Retrobament
Memphis i De Jong van triomfar la temporada que van coincidir en el PSV i esperen repetir-ho ara en el Barça
Depay continua en ratxa i Luuk tornarà a Sevilla, on es va anar guanyar l’estima de l’afició amb el temps
“Tinc una bona relació amb Memphis; el conec del PSV i de l’equip nacional. Sempre he tingut una bona connexió amb ell i espero fer-ho també en el Barça”, assenyalava Luuk De Jong als mitjans del club. La seva és una història de retrobament quan, possiblement, cap dels dos s’hauria imaginat que coincidiren en el Barça i, a més a més, entrenats per Ronald Koeman, un tècnic que els ha marcat la carrera: a Depay, per haver-lo fet jugar d’atacant pel centre amb Holanda i haver insistit en el seu fitxatge pel Barça i a De Jong, perquè l’ha reclamat en l’últim moment perquè se sumi al seu projecte, quan pràcticament ho tenia tot tancat per tornar al PSV.
Precisament, va ser en aquest equip holandès, en què Koeman també és una llegenda, on tots dos van coincidir la temporada 2014-2015. Va ser un campionat fantàstic per a ells: es van alçar amb el títol de lliga, trencant l’hegemonia de l’Ajax, que feia quatre lligues consecutives que guanyava, i es van erigint com els grans protagonistes de l’equip que, curiosament, entrenava un altre exjugador blaugrana il·lustre, Phillip Cocu. De Jong va fer 20 gols en la lliga, 4 en l’Europa League i 2 en la copa mentre que Depay en va marcar 22 en la Eredivisie i 6 en l’Europa League.
No tindrien continuïtat perquè Memphis, l’any següent, provaria l’aventura anglesa i De Jong es quedaria a Holanda fent gols i rebent reconeixements. Va formar part de l’onze ideal de l’Eredivisie en dues temporades consecutives: la 2017-18 i la 2018-19. Fins que el va cridar el Sevilla. Ara, tots dos intentaran rememorar aquella bona entesa al Camp Nou. L’equip blaugrana ha perdut gol amb la marxa de Leo Messi i Antoine Griezmann i se’ls necessitarà moltíssim. Depay ja ha demostrat del que és capaç i amb el bon joc i els gols, dos en tres partits, s’ha guanyat l’afició del Barça, que l’ha adoptat com un dels nous ídols. El club també està fent passos per convertir-lo en un dels futbolistes de referència en tots els àmbits. El davanter està en ratxa i amb la selecció holandesa va fer un doblet en l’últim partit. “Depay ha estat el millor”, va assegurar el seleccionador Louis Van Gaal al final del duel contra Montenegro.
Luuk De Jong, per contra, desperta molts més recels i li tocarà canviar aquesta visió de la gent amb gols i bon joc. El seu fitxatge in extremis i el fet de ser el tercer davanter en el Sevilla fa que hi hagi molts interrogants al seu voltant. Li tocarà treballar de valent per capgirar aquesta sensació que existeix sobre la idoneïtat de la seva arribada. Però hi està acostumat perquè també li va tocar fer-ho en el Sevilla, en què, gràcies a la seva professionalitat i simpatia, de mica en mica, es va anar guanyant l’estima de l’afició sevillista, que durant força temps el va qüestionar de valent. Els seus dos gols en la final de l’última Europa League, però, el devien ajudar.
No deixa un mal record l’holandès a la capital andalusa, on va arribar amb moltes ganes d’adaptar-se ràpidament. No feia ni un mes que era a Sevilla i ja entenia el castellà, perquè va tenir un professor des del primer dia. La facilitat dels holandesos amb els idiomes hi va fer la resta. Parlant aviat el castellà, no va tardar tampoc a portar-se bé amb els argentins de l’equip, i va ser un dels que va estar en la famosa barbacoa en temps de pandèmia. En general, però, es portava bé amb tothom perquè era un futbolista compromès amb el grup i que no va alçar mai la veu encara que no jugués tot el que creia que havia de fer-ho. En aquest aspecte, és un gran professional.
En el Barça tampoc està previst que tingui un rol principal, però les absències d’Ansu Fati i Agüero li donaran protagonisme els propers partits. Sense anar més lluny, Luuk De Jong tornarà en la propera jornada a Sevilla, on molt possiblement comenci de titular al costat de Memphis i Braithwaite sempre que Koeman no vulgui un altre perfil més d’extrem; en aquest cas, qui tindria més opcions seria Yusuf Demir. El tècnic del Barça reclamava un davanter diferent per al seu Barça, i Luuk De Jong ho és. Encarna a la perfecció el que, uns anys enrere, s’anomenava pla B, un davanter d’àrea, que vagi bé de cap i que es pugui incrustar entre els dos centrals rivals esperant una centrada per rematar-la de cap o bé quedar-se com a referència per descarregar pilotes per als de segona línia. Vaja, el que li toca fer a Piqué els minuts finals quan van maldades. Ara, aquest rol serà per a De Jong.
L’holandès espera tenir una adaptació fàcil en el Barça perquè coneix bé Memphis, De Jong, Koeman i Ter Stegen. Molt amant de l’NFL, si vol, també podrà aprofitar per seguir algun dels partits dels Barcelona Dragons. I és que la família del nou jugador del Barça són grans amants de l’esport: el seu germà Siem De Jong també és futbolista i els seus pares van ser professionals del voleibol.
54
gols
van fer en la 14/15
El Kun Agüero treballa de valent
El Kun Agüero segueix treballant a la ciutat esportiva en la recuperació de la lesió. El davanter argentí no està previst que pugui tornar als terrenys de joc fins a finals d’octubre, però espera fer-ho en perfectes condicions i acabar amb els problemes físics. Agüero té una lesió tendinosa al bessó intern de la cama dreta. Una lesió que van confirmar les proves fetes al jugador a principi d’agost. En una conversa amb l’streamer Ibai Llanos, Agüero va explicar que el club li va proposar lluir el dorsal 10, però que ho va refusar. També que en el Barça s’arriba mitja hora abans de l’entrenament i en el City era una hora i mitja.