Desgavell
El CEO del Barça, Ferran Reverter, explica les conclusions de l’informe i torna a presentar un escenari econòmic del club desastrós, fruit d’una gestió nefasta, irresponsable i plena d’improvisacions per part de la junta de Bartomeu
Està convençut que ho redreçaran aviat
S’haurà d’esperar al resultat del forensic –investigació interna d’irregularitats i fraus– per saber si durant el mandat de Josep Maria Bartomeu es van cometre irregularitats prou greus perquè suposin exigir responsabilitats de tipus penal, civil o patrimonial als anteriors gestors del club. Això no ho ha resolt la due diligence presentada ahir i encarregada per la directiva actual per tenir una fotografia real de com estava i què s’havia fet en el club fins al mes de març passat. Com ja era de preveure, el resultat és esfereïdor. La magnitud de la tragèdia no va ser una sorpresa perquè, a grosso modo, les xifres globals ja se sabien, però sí que l’explicació més detallada d’alguns aspectes de com s’estava gestionant el club fa posar els pèls de punta. El primer que sorprèn, tal com va revelar el CEO del Barça, Ferran Reverter, és que hagi costat Déu i ajuda trobar tota la documentació perquè molts correus s’havien esborrat i l’anterior junta treballava amb portàtils personals, i això havia dificultat molt l’obtenció d’informació.
Però malgrat tot, la due dillegence deixa una fotografia angoixant de l’economia del club. El panorama és desolador, i així ho va transmetre Reverter en la seva explicació inicial. “Què ens vam trobar al mes de març quan vam arribar? Ens vam trobar un patrimoni net negatiu, que conduïa a una situació de fallida econòmica. Ens vam trobar un deute de 1.350 milions d’euros que ha comportat una necessitat de refinançament urgent. Ens vam trobar incompliment amb bancs i sense flux de caixa que ens impedia operar. A l’abril no podíem pagar nòmines. Ens vam trobar instal·lacions deteriorades. Ens vam trobar un projecte Espai Barça infravalorat i amb greus mancances, mal dimensionat amb diners i temps. Ens vam trobar una manca de governança i de control, un club aturat”, va dir. Resumint, si el Barça hagués estat una SAD hauria estat en causa de dissolució. Així de clar.
Fins aquí s’hi ha arribat, segons Reverter, per múltiples motius, entre els quals per un creixement desmesurat de la massa salarial, les despeses financeres i les de gestió, i també l’impacte de la Covid, que en cap cas ha estat el gran problema del club per presentar xifres tan nefastes, perquè suposen només 108 milions, i el tancament ha estat amb unes pèrdues de 481. El CEO del Barça té molt clar que la responsabilitat cal buscar-la en la gestió negligent de l’anterior junta directiva. “Hi ha una gestió nefasta. Nefasta perquè no hi havia cap tipus de planificació. Era improvisació total. Ens vam llançar a l’Espai Barça, la inversió més important de la història, i es van comprar jugadors de manera esbojarrada alhora.”
El descontrol era tan absolut que es feien fitxatges sense saber si es podien pagar. I va posar l’exemple de Griezmann. “La mateixa nit que el van fitxar van veure que no hi havia diners, i aquella nit es va buscar un fons per fer un factoring, que té comissions d’obertura. L’operació Coutinho, que costa 120 milions, acaba costant-ne 16,6 més de costos financers. Compraven jugadors sense saber si els podien pagar”, va assenyalar. Precisament, l’alça dels costos financers és un dels mals que té el Barça actualment perquè estan disparats. “Durant dos anys i mig tot el que es va fer va ser a crèdit. Per això hi ha un increment del deute financer de 514 milions.”
Les operacions de Cillessen-Neto i Arthur-Pjanic també estaven fetes amb la intenció de poder obtenir un benefici en el moment per tancar en positiu però anant fent més grossa la motxilla del deute. “Sense els impactes no recurrents, en els últims cinc anys ja es perdien diners”, va deixar clar el CEO. A més, Reverter va assegurar que aquest increment del deute es va fer sense passar per l’assemblea. Ells l’han refinançat i l’han passat de curt a llarg a un interès de l’1,98%. “Molts clubs em demanen com ho hem aconseguit.” Les despeses de gestió han crescut, segons va explicar, per estructures duplicades i per tenir una estructura de proveïdors sobredimensionada feta per esquivar els controls interns.
Malgrat el desastre, Reverter va voler presumir de la feina feta en aquests primers mesos i de la credibilitat que el seu pla de viabilitat ha tingut entre els inversors. “La marca Barça és el gran actiu per sortir d’una situació crítica. Vam anar a buscar 500 milions d’euros aquest estiu i ens en van oferir 900”, va destacar. I tocarà també augmentar els ingressos, i sense la força de Messi.
Però tot i això, Reverter està convençut que se’n sortiran descartant per complet, perquè així ho diu la junta directiva, qualsevol derrama entre els socis o pensant a convertir el FC Barcelona en una SAD. “El camí cap a la viabilitat és complicat, però estem convençuts de poder fer-ho”, va afirmar.
Confirma que s’ha pagat a periodistes
Ferran Reverter va confirmar que la Due Diligence ha revelat pagaments a periodistes. “Hi ha hagut pagaments a periodistes, tant des del club com des de la confederació de penyes hi ha hagut pagaments a periodistes. Com que n’hi ha factures entenem que estan justificats.” ,va dir. El CEO del Barça, això sí, no va voler donar cap nom concret.
Confirma que s’ha pagat a periodistes
Ferran Reverter va confirmar que la due diligence ha revelat pagaments a periodistes. “Hi ha hagut pagaments a periodistes; tant des del club com des de la confederació de penyes hi ha hagut pagaments a periodistes. Com que n’hi ha factures entenem que estan justificats”, va dir. El CEO del Barça, això sí, no va voler donar cap nom concret.