El protagonista

Frenkie de Jong

Centenari pèssim

Frenkie de Jong va jugar a Da Luz el seu partit oficial número 100 amb el Barça. No el recordarà amb alegria. Segur. El Barça va tornar a naufragar a Lisboa, al mateix estadi on catorze mesos enrere havia escrit un dels capítols més foscos de la seva història amb aquell infaust 2-8 contra el Bayern que encara continua fresc en la memòria. Estadi maleït.

De Jong va ser víctima ahir de la seva versatilitat i víctima també d’una mala decisió tàctica de Koeman des de la banqueta. Ronald va desactivar Frenkie. Fins al minut 32 de partit, De Jong havia estat el millor futbolista del Barça damunt la gespa actuant al mig del camp i quan Koeman el va ressituar com a tercer central va errar de ple. El tècnic del Barça va substituir Piqué per evitar una expulsió del central català, que tenia una groga des del minut 11 i que s’havia jugat la segona pocs minuts abans, però situar De Jong a l’eix va provocar perdre en atac l’home que havia trepitjat àrea amb més criteri i l’enllaç amb els davanters. La decisió de canviar Piqué va ser encertada, però moure Frenkie de posició va ser un error. El canvi natural hauria estat fer entrar Mingueza i no Gavi.

Fins al moment de la decisió, Frenkie havia participat en totes les accions ofensives de l’equip. Havia donat el gol fet a Luuk de Jong en el minut 10 amb una passada de la mort que el seu compatriota va malbaratar incomprensiblement, una ocasió que un davanter que vesteix la samarreta del Barça no es pot permetre fallar. En el minut 26 havia assistit Memphis amb una passada en diagonal i en profunditat també boníssima, que Depay tampoc va resoldre amb encert. En el minut 29 va baixar una pilota amb el cap també molt bona dins l’àrea i Luuk de Jong tampoc va acceptar el regal i va tornar a xutar fora. Sempre Frenkie. Tot passava per ell. L’únic futbolista del Barça capaç de posar llum en atac. Fins i tot va provar el xut a porteria (27’) però la seva rematada va ser refusada per un defensor del Benfica a córner.

Amb el canvi de posició, el Barça va perdre el factor sorpresa de Frenkie. Fins aleshores havia estat indetectable per a la defensa del Benfica. Venia de descansar contra el Llevant per sanció i venia mentalment i físicament fresc, però la decisió tàctica no va ser correcta. “Ha estat una nit difícil per a nosaltres. Hem començat la fase de grups molt malament, perdent els dos primers partits, però encara tinc confiança que ens puguem classificar. Cal estar units com a equip i treballar junts”, explicava als micròfons de Movistar Liga de Campeones en el postpartit.