadi, al Museu, per venda de samarretes i altres productes de marxandatge. També penalitza l’eliminació del primer equip en els vuitens de final de la Champions, ja que en el pressupost sempre es preveu arribar fins als quarts de final de la competició.
A més, la directiva té decidit fer net aquesta temporada. Això vol dir, per exemple, que els més de 70 milions en salaris d’esportistes, que es van diferir per ser pagats en quatre anys com a conseqüència dels problemes econòmics derivats de la pandèmia de la Covid-19, seran comptats tots com a pèrdues d’aquesta temporada. Creuen que aquesta operació s’ha originat aquest curs i ha de ser comptabilitzada ara. En aquest sentit, la directiva ha trobat sorpreses desagradables en molts contractes, com ara clàusules ridícules perquè es cobrin segur una sèrie de variables i indemnitzacions que s’han de pagar a alguns futbolistes quan queden lliures. També expliquen que hi ha contractes progressius que creixen molt i es multipliquen en els últims anys del compromís, sobretot a partir de la temporada vinent, curiosament coincidint en el que havia de ser el final del mandat de Bartomeu. Una bona part d’aquestes quantitats multiplicades en els últims anys de contracte són conseqüència, reconeixen, de la negociació que es va fer amb els jugadors per ajornar salaris i que va portar unes quantes ampliacions de contracte. Expliquen també que han pogut comprovar com es recomanava, o obligava, a alguns esportistes canviar de representant.
Amb quasi 400 milions de pèrdues i un deute disparat, la creació de la Superlliga era aigua beneïda per a les arques blaugrana. El Barça hauria rebut 350 milions d’euros d’entrada, que haurien estat destinats a eixugar les pèrdues i el deute. A més, s’assegurava un mínim de 350 milions d’euros d’ingressos per temporada. El club continua en l’empresa que es va crear per organitzar la competició esperant negociacions futures amb la UEFA i també una millor organització de la Superlliga, sabedor que la penalització per abandonar és de 300 milions i que el Barça sempre té una clàusula per la qual pot marxar si l’assemblea de compromissaris no aprova la seva participació.
Per mirar de millorar la situació econòmica, la junta també estudia les ofertes per vendre un 49% de Barça Corporate. Hi ha propostes que superen els 200 milions d’euros. De moment, la junta prefereix no vendre aquests actius, com a mínim en grup, i no descarta que no es prengui cap decisió fins a la temporada vinent.