Barça

En mans de Xavi

El nou tècnic del Barça congrega prop de 10.000 persones al Camp Nou i desperta la il·lusió entre el barcelonisme, mancat a hores d’ara de bones notícies

Admet que no arriba en el millor moment de l’entitat i promet que imposarà normes i recuperarà l’estil de joc per reconstruir l’equip

Dilluns al migdia. Dia feiner. Als voltants del Camp Nou, però, hi ha molt moviment de persones. I no és dia de partit. De mica en mica, però, la gent va peregrinant cap al temple blaugrana. L’obertura de portes era a les 11.30 i els més matiners no fallen. Volen agafar la millor localitat per donar la benvinguda a Xavi Hernández, el nou entrenador del primer equip, el nou messies, l’home en qui Joan Laporta ha dipositat tota la confiança perquè reconstrueixi l’equip per complet. El Barça, a les seves mans.

Passat el torn d’entrada al Camp Nou, empleats del club reparteixen banderes del Barça perquè les facin onejar quan aparegui Xavi a la gespa. Tot està molt ben organitzat, amb pòsters en què es llegeix “Ben tornat a casa” i un faristol amb dues carpetes preparades amb el contracte que el lligarà al club fins al juny del 2024 i en què minuts després tant Xavi com Laporta estamparan la seva signatura. L’acte va amb retard, cosa estranya, i l’animador Pep Callau no calla intentant entretenir la gran quantitat de gent que té ganes de veure el salvador de l’equip. En principi, havia de sortir a la una, però ho acaba fent més de mitja hora més tard.

Tant se val. És un dia d’il·lusió. Els 9.422 espectadors que han anat al Camp Nou estan eufòrics quan Xavi trepitja el terreny de joc, on tantes lliçons magistrals va donar, i els saluda. Està emocionat. Gairebé 10.000 persones per rebre un entrenador. Simptomàtic. El club està mancat d’alegries i d’il·lusions, però el retorn de l’excapità suposa un abans i un després en aquesta temporada. Ovació grandiosa quan Xavi, acompanyat per tota la seva família i la de la seva dona, els diu que el Barça és el millor club del món i que “no es pot permetre empatar o perdre”. Que només val guanyar. I fer-ho jugant bé, no bé, excel·lent, que és com a ell li van ensenyar des de petit.

La rebuda l’ha emocionat, li ha posat “la pell de gallina”, i fins i tot s’ha atrevit, juntament amb Laporta, a acompanyar els càntics de l’afició. La festa s’acaba aviat, perquè després toca fer la seva primera roda de premsa per explicar com pensa reconstruir un equip en hores baixes.

La fórmula per a l’èxit

Xavi arriba amb les idees molt clares per tal de recuperar el camí de l’èxit. Treball, compliment de normes i recuperar l’essència. “No crec que es tracti de ser dur amb els jugadors, sinó que hi hagi unes normes i que es compleixin. Quan hi ha hagut unes normes i s’han complert, tot ha anat bé; quan no hi ha hagut normes, no han anat bé les coses”, va dir, parlant des de l’experiència. Va insistir que no es tracta d’una qüestió de disciplina, sinó que simplement cal la màxima exigència, la que també s’imposen ell i el seu equip de treball. “Hem de ser excel·lents en tot, no val el notable.”

Pel que fa al joc, Xavi és molt transparent, no enganya. És un radical del model del Barça, un dels màxims exponents de l’ADN Barça i, tal com es va definir, “un fill de Cruyff, Rijkaard i Guardiola”, tot i que també va anomenar Van Gaal i Luis Enrique. “Creiem que la millor manera de guanyar és jugar bé. Volem jugar un futbol alegre, a l’atac, sense especular, obrint el camp, dominant el joc de possessió, percebre on hi ha l’espai”, va explicar. Amb ell tornaran els extrems i, segons va dir, en té de “molt bons” a la plantilla, tot i que també té previst parlar amb el president i la junta directiva per veure si es pot reforçar en aquest mercat d’hivern.

Xavi, que va rebre una trucada de Messi per felicitar-lo i desitjar-li sort, també va insistir en la necessitat de “fer equip” i transmetre “positivisme”. Ell assumirà el lideratge que li pertoca, però també espera, i ho reclamarà, que altres jugadors facin un pas endavant. “No crec en un líder únic. Perquè si cau, cau tot. Necessitem un lideratge col·lectiu i que hi hagi diversos líders. Messi i Iniesta ho eren a la gespa, però a fora l’un era introvertit i l’altre, molt tímid.” En aquest sentit, va citar Carles Puyol com el líder total. Per als més veterans, amics seus tots, té un missatge molt clar. Parteixen de zero i els exigirà el mateix o més fins i tot que als altres. “Són els que ens han d’ajudar, a nosaltres i als joves. Tenen experiència per fer-ho. Als capitans els collaré més; els conec i sé quin peu calcen.” És una advertència, en cap cas una amenaça.

També va elogiar els joves de la plantilla, i creu que caldrà ajudar-los molt. “Tenim una generació de joves extraordinaris, Gavi, Nico i Balde, i els ajudarem perquè el seu rendiment sigui excel·lent cada dia. Els haurem d’ajudar, perquè cada partit és una final.” Xavi no vol perdre el temps i avui mateix començarà a treballar per inculcar el seu ideari ja en el primer entrenament. Vol arribar al seu primer partit, contra l’Espanyol, en disposició d’aconseguir els tres punts i que el seu equip sigui recognoscible. Comença l’etapa de Xavi. Comença la reconstrucció.

EMOCIONAT

La rebuda dels aficionats blaugrana li posa la pell de gallina i no els vol fallar

LES MILLORS FRASES DEL NOU ENTRENADOR

Creiem que la millor manera de guanyar és jugar bé. Volem jugar un futbol alegre, a l’atac, sense especular, obrint el camp
Als capitans els collaré més; els conec i sé quin peu calcen. Ens han d’ajudar, a nosaltres i als joves, que són extraordinaris
No crec que es tracti de ser dur amb els jugadors, sinó que hi hagi unes normes i que es compleixin. Quan s’ha fet, ha anat bé
No crec en un líder únic. Perquè si cau, cau tot. Necessitem un lideratge col·lectiu i que hi hagi diversos líders

“És un èxit que em comparin amb Guardiola”

Les comparacions entre Xavi i Guardiola són inevitables. Li va tocar viure-les com a jugador i, ara, com a entrenador. “Per a mi és un èxit que em comparin amb Guardiola. Però qualsevol comparació que facin és dolenta, perquè ell és el millor entrenador del món”, va dir el terrassenc. Minuts abans, i en el marc del torneig solidari de golf promogut per Juan Carlos Unzué per captar fons per a la lluita contra l’ELA, era Guardiola qui reclamava que no es fessin aquesta mena de comparacions. “Xavi no ha de ser hereu meu ni de ningú. Ha de ser ell. Els entrenadors som allò que som, les decisions les ha de prendre ell. La gent no pot oblidar que durant la meva etapa també perdíem títols, pocs, però en perdíem. Aquesta és la realitat. El que cal fer és tirar endavant”, va afirmar. L’entrenador del Manchester City considera que Xavi està preparat per agafar les regnes del primer equip del FC Barcelona. “Té coneixement, coneix la casa, la passió pel futbol, té amor per la institució, el planter, ha estat un dels cinc jugadors més importants de la història del Barça... Tard o d’hora, érem conscients que seria entrenador del Barcelona. Li ha tocat ara, cal estar al seu costat i segur que ho farà bé.” Això sí, també sap que no tindrà els 100 dies de gràcia, perquè caldrà que ho faci bé des del principi. “Coneix moltes coses, la gent, el club, els jugadors, la lliga espanyola, la premsa..., i això hi ajuda.” Guardiola encara no ha pogut parlar amb ell; sí que li ha enviat un missatge, però no cap consell. “No soc Johan Cruyff per donar consells.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)