Barça

Xavi i un nou món

El Barça debutarà demà per primer cop en la història en l’Europa League, un trofeu que falta al museu i que aspira a guanyar el 18 de maig a Sevilla

Xavi va ser present en l’últim partit dels blaugrana en l’antiga copa de la UEFA i ara, divuit anys després, vol guanyar com a entrenador l’actual segona competició europea

El 25 de març del 2004 el Barça va jugar per última vegada un partit de la copa de la UEFA al Camp Nou. Era el Barça de Luis Enrique, Gerard, Cocu, Overmars, Saviola i Ronaldinho. També era el Barça de Xavi. L’actual entrenador blaugrana era damunt la gespa el dia que el Celtic de Larsson va eliminar el Barça en aquells vuitens de final (1-0 a Glasgow i 0-0 al Camp Nou). L’equip de Rijkaard va ser incapaç de marcar un gol en 180 minuts. El porter Marshall, habitual suplent de Douglas –expulsat en l’anada–, va sortir indemne del partit de tornada a Barcelona i el Barça va dir adeu a Europa. El famós camí a Göteborg amb el lema que tant havia promocionat el club va quedar estroncat en la quarta eliminatòria. El Barça va superar el Matador Púchov, el Panionios i el Brondby en les eliminatòries anteriors, però no va poder enderrocar el mur del Celtic. Era el primer any de Laporta com a president.

Divuit anys després, el Barça debutarà demà (21 h) per primer cop en l’Europa League contra el Nàpols. És una Europa League amb nou format, la competició que fa anys va agafar el relleu de la copa de la UEFA i anteriorment la copa de Fires.

Després del sotrac emocional i econòmic que ha comportat quedar fora dels vuitens de final de la Champions, ara el Barça aspira a guanyar per primer cop aquesta Europa League. L’objectiu és ser el dia 18 de maig a la final de Sevilla.

El Barça mai va aconseguir guanyar la copa de la UEFA. Al marge de l’esmentat precedent del 2004, en la història moderna, el Barça també va caure eliminat de forma prematura en la temporada 2000/01. Aquell curs l’equip no havia superat la lligueta de la Champions i va jugar de rebot la copa de la UEFA, com ha passat ara amb l’Europa League. L’equip va eliminar el Bruges i l’AEK d’Atenes, però va caure a mans del Liverpool per culpa d’unes innocents mans de Kluivert castigades amb un penal que acabaria decidint aquella eliminatòria.

Més èxit va tenir el Barça històricament en la copa de Fires. Aquella competició la va guanyar fins en tres ocasions. El primer cop que ho va fer va ser en la temporada 1955/56, amb Helenio Herrera, després de guanyar la selecció de Londres en la final. La temporada 1959/60 el Barça va repetir i va aixecar el títol després de superar el Birmingham en la final. El tercer títol arribaria sis anys més tard, en el curs 1965/66. Va ser la gran nit màgica de Lluís Pujol i el seu recordat hat-trick a La Romareda contra el Saragossa (2-4).

El Barça també pot presumir d’una altra dada: és el club que més vegades ha guanyat la Recopa, que durant molts anys va ser considerada la segona màxima competició europea. El Barça va guanyar-la en quatre ocasions: 1979, 1982, 1989 i 1997.

COPA DE FIRES

3
copes de Fires.
El Barça la va guanyar per primer cop el 1956 amb Helenio Herrera. I el 1960 i el 1966

RECOPA

4
recopes.
El Barça és el club que l’ha guanyat més vegades: 1979, 1982, 1989 i 1997
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)