Barça

Maldecaps compartits

El derbi barceloní certifica que la fragilitat defensiva és un mal comú en el Barça i l’Espanyol i els impossibilita agafar una ratxa positiva de resultats que els faci anar cap amunt

Els blanc-i-blaus han rebut dos gols o més en els últims sis partits i el porter blaugrana, Ter Stegen, només ha deixat la porteria a zero en cinc partits de lliga

Per complir els objectius, els dos equips han de guanyar solidesa

Tant el Barça com l’Espanyol van acabar el derbi amb un mal regust de boca. Així ho van reconèixer els diversos jugadors d’ambdós equips que van atendre els mitjans informatius com els respectius entrenadors, Xavi Hernández i Vicente Moreno. Pel blaugrana, el seu equip havia merescut la victòria perquè va tenir les ocasions més clares i només la manca d’efectivitat al davant els havia privat d’endur-se els tres punts, mentre que el blanc-i-blau es va queixar amargament de la durada del temps afegit, malgrat que de canvis i interrupcions n’hi va haver moltes.

A cap dels dos entrenadors, però, els falta raó. En el cas del Barça, si el xut d’Adama a boca de canó o alguna de les rematades de cap de Ferran Torres hagués estat gol ara no es parlaria d’un empat amarg i pel que fa a l’Espanyol, si l’àrbitre hagués donat un minut menys de descompte, la rematada de Luuk de Jong no s’hauria produït i haurien pogut celebrar el primer triomf en un derbi al RCDE Stadium. Però res d’això va passar i la realitat diu que el partit va acabar amb un empat a dos gols i amb els dos equips una mica fastiguejats perquè això els impossibilitat poder mirar cap amunt en la classificació amb fermesa.

Però el derbi també palesa una realitat que tant el Barça com l’Espanyol comparteixen, i és l’extrema fragilitat defensiva que tenen. Aquí sí que no hi ha discussió. Les xifres no enganyen i les sensacions, tampoc. En el cas de l’Espanyol, especialment flagrant va ser encaixar els gols en el primer minut i l’últim quan, en teoria, és quan l’equip hauria d’estar amb la concentració en el seu punt àlgid, i en el Barça, engegar a dida la bona feina feta durant molts minuts per concedir dos gols al rival quan amb prou feines van xutar tres cops a porteria amb perill.

En el cas blaugrana, la feblesa defensiva s’arrossega ja des del principi de temporada. Passava amb Koeman i passa ara amb Xavi. Sí que és cert que amb el terrassenc l’equip es parteix molt menys i juga amb més intensitat i recupera més pilotes gràcies a una bona pressió, però aquesta no ha aconseguit posar fi als problemes defensius. Xavi insisteix que cal saber dominar els partits des del primer minut fins a l’últim i saber defensar-se amb la pilota perquè sense aquesta l’equip pateix molt.

Malgrat la millora, l’equip té uns números preocupants pel que fa a gols encaixats. Fixem-nos en les dades de Ter Stegen, que tampoc passa pel seu millor moment. En la lliga n’ha rebut 27 en 23 partits, el que deixa una mitjana d’1,17 gols per partit. Si tenim en compte la Champions i la copa, les xifres encara van a pitjor, amb 39 gols encaixats en 29 partits i la mitjana augmenta fins als 1,34 gols per partit. Només ha mantingut la porteria a zero en cinc partits de lliga –Cadis, Llevant, Espanyol, Mallorca i Alavés– i en tres en la Champions –els dos contra el Dinamo de Kíev i contra el Benfica al Camp Nou–. La temporada passada, per exemple, en van ser 13, una xifra tampoc gaire positiva si les comparem amb les de temporades anteriors. 24 partits sense encaixar en la temporada 2017/18, 23 en la 2018/19 i 17 en les temporades 2016/17 i 2019/20. Clarament la tendència és negativa.

Pel que fa a l’Espanyol, el més sorprenent és que a l’inici del campionat la seva defensa siíque era sòlida i fruit d’això van aconseguir molt bons resultats en els primers partits de la temporada. Al conjunt blanc-i-blau era difícil marcar-li gols, però ara passa tot el contrari. En els setze primers partits de la temporada havia encaixat quinze gols, menys d’un gol per partit, i ara ja fa sis jornades que n’encaixa dos com a mínim en cada partit. En la lliga ja n’ha rebut un total de 34 en 24 partits, una mitjana d’1,41 gols per partit i que fa que els costi molt agafar una tendència positiva per anar apropant-se a zones més amunt en la classificació. I això que Diego López és el tercer porter de la lliga que més aturades fa, amb 3,17 per partit per un total de 73 en 23 partits que ha jugat. Ter Stegen està molt més avall en la classificació, amb 1,76 aturades per partit, tot i que a l’alemany li xuten moltes menys vegades.

Perquè els dos equips catalans de primera divisió puguin complir els seus objectius de la temporada, el primer que han de fer és intentar tancar amb pany i forrellat les seves respectives porteries i començar a guanyar molta més solidesa. Perquè un equip feble en defensa i que encaixa molts gols ho pot compensar si a l’altra àrea és molt fort i efectiu, però tampoc és el cas, ni en el Barça ni en l’Espanyol.

Malgrat tot, el derbi va deixar coses positives i d’altres de negatives que repassem en el tema del costat.

BARÇA

Adama
En la lliga té una mitjana d’1,17 gols encaixats per partit i en total s’enfila fins a 1,34 Només ha necessitat dos partits amb el Barça per demostrar que el seu fitxatge ha estat un autèntic encert de la direcció esportiva. L’extrem va ser un autèntic maldecap per a Pedrosa com també ho havia estat per a Hermoso el dia de l’Atlético de Madrid i es confirma com el reforç d’hivern que millor està rendint en aquests moments. Adama s’ha convertit en un jugador imprescindible per a Xavi i els seus números en el derbi demostren el seu bon partit. Va jugar els 90 minuts i va fer 60 intervencions, un fet que demostra que l’equip el va buscar. Va arribar a fer fins a 10 centrades, de les quals 6 van ser bones i 4, dolentes. També va buscar el gol –Diego López n’hi va treure una de clara– fent 3 rematades (1 entre pals + 2 a fora) i també va fer una assistència de gol, el de Luuk de Jong, que seria el de l’empat. Adama va a l’alça.

ESPANYOL

Luuk de Jong
En els primers setze partits de la temporada havia encaixat només quinze gols Al principi de la temporada, va ser carn de meme i es feien moltes bromes sobre ell. Va ser una petició de Koeman perquè entenia que en la plantilla no hi havia cap perfil com el seu. Amb Xavi va tenir els seus minuts abans que arribessin els fitxatges d’hivern, però un cop han arribat l’holandès està tenint menys oportunitats. També es va intentar que marxés en aquest mercat d’hivern, però no ho ha fet i ha estat una sort. Luuk de Jong, sense alçar la veu i fent gala d’una professionalitat elogiable, compleix quan li toca jugar. Amb el gol contra l’Espanyol, ja acumula quatre dianes en la lliga. A més, ha marcat en quatre dels últims cinc partits disputats i tots han servit per puntuar, sobretot els tres últims, que han donat cinc punts al Barça. És el màxim golejador de l’equip des de l’arribada de Xavi.

DIEGO LÓPEZ

RDT i Darder
I sort en tenen, els blanc-i-blaus, perquè és el tercer porter amb més aturades Aquests dos futbolistes van ser clau perquè l’Espanyol pogués marxar del derbi amb un empat i tingués el triomf a tocar. RDT va poder treure’s l’espina que tenia clavada per les ocasions que va fallar al Camp Nou, amb dues pilotes al pal, marcant el gol que posava en avantatge l’Espanyol. El davanter madrileny és l’autèntic far dels blanc-i-blaus i ja acumula 13 gols en la lliga. Qui també cotitzà a l’alça en l’equip de Vicente Moreno és Darder. Futbolista de talent i amb un peu envejable, va ser, juntament amb RDT, el millor futbolista de l’Espanyol sobre la gespa, amb participació directe en els dos gols. El primer el va fer ell amb una rosca des de la frontal marca de la casa i, en el segon, va assistir a la perfecció RDT. Els referents a Can Perico.
Aleix Vidal
Eric Garcia tardarà a oblidar el derbi de diumenge passat. El central català reapareixia després d’estar més d’un mes lesionat al bíceps femoral, una lesió que va fer-se contra el Granada. Si Araujo no hagués tingut molèsties al soli, possiblement Xavi no l’hauria fet jugar i l’hauria reservat per a algun altre partit o només li hauria donat alguns minuts perquè comencés a agafar ritme. Però li va tocar jugar 45 minuts i se’l va veure patir moltíssim. En la jugada del segon gol de l’Espanyol va cometre dues errades greus. Primer no va voler tirar la línia per deixar RDT en fora de joc i després va mesurar malament i es va quedar parat davant l’assistència de Darder. Més endavant, veuria una targeta groga molt clara per una falta. I Pedrosa va fer-li un túnel. Molt mal dia per reaparèixer després d’una lesió.
Eric Garcia
Un jugador de la seva experiència no pot cometre una errada com la que va fer en el derbi. Piqué va ser expulsat a les acaballes del partit per una picabaralla sobrera amb Melamed, que també va veure la vermella. Que fos increpat i el jugador del Barça més insultat no el disculpa perquè això ja ho sabia. De fet, en molts altres derbis ha hagut d’aguantar els mateixos insults i alguns de pitjors i s’ha crescut davant els improperis. Diumenge, en canvi, va caure en el parany. I el que encara és més greu és que havia de ser conscient que Araujo havia estat substituït per unes molèsties a la mitja part, que Lenglet i Umtiti són baixa segura per als pròxims partits i que Eric Garcia torna d’una lesió. Deixarà l’equip molt tocat en la defensa en un partit complicat com és el de Mestalla diumenge.
Gerard Piqué
L’absència d’Óscar Gil per sanció li va donar la titularitat al lateral dret en el derbi contra el seu exequip. I Aleix Vidal va acabar fos i sent castigat pel jove Gavi, que el va fer anar de corcoll des de la banda. Aleix Vidal el va intentar provocar en més d’una ocasió però no se’n va sortir perquè si alguna cosa té el jove blaugrana és personalitat. Precisament, el VAR el va acabar salvant en la jugada del gol anul·lat a Gavi pel fora de joc de Frenkie de Jong, perquè en la jugada la seva falta d’entesa amb Sergi Gómez a l’hora de refusar va acabar amb la pilota al fons de la porteria defensada per Diego López. En els minuts finals va demanar el canvi amb insistència perquè no podia aguantar físicament i tenia rampes constantment.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.