Dest perdona i el Madrid no

El Barça perd el clàssic contra un Madrid més efectiu i els blancs s’allunyen cinc punts en la classificació

Sergiño Dest falla un gol cantat que hauria pogut canviar el partit i Alaba castiga amb un golàs

El gol d’Agüero arriba massa tard

Barça 1 Real Madrid 2

GOLS:0-1 (31’) Alaba. 0-2 (93’) Lucas Vázquez. 1-2 (96’) Agüero.ÀRBITRE:Sánchez Martínez (col·legi murcià).Targetes grogues:A Piqué i Mendy.Targetes vermelles:Cap.PÚBLIC:86.422 espectadors al Camp Nou.INCIDÈNCIES:El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va ser present a la llotja d’honor. BARÇA: Ter Stegen Mingueza
Coutinho (46’) Piqué
Eric Garcia Jordi Alba Frenkie de Jong
Sergi Roberto (77’) Busquets Gavi
Luuk de Jong (85’) Dest Memphis Ansu Fati
Agüero (74’)
RESTA DE CONVOCATS: Neto, Iñaki Peña, Balde, Lenglet, Umtiti, Riqui Puig, Demir, Nico.
Asensio (87’)
RESTA DE CONVOCATS: Lunin, Luis López, Vallejo, Nacho, Hazard, Marcelo, Mariano, Camavinga, Antonio Blanco.

El dia del Wanda Gerard Piqué va dir una frase que molts de vostès recordaran: “Podríem estar jugant tres hores i no marcaríem cap gol.” Les valoracions en calent després d’una derrota sempre convé agafar-les amb pinces, però aquesta frase en concret il·lustra bé una de les grans mancances de l’era post Messi. El Barça ha perdut gol. És una realitat. Si Ansu no apareix, aquest Barça mossega més aviat poc. Va quedar palès contra el Granada, el Cadis, el Benfica, l’Atlético, el Dinamo de Kíev i també ahir en el clàssic. La desfeta contra el Bayern de Munic és un capítol a banda i s’ha d’analitzar des d’una altra òptica, perquè ara mateix aquest Bayern juga a una altra cosa. El dia del Dinamo, sort en va tenir el Barça del gol de Piqué. Igual que el dia del Granada, amb el gol d’Araujo. Les torres rescatant punts. Contra el Madrid el gol va arribar en el minut 96. Massa tard. El clàssic ja estava mort.

A aquest Barça li costa Déu i ajuda generar perill. No és exclusivament un problema de punteria dels davanters. És sobretot un problema de creació. Falten recursos. La centrada a l’olla s’ha convertit en molts partits d’aquesta temporada en l’únic argument ofensiu, i no sempre sonarà la flauta, perquè el Barça mai ha estat poderós en el joc aeri i, sobretot, perquè mai ha jugat a això. El Barça no en sap. Koeman va recomanar el fitxatge de Luuk de Jong per a aquest tipus de situacions i el Camp Nou sembla que ja li ha posat la creu. Lent i erràtic. Expert en malbaratar oportunitats de gol i desesperar el culer. Ahir va tenir cinc minutets. Agrada més un perfil com el de Memphis, però preocupa la seva irregularitat. Preocupava a Lió i comença a inquietar a Barcelona. No marca en una acció amb la pilota en moviment des del mes d’agost. Els últims dos gols, contra el València i el Llevant, van ser penal. Ansu és la llum, però Lucas, Militão i Alaba li van guanyar ahir clarament la partida. Molt vigilat i poc desequilibri.

La millor oportunitat de gol del Barça en el clàssic va arribar de les botes de Sergiño Dest. Memphis va fer una bona acció per l’esquerra, va posar la pilota a l’àrea, Ansu no va poder-la controlar i per darrere va arribar Dest, que tot sol des del punt de penal, i amb Courtois absolutament venut, va enviar la pilota als núvols (24’). Allà el Barça va perdre el clàssic. Són jugades que decideixen un partit. I aquí és quan les paraules de Koeman agafen força. El neerlandès fa setmanes que lamenta la falta d’encert dels seus futbolistes en els metres finals. No deu haver passat una bona nit. La rematada de Dest a fora és d’aquelles que a molts culers se’ls haurà repetit en bucle una vegada i una altra. Tampoc a Dest li haurà estat fàcil agafar el son. Capaç d’enviar la pilota a l’escaire amb els Estats Units en el partit contra Costa Rica de fa uns dies i capaç del pitjor ahir contra el Madrid. Dest ja venia de fallar un gol cantat contra el Dinamo, amb una rematada de cap a un pam de la porteria que també va marxar alta. El Barça reclama amb urgència el retorn de Dembélé en aquesta posició.

Contrasta la feblesa del Barça a les àrees amb la contundència del Madrid. Primera arribada a l’àrea i bingo. Golàs d’Alaba (31’) i premi per a Florentino. El canvi Alaba-Ramos li dona un clàssic. L’austríac va pispar la pilota a Memphis en la pròpia àrea i va activar el contraatac del Madrid. Mingueza va fallar no frenant Vinicius amb falta i aquest va fer un canvi de joc per a Rodrygo, que va controlar, va conduir i va acabar assistint de nou per a Alaba, que s’havia incorporat a l’atac. La definició de l’ex del Bayern ja és una altra història. Xut brutal. Alaba destaca pel seu colpeig a pilota aturada, però la rematada d’ahir va ser digna del millor rematador. Xut duríssim i col·locat. Impossible per a Ter Stegen. Koeman va advertir en la prèvia del perill de les contres del Madrid, i dit i fet.

Piqué hauria pogut empatar a la sortida d’un córner abans del descans, però la seva rematada de cap va marxar fregant el pal.

Els canvis de Koeman al descans tampoc van aportar res. L’entrada de Coutinho, menys. Courtois va viure relativament tranquil. Benzema va perdonar en un parell d’aproximacions. Si el Barça no va dir adeu abans al clàssic va ser perquè aquest Madrid no té la voracitat del Bayern i perquè no té un jugador com Lewandowski. Va ser un clàssic de perfil baix. Més color a la grada que a la gespa.

El Barça va arribar viu al temps afegit i l’empenta del Camp Nou va fer pensar en algun moment en el miracle, però l’acció del minut 93 va eliminar qualsevol esperança. Piqué va reclamar penal a l’àrea del Madrid, Sánchez Martínez va deixar continuar el joc i l’equip d’Ancelotti va tornar a matar en la transició. Lucas va enviar la pilota per a Asensio, el mallorquí va conduir i va acabar xutant, però Ter Stegen es va lluir. El refús, però, el va caçar el mateix Lucas Vázquez, que va marcar a porteria buida. Malament Eric Garcia, perquè va dimitir de l’acció massa aviat, es va adormir i Lucas se li va anticipar. L’acció fa encara més mal, perquè després el Barça va acabar trobant el gol en el minut 96. Dest va fer una centrada i el Kun Agüero, que havia entrat feia pocs minuts, va rematar de primeres al fons de la xarxa. Allò que ha fet tota la vida i que amb 33 anys sembla que encara conserva: l’instint. Si el físic l’acompanya, pot acabar sent útil aquesta temporada. Ja es veurà. Aquest és un altre enigma que el temps resoldrà.

Quart clàssic consecutiu que guanya el Madrid i el cinquè en els últims sis. El Barça hauria pogut posar-se al davant en la classificació, però ara el Madrid es distancia cinc punts. Frustració.

LA FIGURA

Alaba va ser el millor, pel gol i per la solidesa; Florentino riu i Sergio Ramos no

ANSU FATI

Ansu no va tenir l’efervescència d’altres dies. Ben vigilat per Lucas, Militão i Alaba

VINICIUS

El brasiler va oferir detalls de qualitat, però va tornar a pecar de determinació

MINUT A MINUT

20’ Vinicius entra a l’àrea i espera que Mingueza l’atropelli per darrere, però no cau en el parany i frena abans. No hi ha penal.
24’ Dest perdona. Tot sol dins l’àrea envia la pilota als núvols amb Courtois venut. Errada greu.
28’ Xut de Benzema al lateral de la xarxa.
30’ Xut llunyà de Memphis molt desviat.
31’ Gol d’Alaba. L’austríac recupera la pilota en l’àrea pròpia i activa la transició. Vinicius cedeix per a Rodrygo i aquest assisteix Alaba, que s’havia incorporat a l’atac i supera Ter Stegen amb un gran xut creuat.
34’ Córner de Memphis i rematada de Piqué amb el cap que marxa fregant el pal.
44’ Rematada d’Ansu des de dins de l’àrea bloquejada per Alaba.
48’ Xut d’Ansu fàcil per a Courtois.
54’ Xut de Mendy a les mans de Ter Stegen.
57’ Mans de Kroos dins l’àrea, però Sánchez Martínez assenyala falta prèvia de De Jong.
61’ Xut mossegat i massa centrat de Benzema i l’atrapa Ter Stegen.
71’ Perdona Benzema. La centrada de Mendy li queda enrere i el francès no pot connectar la rematada.
72’ Xut de Dest per damunt del travesser.
93’ Gol de Lucas Vázquez. Piqué reclama penal, el Madrid construeix la contra, Asensio xuta, rebutja Ter Stegen, Eric s’adorm i Lucas recull el refús i marca a porteria buida.
96’ Gol del Kun Agüero. Centrada de Sergiño Dest i rematada al primer toc de l’argentí al fons de la xarxa.