Plantofada de realitat
Els gols de Müller, Sané i Musiala certifiquen l’eliminació del Barça de la Champions, que es veu abocat a jugar l’Europa League
Els de Xavi van tenir un inici prou correcte, però la distància entre els dos equips a hores d’ara és abismal
Adeu, Champions. Hola, Europa League. No va haver-hi miracle a l’Allianz Arena i la realitat es va imposar en la freda i nevada nit de Munic. El Barça, ara sí, ja no forma part de l’elit europea i certifica el seu descens de nivell. La seva categoria ara és inferior i ja no pot competir amb els grans d’Europa. Ho van reconèixer Xavi i Busquets al final del partit i va quedar plasmat, un cop més, sobre la gespa durant els noranta minuts.
El partit va ser una plantofada amb la mà oberta als que havien fet un acte de fe i esperaven amb excessiu optimisme que la proesa era possible o que es podria viure una altra nit màgica, però el Barça no és un equip que visqui de l’èpica. Sustenta els seus èxits a través del bon futbol, la qualitat i el talent. I això és tot el que falta a hores d’ara. En lloc d’una proesa, els optimistes el que van rebre va ser un bany de realitat incontestable. Un altre. En aquests moments, la distància entre el Bayern de Munic i el Barça és abismal i va tornar a quedar reflectit. Per qualitat dels seus jugadors, per joc i també per ritme. El futbol és imprevisible però tampoc tant.
I a l’Allianz es va complir el guió previst. El que s’esperava. Havien estat vuit a Lisboa, van ser tres al Camp Nou en el primer partit de la Champions aquesta temporada i ahir en van ser tres més, però la sensació va ser que, si n’haguessin necessitat més, també els haurien fet. I això que el Barça no va tenir una mala posada en escena. Xavi va voler sorprendre amb l’alineació i la presència de tres centrals en l’onze donava peu a diverses interpretacions. Podia sortir amb un 3-5-2, un 3-4-3 o bé amb un 4-3-3, sent aquest últim el sistema escollit, amb Araujo de lateral i Dest d’extrem. El Barça va sortir pressionant i a buscar el Bayern al seu camp per intentar recuperar ràpid i estar a prop de la porteria de Neuer. L’equip s’havia encomanat al desequilibri de Dembélé i va ser el francès el més actiu en l’aspecte ofensiu fent dues bones centrades per l’esquerra que no van trobar rematador i enviant als núvols un contraatac organitzat entre ell i Memphis. Però no va definir bé, com en tantes altres ocasions. I el Barça ho va pagar car.
Perquè quan el Bayern va detectar que li caldria apujar una marxa més per guanyar el partit les possibilitats blaugrana van quedar enterrades. Van avisar en un contraatac guiat per Müller i només la mà salvadora de Ter Stegen en la centrada va evitar el gol de Lewandowski. Els dos atacants del Bayern, però, no perdonarien poc després. El polonès va marejar Piqué a l’interior de l’àrea fins a esperar l’arribada de Müller per servir-li una centrada que l’alemany va rematar de manera estranya però imposant-se a un tou i desconcentrat Mingueza, que havia entrat per Alba, que després de forçar per jugar només va poder aguantar poc més de vint minuts al camp. Müller es confirma com l’autèntica bèstia negra del Barça, al quals ja ha fet vuit gols.
Faria el segon el Bayern abans d’arribar al descans, obra de Sané, però que es podria apuntar a Ter Stegen, que va tornar a viure un martiri en el partit, on especialment no li agrada fallar perquè sap que al seu país se’l compararà amb Neuer. I va fallar. Es va empassar el xut llunyà de manera incomprensible perquè la pilota no va desviar-la cap jugador. Una altra errada seva en una sortida de pilota des del darrere ja hauria pogut costar un disgust.
Sense possibilitats, al Barça només se li podia exigir que no abaixés els braços com sí que va fer en el 2-8 de Lisboa i que continués intentant-ho fins al final. La dignitat i l’orgull no es podien perdre. El Bayern va fer un tercer gol després d’una internada de Davies que va deixar retratat Araujo i al límit de la línia de fons va centrar perquè Musiala rematés davant De Jong, amb la resta de defenses del Barça aturats perquè es pensaven que la pilota havia sortit per la línia de fons, però no ho havia fet.
Els de Xavi van intentar-ho però no van poder. Falta qualitat i també gol. Al Barça li costa molt marcar i acabar les jugades amb encert. Diu adeu a la Champions amb només dos gols a favor, una xifra irrisòria i preocupant. També li costa generar perill real. Res a veure amb el Bayern, que va jugar en tot moment al ritme que va voler. Els alemanys van desaprofitar ocasions força clares per augmentar el resultat i fer més gran la ferida, però no es van acarnissar malgrat que Müller encoratjava els companys a fer més gols. El marcador, però, ja no mouria més perquè en els últims minuts els blaugrana van saber protegir-se més amb la possessió de la pilota.
Setze minuts va estar classificat el Barça per als vuitens de final, els que va tardar el Benfica a obrir la llauna contra el Dinamo de Kíev. Potser les esperances haurien d’haver estat posades més en aquest partit que no pas en el propi. Certificada l’eliminació de la Champions, al Barça de Xavi només li queda continuar progressant i anar millorant partit a partit. I, per descomptat, intentar guanyar l’Europa League, a partir d’ara un dels grans objectius perquè pot ser el camí més fàcil per accedir la temporada vinent a la Champions.
Vint-i-un anys després, el nom del Barça no serà en el sorteig dels vuitens de final. Fa mal. Molt mal. Els barcelonistes han d’acceptar com més aviat millor que aquesta és la nova realitat de l’equip. I a Xavi i als jugadors només els queda treballar de valent per tornar el club allà on es mereix.